Projecten /

Zandweerd gaat over op slim warmtenet met gezuiverd rioolwater als bron

Daar krijgen wij bij DWA nou energie van: het uitrollen van de energietransitie in wijken en gebieden. Zoals in Deventer, in de wijk Zandweerd. Dichtbij de IJssel, aan de rand van de stad, gaat een duurzaam warmtenet 2.000 nieuwe én bestaande woningen verwarmen. De warmte komt uit het rioolwater dat eerst door de lokale afvalwaterzuiveringsinstallatie is behandeld. In de nieuwe woningen waarderen individuele warmtepompen de temperatuur verder op. Voor de bestaande woningen gaan vier energiecentrales dat doen. DWA bedacht de slimme warmtevoorziening en het businessplan, begeleidt de uitvoering en legt de bewoners uit wat hen te wachten staat.

De gemeente Deventer is serieus bezig met de voorbereidingen op een aardgasvrije toekomst. Met de ontwikkeling in Zandweerd zet het daarmee een forse stap. De bestaande wijk Zandweerd en de nieuwbouwwijk die daarnaast verrijst – De Tuinen van Zandweerd – worden aangesloten op een nieuw warmtenet dat slim gebruik maakt van lokale restwarmte uit gezuiverd rioolwater. De RWZI van Waterschap Drents Overijsselse Delta loost nu het rioolwater direct na het zuiveringsproces in de IJssel. Straks gaat een warmtewisselaar daar eerst de restwarmte uit halen.

Foto van

Unieke energiebron

Het gezuiverde water van gemiddeld zo’n 15 graden, gaat via een ondergronds netwerk van leidingen – een Zeer Lage Temperatuur (ZLT)-net – in eerste instantie naar de 151 nieuwe woningen. Deze krijgen elk een eigen warmtepomp die het aangevoerde water verder opwarmt om in de ruimteverwarming en warm water te voorzien. Het afgekoelde retourwater gaat vervolgens naar de IJssel. Erik van Mourik, conceptontwikkelaar duurzame energievoorziening bij DWA: “Zo realiseren we een aardgasvrije nieuwbouwwijk én zorgen we ervoor dat het oppervlaktewater van de IJssel minder opwarmt. De bewoners genieten van optimaal comfort, met duurzame verwarming. De woningen in de nieuwbouwwijk kunnen de ZLT-warmte in de zomer ook gebruiken voor koeling. Het is echt uniek wat we hier doen. Door op deze schaal een energievoorziening te ontwikkelen voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw.

Innovatie mogelijk maken binnen BENG

In de voorbereidingen zijn veel studies en metingen verricht. “We hebben bijvoorbeeld gekeken hoeveel warmte we uit het afvalwater kunnen onttrekken, wat er gebeurt als het vriest en hoe we de installaties moeten afstemmen op deze energiebron. Daarnaast hebben we openingen moeten vinden om het project volgens de nieuwe BENG-systematiek uit te kunnen voeren. Voor BENG is goed nagedacht over standaard energiesystemen, maar dit is natuurlijk iets heel nieuws. Met juristen, de gemeente en het ministerie hebben we daar oplossingen voor gevonden. Gelukkig maar, want dit is de toekomst van Nederland: innovatie in duurzaamheid. Daar moet je de markt mee op kunnen. En dat doen we nu ook. Zo werken we aan een vergelijkbaar concept voor een bedrijventerrein in Nieuwveen en een woonwijk in Harderwijk.” Rioolwater is een nieuwe energiebron met potentie om woningen aardgasvrij te maken. Dat is wat DWA aantoont in dit innovatieve project voor gebiedsverduurzaming.

Foto van

Warmtecentrales maken bestaande wijk vrijwel aardgasvrij

De kranen staan inmiddels al te draaien in De Tuinen van Zandweerd, de buizen voor het warmtenet gaan nu de grond in. Nadat de nieuwbouwwoningen zijn aangesloten op het Slimme Warmtenet Zandweerd (SWZ), komt er een uitbreiding richting de bestaande wijk ernaast. In fases krijgen ook de 2.000 bestaande woningen een aansluiting. De drie woningcorporaties met veel bezit in de wijk, werken daaraan mee. Ze gaan een groot deel van de woningen de komende tijd duurzaam renoveren en met de aansluiting op het warmtenet worden ze bijna-aardgasvrij. Erik: “In de wijk Zandweerd komen vier warmtecentrales te staan. Hier waarderen grote warmtepompen het water centraal op naar 70°C om het vervolgens te verdelen over de nabijgelegen woningen. In de woningen zelf draagt een kleine warmtewisselaar de warmte over aan de cv-installatie. In de warmtecentrales staan nog wel gasketels, als back-up voor hele koude periodes of als er onverhoopt problemen zijn bij de waterzuiveringsinstallatie. Bewoners mogen uiteraard nooit in de kou komen te zitten. Daarbij zou bij een volledige aardgasvrije oplossing de betaalbaarheid voor de bewoners in het gedrang komen. Na de renovatie bespaart de wijk straks zo’n 80% op het normale gasgebruik.”

Laagdrempelig en betaalbaar

Om optimaal rendement te hebben van het nieuwe systeem, zullen veel woningen eerst nog wat aanpassingen moeten ondergaan. Zo zullen er grotere radiatoren nodig zijn en wellicht aanvullende isolatie. DWA zorgt ervoor dat de warmteleverancier bewoners gaat helpen om de benodigde maatregelen in kaart te brengen en deze laagdrempelig aan te bieden. “Ook stellen we als voorwaarde dat de bewoners niet meer gaan betalen aan energie dan ze nu doen. Belangrijk daarbij is dat we in dit project hebben afgedwongen dat de warmteprijs los komt te staan van de ontwikkeling van de gasprijs,” vertelt Erik. DWA werkte het ontwerp en de businesscase uit, stelde de contractstukken op en bereidde de vergunningen en aanbestedingen voor uitvoering en onderhoud voor. “Dat is wat ons een belangrijke speler maakt in deze markt. We zijn thuis in de techniek, maar ook in de financiële onderbouwing en de begeleiding van opdrachtgever en bewoners in het hele proces. Zo hebben we ook bij de informatiebijeenkomsten de nieuwe bewoners van De Tuinen van Zandweerd in begrijpelijke taal uitgelegd wat hen te wachten staat. Op die manier proberen we zo veel mogelijk bewoners aan te laten sluiten, want dat gaat op vrijwillige basis,” zegt Erik.

Het SWZ is een project van de gemeente Deventer, Waterschap Drents-Overijsselse Delta, de woningcorporaties Rentree, Ieder1 en de Stichting Eigen Bouw. De Provincie ondersteunt het project. DWA adviseert en begeleidt de ontwikkeling van de duurzame warmtevoorziening.

Verder praten over dit project?

DWA heeft ruime ervaring met alle aspecten van gebiedsverduurzaming.

Neem contact op met Pieter van der Wal voor meer informatie
Contact Pieter
Contact Pieter
Stadsschouwburg Velsen
Project

Stadsschouwburg en filmtheater Velsen

Met het vaststellen van het Definitief Ontwerp is een belangrijke stap gezet naar een vernieuwde en gerenoveerde Stadsschouwburg in de gemeente Velsen. DWA is verantwoordelijk voor het installatieadvies. Het bestaande…

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet
Project

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet

Dankzij samenwerking tussen Wonen Limburg, Wonen Limburg Accent, AKD, Triple P en DWA levert de corporatie betaalbare warmte binnen de Warmtewet en investeert ze in duurzame energie.

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn
Project

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn

Voetbalvereniging Hellendoorn kiest voor duurzame renovatie en ontvangt een ‘Duurzaam Compliment’ en wint tweede prijs bij Sportaccommodatie van het jaar 2023

Wij maken duurzaamheid werkend

Urgente vragen, duurzaam opgelost, vanuit expertise.

Gebieden

Een duurzame gebiedsaanpak kenmerkt zich door evenwichtige belangenafweging. Met ruimte voor leefbaarheid, natuur, wonen en werken.

Gebieden

Woningen

De woningnood is hoog, tot 2030 hebben we 1 miljoen extra woningen nodig. Daarnaast moeten alle bestaande 8,1 miljoen woningen in Nederland in 2050 aardgasvrij zijn.

Gebieden

Een duurzame gebiedsaanpak kenmerkt zich door evenwichtige belangenafweging. Met ruimte voor leefbaarheid, natuur, wonen en werken.

Gebieden

Woningen

De woningnood is hoog, tot 2030 hebben we 1 miljoen extra woningen nodig. Daarnaast moeten alle bestaande 8,1 miljoen woningen in Nederland in 2050 aardgasvrij zijn.

Daad bij het woord voegen

Daad bij het woord voegen

Voor Duurzaam Gebouwd zette Farid Saif, adviseur bouwfysica en duurzaamheid bij DWA en één van de deelnemers van de Klimaattop GO 2024, zijn belangrijkste inzichten op papier. Onlangs had ik…

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Met de uitbreiding van de directie van DWA is er ruimte ontstaan voor Jaap Dijkgraaf om nog meer invulling te geven aan zijn ambitie om Nederland te verduurzamen. Na meer dan…

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Warmte en koude delen op gebiedsniveau, hoe doe je dat? Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag (B30) deelt koude met Bezuidenhoutseweg 20 (B20) en wordt daar zelf beter van. B30 (Planbureau…

Marieke Olsthoorn, Ton Glashorst en John Lens

DWA tekent intentieverklaring voor de start traject WEii-licentiehouder

Tijdens de tweede dag van de Klimaattop Gebouwde Omgeving heeft Ton Glashorst, Managing Partner van Adviesbureau DWA een intentieverklaring getekend om een traject te starten om WEii-licentiehouder te worden. WEii…

Gebouwde omgeving Utrecht - DUMAVA

DUMAVA subsidieregeling

Op 31 oktober sloot de derde openstellingsronde van de DUMAVA. Een subsidieregeling die de verduurzaming van het maatschappelijke vastgoed stimuleert en zich richt op niet-commerciële vastgoedpartijen zoals (semi-)overheid, ziekenhuizen, veiligheidsregio’s,…

Parametrisch ontwerp

Parametrisch ontwerpen zorgt voor de democratisering van het ontwerpproces

Het klinkt even simpel als doeltreffend, maar toch is het bijzonder innovatief en heeft het veel potentie: parametrisch ontwerpen. De nieuwe vorm van ontwerpen van gebouwen is eigenlijk niet zo…

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

In de WcW moet een warmtebedrijf voor meer dan 50% in publieke handen zijn. Daarom nemen gemeenten steeds vaker zelf de regie in handen en richten een Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) op. Maar hoe doe je dat?

Samenwerking DWA en Hemubo

DWA en Hemubo slaan de handen ineen voor verduurzaming van woningbouw

Om toekomstige ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid het hoofd te bieden, zijn DWA en Hemubo een strategische samenwerking aangegaan. De ondertekening van de overeenkomst op vrijdag 27 september luidt…

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

Wonen Limburg is Limburgs grootste woningcorporatie, actief in de hele provincie en in het aangrenzend Zuidoost-Brabant. Met 26.000 woningen en 3.000 panden voor overig maatschappelijk vastgoed werkt Wonen Limburg dagelijks…

Start bouw International School Utrecht

Start bouw International School Utrecht

Binnenkort starten de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwbouw van International School Utrecht (ISU) aan de Cambridgelaan in het Utrecht Science Park (USP). Het gebouw krijgt een opvallende gevel, staat midden…

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Donderdag 23 mei jl. kwamen ondernemers uit Gemeente Gouda en Gemeente  Alphen aan den Rijn samen bij Unica in Bodegraven voor een inspirerend interactief programma, georganiseerd door INTO business, Unica…

De rol van Smart Buildings bij het voorkomen van netcongestie

De rol van Smart Buildings bij het voorkomen van netcongestie

Er is steeds vaker ‘file’ op het elektriciteitsnet: als de zon schijnt, is het aanbod aan elektriciteit groter dan de vraag, en dus ontstaan er problemen. Vaak wordt dan gedacht…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.