Energietransitie
Om de klimaatdoelen te bereiken en zo de klimaatverandering tegen te gaan, moet de uitstoot van CO2 drastisch omlaag. Hiervoor vervangen we fossiele brandstoffen door hernieuwbare energie. We staan voor uitdagingen, zoals het upgraden van elektriciteitsnetten, het waarborgen van energiezekerheid en de betaalbaarheid van warmte. De energietransitie vraagt een actieve aanpak van overheden, het bedrijfsleven en consumenten. Samen met onze partners komen wij tot werkbare oplossingen voor een duurzame toekomst.
Warmtetransitie: in 6 stappen tot resultaat
Via de warmtetransitie gaat Nederland van het aardgas af. Dat is nodig om ook in de gebouwde omgeving te werken aan CO2-reductie, op weg naar klimaatneutrale energievoorzieningen. Landelijk is gekozen voor een wijkgerichte aanpak. Elke gemeente heeft een Transitievisie Warmte (TVW) opgesteld. De Rijksoverheid heeft gemeenten de regie gegeven bij de totstandkoming van aardgasvrije wijken. Maak de warmtetransitie in een wijk concreet in 6 stappen.
Aquathermie: zo breng je het in de praktijk
Aquathermie is een verzamelterm voor duurzaam verwarmen en koelen met water. Het is een van de alternatieven die worden genoemd in het Klimaatakkoord voor energie uit fossiele brandstoffen voor de bebouwde omgeving. Daarmee is aquathermie een van de energieopties voor het realiseren van aardgasvrije wijken. Hoe werkt aquathermie, wat zijn de voor- en nadelen en hoe kun je er zelf mee aan de slag?
Warmtenetten: hoe ze werken, waarom ze nodig zijn en hoe ze worden gerealiseerd
Het aantal duurzame warmtenetten moet in Nederland fors omhoog om de afhankelijkheid van aardgas te verkleinen en de CO2-uitstoot te verminderen. De regie voor aardgasvrije wijken ligt bij gemeenten. Wij leggen de basis van een warmtenet uit, wanneer een warmtenet geschikt is en wat er komt kijken bij realisatie.
Wijkuitvoeringsplan (WUP): zo realiseer je aardgasvrije wijken
Een wijkuitvoeringsplan (WUP) bevat het plan van aanpak voor de uitvoering van de Transitievisie Warmte in een wijk of gebied. Het is een belangrijk onderdeel van de warmtetransitie. Het opstellen en uitvoeren van een WUP is een van de stappen binnen het Programma Aardgasvrije Wijken. We leggen uit hoe je een Wijkuitvoeringsplan tot een succes brengt.
Netcongestie: hoe netverzwaring, netcodes en innovaties kunnen helpen
Nederland elektrificeert sneller dan het elektriciteitsnet aankan. Daardoor ontstaat netcongestie. Bij netcongestie is de netcapaciteit onvoldoende om nieuwe projecten van een netaansluiting te voorzien. Wij leggen uit wat netcongestie is en welke oplossingsrichtingen er zijn.
Verder praten over de energietransitie?
DWA heeft ruime ervaring binnen de energie- en warmtetransitie en netcongestie.
Wij maken duurzaamheid werkend
Portefeuilles
Het verduurzamen van vastgoed bespaart kosten, vergroot de waarde én verbetert de ecologische voetafdruk.
Projecten
Stadsschouwburg en filmtheater Velsen
Met het vaststellen van het Definitief Ontwerp is een belangrijke stap gezet naar een vernieuwde en gerenoveerde Stadsschouwburg in de gemeente Velsen. DWA is verantwoordelijk voor het installatieadvies. Het bestaande…
Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet
Dankzij samenwerking tussen Wonen Limburg, Wonen Limburg Accent, AKD, Triple P en DWA levert de corporatie betaalbare warmte binnen de Warmtewet en investeert ze in duurzame energie.
Groene Hart Ziekenhuis
Het GHZ werkt samen met DWA om hun technische installaties te optimaliseren. Hergebruik van restwarmte resulteert in energiebesparing. In 2022 bespaarde het GHZ zo’n 130.000 m³ gas.