Projecten /

Sluishuis: iconisch wonen in IJburg

Na vier jaar bouwen is Sluishuis opgeleverd. Amsterdam IJburg is hiermee een nieuwe, architectonisch hoogwaardige ontmoetingsplek rijker. Het gebouw slaat een brug tussen IJburg en het centrum van de stad. En met 442 diverse koop- en huurwoningen, een openbare groene daktuin met looproute voor wandelaars, vogel -en recreatie-eilanden, aanlegsteigers en horeca vormt Sluishuis een plek voor iedereen.

Het project ging van start toen de gemeente Amsterdam de combinatie VORM en BESIX RED in 2016 uitriep tot winnaar van de kwaliteitstender voor de ontwikkeling van Sluishuis. Voor het ontwerp van dit unieke gebouw bundelden ze de krachten met de architectenbureaus Bjarke Ingels Group (BIG) uit Denemarken en het Nederlandse Barcode Architects. Als adviseur technische installaties maakte DWA  onderdeel uit van het integrale projectteam. Het resultaat is een iconische ontwikkeling waarin duurzaamheid en het welzijn van bewoners en bezoekers centraal staat.

Sluishuis bestaat uit 442 energieneutrale koop- en huurappartementen en een programma met woonbootkavels, aanlegsteigers voor plezierboten, horeca, commerciële ruimtes en een volledig geïntegreerd waterlandschap met eilanden voor recreatie, watersport, fauna en flora en zelfs energieopwekking. Het project is voor een groot deel publiek toegankelijk. Bewoners en bezoekers kunnen vertoeven in de binnenhaven, genieten van de promenade met grandioze uitzichten op het dak en vanaf de steigers en eilanden watervogels spotten of de historische woonschepen bewonderen.

Foto van
Foto van
Foto van

Duurzaamheid

De duurzaamheid van Sluishuis vormt een integraal deel van het project. Het gebouw heeft een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0.00. De verwarmingsbehoefte van het gebouw is geminimaliseerd door het combineren van uitstekende isolatietechnieken, triple beglazing en warmteterugwinning op de ventilatiesystemen en het afvalwater. Het energieverbruik wordt verder verlaagd door toepassing van een Warmte Koude Opslag – systeem (WKO) in de bodem voor warmte en koeling in combinatie met stadsverwarming om piekmomenten op te vangen. Het resterende energieverbruik voor verwarming, warmtepompen, ventilatie en ledverlichting wordt volledig gecompenseerd door ca. 2.200 m² zonnepanelen, waaraan een volledig drijvend eiland naast het project gewijd is. Bij het ontwikkelen van Sluishuis is veel aandacht besteed aan de groenvoorziening en wateropvang. Aan de voorzijde, zijkanten en in de binnenhaven bevinden zich tuinen met lokale plantensoorten. Het groen loopt over de dakterrassen naar boven in geïntegreerde plantenbakken. Op het dak geeft dit een prettige groene sfeer.

Marc Meijer, projectleider DWA: “Het iconische ontwerp gaf ons een flinke puzzel in het geven van de juiste plekken aan de nutsvoorzieningen en ventilatiekanalen. Standaard oplossingen op het gebied van meterkasten, rioleringspunten uit het gebouw, luchtaanzuig- en luchtafblaaspunten konden niet worden toegepast. Met creatieve ontwerpsessies hebben wij ervoor gezorgd dat in het complexe gebouw alle techniek integraal is meegenomen. Geen enkele verdieping is hetzelfde, wat het projecteren van technische schachten en infrastructuren complex maakt. Toch is het gelukt om deze dusdanig te integreren dat de diversiteit in woningen op elke etage gerealiseerd kon worden.”

Toonaangevende architectuur

Sluishuis biedt een moderne en duurzame manier van wonen op en rond het water. Het is een opmerkelijk gebouw met een uniek volume dat dankzij een dubbele uitkraging (cantilevers) over het water lijkt te zweven. De cantilevers komen samen in een hoge hoek die een grote toegangspoort vormt, als het ware een opengaande sluis, van het IJ naar de binnenhaven van het gebouw. Aan de andere zijde is het gebouw afgetrapt om met vriendelijke groene terrassen een uitnodigend gebaar naar IJburg te maken.

Bjarke Ingels, Founding Partner BIG, zegt: “Na het doorbrengen van mijn studiejaren als architect in Nederland aan het einde van de 20ste eeuw, voelt het als thuiskomen om nu bij te kunnen dragen aan de architectuur van de stad die ik zo lang heb bewonderd.” Dirk Peters, Founding Partner Barcode Architects, vult aan: “Met iconische architectuur en nieuwe woontypologieën, kwalitatief hoogstaande buitenruimtes en adembenemende uitzichten op het IJmeer, vormt Sluishuis een nieuwe landmark voor IJburg en  Amsterdam.”

Foto van
Foto van

Versterken sociale cohesie

Naast zijn duurzame eigenschappen is Sluishuis erop gericht om de sociale verbinding tussen bewoners en bezoekers te stimuleren en versterken. Door de verspringende balkons ontstaan verrassende zichtrelaties en uitwisselingen. De publieke route over het dak, maar ook de kinderspeelplaats in de binnenhaven, het steigerlandschap en de positionering van de houten dakterrassen stimuleren spontane ontmoetingen.

Verder praten over dit project?

DWA heeft ruime ervaring met alle aspecten van installatieadvies.

Neem contact op met Marc Meijer voor meer informatie
Contact Marc
Contact Marc
Stadsschouwburg Velsen
Project

Stadsschouwburg en filmtheater Velsen

Met het vaststellen van het Definitief Ontwerp is een belangrijke stap gezet naar een vernieuwde en gerenoveerde Stadsschouwburg in de gemeente Velsen. DWA is verantwoordelijk voor het installatieadvies. Het bestaande…

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet
Project

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet

Dankzij samenwerking tussen Wonen Limburg, Wonen Limburg Accent, AKD, Triple P en DWA levert de corporatie betaalbare warmte binnen de Warmtewet en investeert ze in duurzame energie.

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn
Project

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn

Voetbalvereniging Hellendoorn kiest voor duurzame renovatie en ontvangt een ‘Duurzaam Compliment’ en wint tweede prijs bij Sportaccommodatie van het jaar 2023

Wij maken duurzaamheid werkend

Urgente vragen, duurzaam opgelost, vanuit expertise.

Woningen

De woningnood is hoog, tot 2030 hebben we 1 miljoen extra woningen nodig. Daarnaast moeten alle bestaande 8,1 miljoen woningen in Nederland in 2050 aardgasvrij zijn.

Utiliteit

Ontwerpen voor duurzame exploitatie. Energiezuinige, circulaire en slimme gebouwen met een gezond binnenklimaat hebben de toekomst.

Woningen

De woningnood is hoog, tot 2030 hebben we 1 miljoen extra woningen nodig. Daarnaast moeten alle bestaande 8,1 miljoen woningen in Nederland in 2050 aardgasvrij zijn.

Utiliteit

Ontwerpen voor duurzame exploitatie. Energiezuinige, circulaire en slimme gebouwen met een gezond binnenklimaat hebben de toekomst.

Daad bij het woord voegen

Daad bij het woord voegen

Voor Duurzaam Gebouwd zette Farid Saif, adviseur bouwfysica en duurzaamheid bij DWA en één van de deelnemers van de Klimaattop GO 2024, zijn belangrijkste inzichten op papier. Onlangs had ik…

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Met de uitbreiding van de directie van DWA is er ruimte ontstaan voor Jaap Dijkgraaf om nog meer invulling te geven aan zijn ambitie om Nederland te verduurzamen. Na meer dan…

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Warmte en koude delen op gebiedsniveau, hoe doe je dat? Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag (B30) deelt koude met Bezuidenhoutseweg 20 (B20) en wordt daar zelf beter van. B30 (Planbureau…

Marieke Olsthoorn, Ton Glashorst en John Lens

DWA tekent intentieverklaring voor de start traject WEii-licentiehouder

Tijdens de tweede dag van de Klimaattop Gebouwde Omgeving heeft Ton Glashorst, Managing Partner van Adviesbureau DWA een intentieverklaring getekend om een traject te starten om WEii-licentiehouder te worden. WEii…

Gebouwde omgeving Utrecht - DUMAVA

DUMAVA subsidieregeling

Op 31 oktober sloot de derde openstellingsronde van de DUMAVA. Een subsidieregeling die de verduurzaming van het maatschappelijke vastgoed stimuleert en zich richt op niet-commerciële vastgoedpartijen zoals (semi-)overheid, ziekenhuizen, veiligheidsregio’s,…

Parametrisch ontwerp

Parametrisch ontwerpen zorgt voor de democratisering van het ontwerpproces

Het klinkt even simpel als doeltreffend, maar toch is het bijzonder innovatief en heeft het veel potentie: parametrisch ontwerpen. De nieuwe vorm van ontwerpen van gebouwen is eigenlijk niet zo…

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

In de WcW moet een warmtebedrijf voor meer dan 50% in publieke handen zijn. Daarom nemen gemeenten steeds vaker zelf de regie in handen en richten een Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) op. Maar hoe doe je dat?

Samenwerking DWA en Hemubo

DWA en Hemubo slaan de handen ineen voor verduurzaming van woningbouw

Om toekomstige ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid het hoofd te bieden, zijn DWA en Hemubo een strategische samenwerking aangegaan. De ondertekening van de overeenkomst op vrijdag 27 september luidt…

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

Wonen Limburg is Limburgs grootste woningcorporatie, actief in de hele provincie en in het aangrenzend Zuidoost-Brabant. Met 26.000 woningen en 3.000 panden voor overig maatschappelijk vastgoed werkt Wonen Limburg dagelijks…

Start bouw International School Utrecht

Start bouw International School Utrecht

Binnenkort starten de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwbouw van International School Utrecht (ISU) aan de Cambridgelaan in het Utrecht Science Park (USP). Het gebouw krijgt een opvallende gevel, staat midden…

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Donderdag 23 mei jl. kwamen ondernemers uit Gemeente Gouda en Gemeente  Alphen aan den Rijn samen bij Unica in Bodegraven voor een inspirerend interactief programma, georganiseerd door INTO business, Unica…

De rol van Smart Buildings bij het voorkomen van netcongestie

De rol van Smart Buildings bij het voorkomen van netcongestie

Er is steeds vaker ‘file’ op het elektriciteitsnet: als de zon schijnt, is het aanbod aan elektriciteit groter dan de vraag, en dus ontstaan er problemen. Vaak wordt dan gedacht…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.