Projecten /

Stadhuis Utrecht inspiratievoorbeeld duurzaam gemeentelijk vastgoed

In mei 2019 is het Stadhuis in Utrecht heropend na een ingrijpende verbouwing met duurzame ambities. Het monumentale Stadhuis voldoet weer volledig aan de eisen van deze tijd, esthetisch en energetisch. DWA adviseerde de gemeente over de energiebesparingsmaatregelen. Na deze ingrepen is het Stadhuis een inspiratievoorbeeld geworden voor duurzaam gemeentelijk vastgoed.

“We hebben eerst het gebouw en de uitdagingen in kaart gebracht en goed geluisterd naar de gebouwgebruikers,” zeggen de betrokken adviseurs van DWA. Zo brachten ze problemen in de beleving in kaart, maar ook de kansen voor verduurzaming en comfortverbetering. Dat leidde tot een ontwerp waarin duurzaamheid, monumentwaarde, functionaliteit en comfort zijn geborgd. Tot een gebouw waar niet alleen het energiegebruik drastisch is teruggebracht, maar het ook nog eens prettig vertoeven is. Waar de techniek onzichtbaar zijn werk doet en het authentieke pand niet ontsiert.

Foto van Kees Zandijk

“De renovatie leidde tot een ontwerp waarin duurzaamheid, monumentwaarde, functionaliteit en comfort zijn geborgd.”

Kees Zandijk
Projectmanager - DWA

Optelsom van vertrouwde en innovatieve technieken

Dat werd mogelijk door een optelsom van vertrouwde én innovatieve technieken. Tocht, koudeval en oververhitting zijn opgelost door schilisolatie, een nieuw luchtbehandelingssysteem en efficiënte koeling. Veel energiezuiniger is ook de nieuwe, efficiënt gestuurde ledverlichting.

Op de onzichtbare dakvlakken van het monumentale pand wekken zonnepanelen elektriciteit op, onder de dakpannen vangen zonnecollectoren warmte op. Folie op de radiatoren verhogen het rendement en folie op de ramen geeft het dubbelglas extra isolatiewaarde.

Maatregelen vooraf getoetst op effect

DWA toetste van elke maatregel eerst de effecten voor het comfort en het energiegebruik. Pas bij bewezen toegevoegde waarde kwamen ze in het ontwerp terecht. Bij alle voorgestelde maatregelen is verder een afweging gemaakt tussen duurzaamheid, effect, kosten en de impact op de monumentwaarde. Het was flink puzzelen met het inpassen van de nieuwe installaties, leidingen en luchtkanalen in het monumentale pand. Maar ook daar zijn steeds slimme oplossingen voor gevonden. Zo is in het 3D-ontwerp de luchtbehandelingskast op de centimeter nauwkeurig in de ruimte gepast en zijn de luchtkanalen zo veel mogelijk in bestaande schachten weggewerkt.

Foto van

Verder praten over dit project?

DWA heeft ruime ervaring met alle aspecten van verduurzaming van monumentaal vastgoed.

Neem contact op met Kees Zandijk voor meer informatie
Contact Kees
Contact Kees
Stadsschouwburg Velsen
Project

Stadsschouwburg en filmtheater Velsen

Met het vaststellen van het Definitief Ontwerp is een belangrijke stap gezet naar een vernieuwde en gerenoveerde Stadsschouwburg in de gemeente Velsen. DWA is verantwoordelijk voor het installatieadvies. Het bestaande…

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet
Project

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet

Dankzij samenwerking tussen Wonen Limburg, Wonen Limburg Accent, AKD, Triple P en DWA levert de corporatie betaalbare warmte binnen de Warmtewet en investeert ze in duurzame energie.

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn
Project

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn

Voetbalvereniging Hellendoorn kiest voor duurzame renovatie en ontvangt een ‘Duurzaam Compliment’ en wint tweede prijs bij Sportaccommodatie van het jaar 2023

Wij maken duurzaamheid werkend

Urgente vragen, duurzaam opgelost, vanuit expertise.

Utiliteit

Ontwerpen voor duurzame exploitatie. Energiezuinige, circulaire en slimme gebouwen met een gezond binnenklimaat hebben de toekomst.

Portefeuilles

Het verduurzamen van vastgoed bespaart kosten, vergroot de waarde én verbetert de ecologische voetafdruk.

Utiliteit

Ontwerpen voor duurzame exploitatie. Energiezuinige, circulaire en slimme gebouwen met een gezond binnenklimaat hebben de toekomst.

Portefeuilles

Het verduurzamen van vastgoed bespaart kosten, vergroot de waarde én verbetert de ecologische voetafdruk.

Reikwijdte en omvang GACS-verplichting nog sterk onderbelicht

Reikwijdte en omvang GACS-verplichting nog sterk onderbelicht

Vanaf 1 januari 2026 moet elk gebouw met een totaal opgesteld vermogen van 290 kW of meer voor verwarming en/of airco, over een gebouwautomatiserings- en controlesysteem (GACS) beschikken. Uit een…

Minister Hermans ontvangt uit handen Teun van Bokhoven en Kees Vendrik het Warmtebod

DWA steunt het Warmtebod als impuls voor collectieve warmtenetten

Wij hebben onze handtekening gezet onder het Warmtebod om de collectieve warmtevoorziening in bestaande wijken een impuls te geven. De Warmte Alliantie, een samenwerking met meer dan honderd gemeenten, marktpartijen,…

Slimme systemen zijn per definitie onbetrouwbaar

Slimme systemen zijn per definitie onbetrouwbaar

Vanaf 1 augustus 2025 is de RED-richtlijn van toepassing. Fabrikanten van warmtepompen, omvormers en laadpalen, moeten al tijdens het ontwerp rekening houden met cybersecurity. Maar pas op, de verantwoordelijkheid voor…

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst  Op zaterdag 9 november 2024 ondertekenden Wilfred van der Plas (directeur DWA), Farid Saif, (adviseur bouwfysica en duurzaamheid DWA) en Karel van den Heuvel…

CSRD: Kans of bedreiging?

CSRD: Kans of bedreiging?

Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace te gast met een Round Table over de richtlijn CSRD. Experts discussieerden…

Daad bij het woord voegen

Daad bij het woord voegen

Voor Duurzaam Gebouwd zette Farid Saif, adviseur bouwfysica en duurzaamheid bij DWA en één van de deelnemers van de Klimaattop GO 2024, zijn belangrijkste inzichten op papier. Onlangs had ik…

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Met de uitbreiding van de directie van DWA is er ruimte ontstaan voor Jaap Dijkgraaf om nog meer invulling te geven aan zijn ambitie om Nederland te verduurzamen. Na meer dan…

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Warmte en koude delen op gebiedsniveau, hoe doe je dat? Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag (B30) deelt koude met Bezuidenhoutseweg 20 (B20) en wordt daar zelf beter van. B30 (Planbureau…

Marieke Olsthoorn, Ton Glashorst en John Lens

DWA tekent intentieverklaring voor de start traject WEii-licentiehouder

Tijdens de tweede dag van de Klimaattop Gebouwde Omgeving heeft Ton Glashorst, Managing Partner van Adviesbureau DWA een intentieverklaring getekend om een traject te starten om WEii-licentiehouder te worden. WEii…

Gebouwde omgeving Utrecht - DUMAVA

DUMAVA subsidieregeling

Op 31 oktober sloot de derde openstellingsronde van de DUMAVA. Een subsidieregeling die de verduurzaming van het maatschappelijke vastgoed stimuleert en zich richt op niet-commerciële vastgoedpartijen zoals (semi-)overheid, ziekenhuizen, veiligheidsregio’s,…

Parametrisch ontwerp

Parametrisch ontwerpen zorgt voor de democratisering van het ontwerpproces

Het klinkt even simpel als doeltreffend, maar toch is het bijzonder innovatief en heeft het veel potentie: parametrisch ontwerpen. De nieuwe vorm van ontwerpen van gebouwen is eigenlijk niet zo…

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

In de WcW moet een warmtebedrijf voor meer dan 50% in publieke handen zijn. Daarom nemen gemeenten steeds vaker zelf de regie in handen en richten een Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) op. Maar hoe doe je dat?

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.