Projecten /

Internationale School Utrecht

Foto van

Internationale School Utrecht (ISU) verzorgt onderwijs voor kinderen van internationals die kortdurend in Nederland verblijven en Nederlandse kinderen die vertrekken naar of terugkomen uit het buitenland. SVP, CROSS, Pieters Bouwtechniek, Copijn landschapsarchitecten en DWA kwamen als winnaars uit de bus voor de nieuwbouw met hoge duurzame ambities en een gezonde leeromgeving. DWA is verantwoordelijk voor installatieadvies, bouwfysica en duurzaamheid.

De school maakt onderdeel uit van de ontwikkelingen op de campus van de universiteit Utrecht. Samen met de Internationale School Utrecht, de Universiteit Utrecht en de gemeente start het ontwerpteam in 2020 met de uitwerking van de visie tot een ontwerp. Hoge ambities zijn gesteld op het gebied van ‘Frisse Scholen’, wat vraagt om een laag energiegebruik en een gezond binnenmilieu als het gaat om luchtkwaliteit, temperatuur, comfort, licht en geluid.

Wat de school bijzonder maakt, is dat er zoveel verschillende culturen vertegenwoordigd zijn. Ruimte voor eigenheid en veiligheid zijn daarbij belangrijk, maar ook juist het zoeken naar verbinding tussen al die verschillende culturen.

Techniek met een missie

Techniek met een missie

De Internationale School Utrecht is geen standaard schoolgebouw met een gang en aan weerskanten theorielokalen. In het hart van het gebouw is ruimte voor ontmoeting: hier is sport, muziek of drama de bindende factor. Ook zijn er veel open plekken waar je kunt samenkomen. Juist die verscheidenheid maakt het technisch uitdagend. De engineers van DWA bekijken per ruimte en functionaliteit wat er mogelijk is: om te voldoen aan de hoge duurzaamheidsambities en voor een comfortabel binnenklimaat. Zeer veel partijen zijn betrokken bij de ambitieuze nieuwbouw, van gemeente, schoolbestuur (van basis- tot middelbaar onderwijs), kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, de Universiteit tot natuurorganisaties. Dat maakt het Programma van Eisen een complexe puzzel. Onze engineers wegen continu de maatregelen en impact tegen elkaar af en werken daarin nauw samen met de architect en constructeur. Met uiteindelijk het doel om een gezonde en duurzame leeromgeving te realiseren.

Perfect binnenklimaat

Het technisch Programma van Eisen van ‘Frisse Scholen’ vraagt onder andere om voldoende schone lucht en veel aandacht voor geluidsoverlast. Bouwkundig en installatietechnisch. De verscheidenheid aan ruimtes en functionaliteiten vraagt daarom veel van de techniek. Een greep uit de technische oplossingen:

  • Gedrag en gebruik van het gebouw: het schoolgebouw heeft een groter oppervlakte dan een ‘standaard’ schoolgebouw. Dat vraagt om luchtbehandelingsinstallaties en een warmtekoudeopslag met grote capaciteit. Tegelijkertijd kost overdimensioneren onnodig veel energie en ruimte. Met onder andere temperatuuroverschrijdingsberekeningen, ventilatieberekeningen en vermogensberekening berekenen onze engineers kritisch wat er daadwerkelijk nodig is om overcapaciteit te voorkomen maar tegelijkertijd een comfortabel en gezond binnenklimaat te realiseren.
  • Het 3D BIM-model zorgt ervoor dat de ontwerpen (installaties, constructies, bouwfysica) optimaal op elkaar is afgestemd. Hiermee borgen we als team dat het eindresultaat goed op elkaar aansluit en het gebouw presteert zoals het is afgesproken. Zo bleek onder andere dat in het auditorium de luchtkanalen dwars door de constructie konden lopen. De volledige hoogte van de ruimte blijft zo zichtbaar en het scheelt meters voor de installatie.
  • Het thermisch comfort richt zich met name over de beleving van het binnenklimaat. Ook hierin berekenen de engineers de hoeveelheid verwarming en koeling voor een prettig en comfortabel binnenklimaat. Zo letten we op het tochtvrij inbrengen van frisse lucht en mogen installaties niet teveel geluid produceren.

 

Afbeeldingen: SVP Architectuur

Verder praten over dit project?

DWA heeft ruime ervaring met alle aspecten van installatieadvies, bouwfysica en duurzaamheid.

Neem contact op met Marc Meijer voor meer informatie
Contact Marc
Contact Marc
Stadsschouwburg Velsen
Project

Stadsschouwburg en filmtheater Velsen

Met het vaststellen van het Definitief Ontwerp is een belangrijke stap gezet naar een vernieuwde en gerenoveerde Stadsschouwburg in de gemeente Velsen. DWA is verantwoordelijk voor het installatieadvies. Het bestaande…

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet
Project

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet

Dankzij samenwerking tussen Wonen Limburg, Wonen Limburg Accent, AKD, Triple P en DWA levert de corporatie betaalbare warmte binnen de Warmtewet en investeert ze in duurzame energie.

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn
Project

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn

Voetbalvereniging Hellendoorn kiest voor duurzame renovatie en ontvangt een ‘Duurzaam Compliment’ en wint tweede prijs bij Sportaccommodatie van het jaar 2023

Wij maken duurzaamheid werkend

Urgente vragen, duurzaam opgelost, vanuit expertise.

Utiliteit

Ontwerpen voor duurzame exploitatie. Energiezuinige, circulaire en slimme gebouwen met een gezond binnenklimaat hebben de toekomst.

Gebieden

Een duurzame gebiedsaanpak kenmerkt zich door evenwichtige belangenafweging. Met ruimte voor leefbaarheid, natuur, wonen en werken.

Gebieden

Utiliteit

Ontwerpen voor duurzame exploitatie. Energiezuinige, circulaire en slimme gebouwen met een gezond binnenklimaat hebben de toekomst.

Gebieden

Een duurzame gebiedsaanpak kenmerkt zich door evenwichtige belangenafweging. Met ruimte voor leefbaarheid, natuur, wonen en werken.

Gebieden
Slimme systemen zijn per definitie onbetrouwbaar

Slimme systemen zijn per definitie onbetrouwbaar

Vanaf 1 augustus 2025 is de RED-richtlijn van toepassing. Fabrikanten van warmtepompen, omvormers en laadpalen, moeten al tijdens het ontwerp rekening houden met cybersecurity. Maar pas op, de verantwoordelijkheid voor…

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst  Op zaterdag 9 november 2024 ondertekenden Wilfred van der Plas (directeur DWA), Farid Saif, (adviseur bouwfysica en duurzaamheid DWA) en Karel van den Heuvel…

CSRD: Kans of bedreiging?

CSRD: Kans of bedreiging?

Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace te gast met een Round Table over de richtlijn CSRD. Experts discussieerden…

Daad bij het woord voegen

Daad bij het woord voegen

Voor Duurzaam Gebouwd zette Farid Saif, adviseur bouwfysica en duurzaamheid bij DWA en één van de deelnemers van de Klimaattop GO 2024, zijn belangrijkste inzichten op papier. Onlangs had ik…

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Met de uitbreiding van de directie van DWA is er ruimte ontstaan voor Jaap Dijkgraaf om nog meer invulling te geven aan zijn ambitie om Nederland te verduurzamen. Na meer dan…

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Warmte en koude delen op gebiedsniveau, hoe doe je dat? Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag (B30) deelt koude met Bezuidenhoutseweg 20 (B20) en wordt daar zelf beter van. B30 (Planbureau…

Marieke Olsthoorn, Ton Glashorst en John Lens

DWA tekent intentieverklaring voor de start traject WEii-licentiehouder

Tijdens de tweede dag van de Klimaattop Gebouwde Omgeving heeft Ton Glashorst, Managing Partner van Adviesbureau DWA een intentieverklaring getekend om een traject te starten om WEii-licentiehouder te worden. WEii…

Gebouwde omgeving Utrecht - DUMAVA

DUMAVA subsidieregeling

Op 31 oktober sloot de derde openstellingsronde van de DUMAVA. Een subsidieregeling die de verduurzaming van het maatschappelijke vastgoed stimuleert en zich richt op niet-commerciële vastgoedpartijen zoals (semi-)overheid, ziekenhuizen, veiligheidsregio’s,…

Parametrisch ontwerp

Parametrisch ontwerpen zorgt voor de democratisering van het ontwerpproces

Het klinkt even simpel als doeltreffend, maar toch is het bijzonder innovatief en heeft het veel potentie: parametrisch ontwerpen. De nieuwe vorm van ontwerpen van gebouwen is eigenlijk niet zo…

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

In de WcW moet een warmtebedrijf voor meer dan 50% in publieke handen zijn. Daarom nemen gemeenten steeds vaker zelf de regie in handen en richten een Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) op. Maar hoe doe je dat?

Samenwerking DWA en Hemubo

DWA en Hemubo slaan de handen ineen voor verduurzaming van woningbouw

Om toekomstige ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid het hoofd te bieden, zijn DWA en Hemubo een strategische samenwerking aangegaan. De ondertekening van de overeenkomst op vrijdag 27 september luidt…

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

Wonen Limburg is Limburgs grootste woningcorporatie, actief in de hele provincie en in het aangrenzend Zuidoost-Brabant. Met 26.000 woningen en 3.000 panden voor overig maatschappelijk vastgoed werkt Wonen Limburg dagelijks…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.