Projecten /

Uitstekende duurzaamheidsprestaties voor NIOO Wageningen

Duurzaamheid in praktijk

In 2011 werd het nieuwe duurzame hoofdkantoor van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen geopend. Zo’n 12.000 m2 aan kantoor- en laboratoriumruimte, inclusief bijgebouwen zoals kassen vragen om slimme energievoorzieningen en -opslag. Het innovatieve installatieconcept voor NIOO zorgde voor meer dan 70% besparing op energieverbruik en sleepte al diverse prijzen in de wacht. Maar hoe zorg je dat een duurzaam ontworpen gebouw ook in de praktijk duurzaam presteert? DWA brengt in opdracht van NIOO de prestaties van de technische installaties en energiesystemen in beeld en verzorgt de monitoring van de installaties.

Forse besparing

Gelukkig vormt NIOO een positieve uitzondering. Ook na de ingebruikname zette het team zich in om zo effectief mogelijk gebruik te maken van duurzame energiebronnen en energieverspilling tegen te gaan. Voor de technische fijnproevers: NIOO gebruikt, in vergelijking met een traditionele installatie, 58% minder energie voor verwarmen en 91% minder voor koelen. Het gemiddelde rendement van de warmtepomp over 2017 (gemiddelde COP) was ruim 4,9. Dit zijn werkelijk zeer goede prestaties, waar NIOO met recht trots op mag zijn. Van de resterende energie die nog nodig is, wordt een deel opgewekt met zonnecollectoren en PV-panelen. De rest wordt als duurzame elektriciteit ingekocht.

Meten en bijsturen

DWA monitort de installaties. Dit houdt in dat de data van de installatie realtime wordt geanalyseerd waardoor er een optimaal inzicht ontstaat in de prestaties van de installatie. Afwijkingen worden vertaald naar verbeteracties en deze worden dan ook weer door monitoring getoetst. De uitkomsten worden periodiek besproken met NIOO en Heijmans, die de onderhoudswerkzaamheden verricht.

Wim Verdonk, hoofd technische dienst bij NIOO, onderstreept het belang van goede samenwerking: “Door adviseur en installatiebedrijf aan elkaar te koppelen, ontstaat er synergie en een beter eindresultaat. Dat is in het belang van de gebruiker van het gebouw; die wil comfort én duurzaamheid. NIOO laat zien dat dat prima samengaat”.

De resultaten zijn bijzonder positief: een goed functionerende installatie, een uitstekend totaal energierendement en een ondergrondse warmte/koudeopslag die keurig in balans is. Intern vrijkomende warmte wordt optimaal hergebruikt. Zo wordt bijvoorbeeld de warmte die vrijkomt in de koelinstallatie voor de klimaatkamers en koelcellen, direct gebruikt voor de verwarming van het gebouw. Of, als er geen warmte nodig is, opgeslagen in de ondergrondse opslag.

Soms moeten meetresultaten worden getoetst aan berekeningen. Een voorbeeld hiervan is de installatie waarmee zonnewarmte wordt geoogst. De gemeten opbrengst bleek lager dan wat de leverancier had beloofd. Met een gedetailleerd rekenmodel, waarin de collectorspecificaties zijn opgenomen, toonde DWA aan dat de collectoren wel degelijk goed functioneren. Uit vergelijking van monitoringresultaten en berekeningen blijkt dus dat de zonnecollectoren functioneren zoals mag worden verwacht.

Cradle to cradle

Het hoofdkantoor van het Nederlands Instituut voor Ecologie is een van de duurzaamste gebouwen van Nederland. Het NIOO, onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, bestudeert de werking van de natuur in al haar facetten. Diezelfde natuur werd als voorbeeld gesteld voor het ontwerp van de nieuwbouw. De architect en het ontwerpteam kregen de opdracht het gebouw zo veel mogelijk volgens de cradle to cradle-filosofie te ontwerpen: streven naar gesloten kringlopen van energie, water en materialen, maximaal gebruik maken van zon, licht en natuur en respecteren van biodiversiteit.

DWA was tijdens de ontwerpfase verantwoordelijk voor een conceptenstudie naar de duurzame invulling van opwekking en afgifte van warmte en koude, het totaalontwerp van alle technische installaties incl. het duurzame energieconcept, onderzoek naar toepassing van algen en onderzoek en verder ontwerp HT-bronnensysteem, subsidieadvies en op dit moment de monitoring en prestatiebewaking.

Verder praten over dit project?

DWA heeft ruime ervaring met alle aspecten van monitoring van installaties.

Neem contact op met Martin Groeneveld voor meer informatie
Contact Martin
Contact Martin
Stadsschouwburg Velsen
Project

Stadsschouwburg en filmtheater Velsen

Met het vaststellen van het Definitief Ontwerp is een belangrijke stap gezet naar een vernieuwde en gerenoveerde Stadsschouwburg in de gemeente Velsen. DWA is verantwoordelijk voor het installatieadvies. Het bestaande…

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet
Project

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet

Dankzij samenwerking tussen Wonen Limburg, Wonen Limburg Accent, AKD, Triple P en DWA levert de corporatie betaalbare warmte binnen de Warmtewet en investeert ze in duurzame energie.

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn
Project

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn

Voetbalvereniging Hellendoorn kiest voor duurzame renovatie en ontvangt een ‘Duurzaam Compliment’ en wint tweede prijs bij Sportaccommodatie van het jaar 2023

Wij maken duurzaamheid werkend

Urgente vragen, duurzaam opgelost, vanuit expertise.

Utiliteit

Ontwerpen voor duurzame exploitatie. Energiezuinige, circulaire en slimme gebouwen met een gezond binnenklimaat hebben de toekomst.

Portefeuilles

Het verduurzamen van vastgoed bespaart kosten, vergroot de waarde én verbetert de ecologische voetafdruk.

Utiliteit

Ontwerpen voor duurzame exploitatie. Energiezuinige, circulaire en slimme gebouwen met een gezond binnenklimaat hebben de toekomst.

Portefeuilles

Het verduurzamen van vastgoed bespaart kosten, vergroot de waarde én verbetert de ecologische voetafdruk.

Daad bij het woord voegen

Daad bij het woord voegen

Voor Duurzaam Gebouwd zette Farid Saif, adviseur bouwfysica en duurzaamheid bij DWA en één van de deelnemers van de Klimaattop GO 2024, zijn belangrijkste inzichten op papier. Onlangs had ik…

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Met de uitbreiding van de directie van DWA is er ruimte ontstaan voor Jaap Dijkgraaf om nog meer invulling te geven aan zijn ambitie om Nederland te verduurzamen. Na meer dan…

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Warmte en koude delen op gebiedsniveau, hoe doe je dat? Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag (B30) deelt koude met Bezuidenhoutseweg 20 (B20) en wordt daar zelf beter van. B30 (Planbureau…

Marieke Olsthoorn, Ton Glashorst en John Lens

DWA tekent intentieverklaring voor de start traject WEii-licentiehouder

Tijdens de tweede dag van de Klimaattop Gebouwde Omgeving heeft Ton Glashorst, Managing Partner van Adviesbureau DWA een intentieverklaring getekend om een traject te starten om WEii-licentiehouder te worden. WEii…

Gebouwde omgeving Utrecht - DUMAVA

DUMAVA subsidieregeling

Op 31 oktober sloot de derde openstellingsronde van de DUMAVA. Een subsidieregeling die de verduurzaming van het maatschappelijke vastgoed stimuleert en zich richt op niet-commerciële vastgoedpartijen zoals (semi-)overheid, ziekenhuizen, veiligheidsregio’s,…

Parametrisch ontwerp

Parametrisch ontwerpen zorgt voor de democratisering van het ontwerpproces

Het klinkt even simpel als doeltreffend, maar toch is het bijzonder innovatief en heeft het veel potentie: parametrisch ontwerpen. De nieuwe vorm van ontwerpen van gebouwen is eigenlijk niet zo…

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

In de WcW moet een warmtebedrijf voor meer dan 50% in publieke handen zijn. Daarom nemen gemeenten steeds vaker zelf de regie in handen en richten een Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) op. Maar hoe doe je dat?

Samenwerking DWA en Hemubo

DWA en Hemubo slaan de handen ineen voor verduurzaming van woningbouw

Om toekomstige ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid het hoofd te bieden, zijn DWA en Hemubo een strategische samenwerking aangegaan. De ondertekening van de overeenkomst op vrijdag 27 september luidt…

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

Wonen Limburg is Limburgs grootste woningcorporatie, actief in de hele provincie en in het aangrenzend Zuidoost-Brabant. Met 26.000 woningen en 3.000 panden voor overig maatschappelijk vastgoed werkt Wonen Limburg dagelijks…

Start bouw International School Utrecht

Start bouw International School Utrecht

Binnenkort starten de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwbouw van International School Utrecht (ISU) aan de Cambridgelaan in het Utrecht Science Park (USP). Het gebouw krijgt een opvallende gevel, staat midden…

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Donderdag 23 mei jl. kwamen ondernemers uit Gemeente Gouda en Gemeente  Alphen aan den Rijn samen bij Unica in Bodegraven voor een inspirerend interactief programma, georganiseerd door INTO business, Unica…

De rol van Smart Buildings bij het voorkomen van netcongestie

De rol van Smart Buildings bij het voorkomen van netcongestie

Er is steeds vaker ‘file’ op het elektriciteitsnet: als de zon schijnt, is het aanbod aan elektriciteit groter dan de vraag, en dus ontstaan er problemen. Vaak wordt dan gedacht…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.