Circulariteit
Gebouwen zijn – inclusief de bouw – verantwoordelijk voor ruim een derde van het totale energieverbruik wereldwijd. De CO2-uitstoot die daarbij hoort is zelfs goed voor 39% van het wereldwijde totaal. De operationele en materiaalgebonden emissie van de bouw moet dus flink omlaag. De bouw verbruikt de helft van alle grondstoffen in de wereld. Veel van die grondstoffen zijn schaars. Met de winning gaat veel energie gepaard en het legt op beslag op het landschap, vervuilt de omgevingen heeft impact op biodiversiteit. Met circulair bouwen streef je naar een volwaardige kringloop aan bouwmaterialen. Voor een lager grondstoffengebruik en een lagere CO2-uitstoot.
Circulair bouwen: zo pakt u het aan en dit levert het op
Bij circulair bouwen is het doel om hoogwaardige materialen en grondstoffen zo lang mogelijk in de kringloop te houden. Een veel gehanteerde prioriteitenladder bij circulair bouwen is het 10R-model of de R-ladder. DWA zette deze methoden en belangrijke aandachtspunten bij circulair bouwen overzichtelijk op een rij.
Biobased bouwen: CO2-vriendelijk, circulair en assemblage bouwen met natuurlijk materiaal
Biobased bouwen, met natuurlijke materialen zoals hout, biedt een belangrijke oplossing voor de grootste uitdagingen van hedendaagse bouw: CO2– en afvalreductie, strenge stikstofnormen en een flinke woningopgave. Hoe werkt biobased bouwen en hoe pakt u het aan?
MPG-berekening: zo meet u de milieuprestatie van uw gebouw
Een MPG-berekening is verplicht bij de aanvraag van een omgevingsvergunning en geeft inzicht in de milieuprestatie van een gebouw op materiaalniveau. Een MPG-berekening is verplicht bij de aanvraag van een omgevingsvergunning voor gebouwen vanaf 100 m2. En is van waarde om het ontwerp te verduurzamen, bijvoorbeeld als onderdeel van BREEAM-, GPR-Gebouw, WELL of fiscale regelingen.
Klimaatadaptief bouwen: voorbereid op hittestress, droogte en wateroverlast
Klimaatadaptief bouwen betekent dat je in het bouwontwerp rekening houdt met toekomstige klimaatveranderingen. Een klimaatadaptief gebouw is beter bestand tegen hittestress, wateroverlast en bodemdaling. Maar hoe ziet klimaatadaptieve bouw eruit en hoe pak je dat aan?
BENG: zo werkt de verplichte berekening van de energieprestatie van gebouwen
BENG staat voor Bijna Energieneutrale Gebouwen. In het Bouwbesluit zijn de eisen rondom de energieprestatie van nieuwe gebouwen vastgelegd. De verplichte BENG-berekening wijst uit of aan de eisen is voldaan. DWA zette verplichtingen en hulpmiddelen voor de BENG-berekening op een rij.
LCA: verlaag de milieu-impact van uw product of dienst met een levenscyclusanalyse
Een LCA of levenscyclusanalyse laat zien hoe groot de totale milieubelasting van een product, dienst of proces gedurende zijn levenscyclus is. Het brengt in 4 stappen in kaart hoe organisaties hun milieu-impact kunnen verbeteren en helpt bij het onderbouwen van beleid.
Verder praten over circulair bouwen?
DWA heeft ruime ervaring met circulair bouwen, biobased bouwen, BENG, MPG-berekening en Levenscyclusanalyse.
Wij maken duurzaamheid werkend
Portefeuilles
Het verduurzamen van vastgoed bespaart kosten, vergroot de waarde én verbetert de ecologische voetafdruk.
Projecten
STEK: circulaire herinrichting
STEK heeft met haar nieuwe huisvesting laten zien dat een circulaire herinrichting mogelijk is.
Rijkskantoor in stationsgebied Arnhem
Heijmans gaat de renovatie en uitbreiding realiseren van een gemeentelijk monument naar een nieuw Rijkskantoor in Arnhem. DWA adviseert over de technische installaties.
Slapend ‘rijk’ worden in Energiehotel Ede
Energiehotel Ede is energieneutraal, circulair, modulair en biobased gebouwd. DWA is verantwoordelijk voor het installatie-ontwerp.