Projecten /

DWA maakt aquathermie werkend in Harderwijk

Warmte en koude van de rioolwaterzuivering

Aquathermie. Iedereen praat erover. Het winnen en distribueren van warmte uit oppervlakte-, drink- of afvalwater is dan ook een veelbelovende manier om woningen aardgasvrij te verwarmen. Bij DWA zijn we het stadium van praten al voorbij. We DOEN het gewoon. In de wijk Waterfront in Harderwijk liggen de leidingen van het warmtenet al in de grond. Binnenkort krijgen de eerste nieuwbouwwoningen warmte uit gezuiverd rioolwater geleverd.

Met 1.400 woningen, dichtbij het water, een nieuwe jachthaven en vele voorzieningen, krijgt het centrum van Harderwijk een heel nieuw gezicht. De nieuwe woningen zijn uiteraard aardgasvrij. De manier waarop ze verwarmd én gekoeld worden, is uniek. Namelijk, met warmte uit de rioolwaterzuiveringsinstallatie die in de buurt ligt. Het warmtenet dat door de wijk loopt, gaat gebruikmaken van warmte uit het gezuiverde afvalwater. Nu loost het waterschap dat gezuiverde water nog direct op het Veluwemeer, straks gaat een warmtewisselaar daar eerst de warmte uit halen. Die gaat vervolgens naar een warmtekoudeopslag (wko), 200 meter onder de grond.

Foto van

Koelen zonder elektriciteit

Vanuit de opslag wordt het via het warmtenet naar de woningen gepompt. Is er meer aanbod dan vraag naar warmte, bijvoorbeeld in de zomer, dan slaat de wko het op tot nader orde. Omdat de temperatuur van het gezuiverde afvalwater niet hoog genoeg is om in de winter de ruimtes te verwarmen, is er nog een extra duwtje nodig. Bij de eerste woningen gaat een individuele warmtepomp dat doen. Maar het kan goed zijn dat op een later tijdstip een grote warmtepomp aan de rand van de wijk het water eerst centraal gaat opstoken. Voordeel van de laagtemperatuurwarmte is dat het de woningen in de zomer ook prima kan afkoelen, zonder elektriciteit.

Ook het gemeentehuis sluit aan

De eerste 150 woningen krijgen begin volgend jaar al hun warmte en koude van de rioolwaterzuivering. De volgende fase van de nieuwbouwwijk, nog eens 900 woningen, komt er later bij. Ook de woningen van de aangrenzende nieuwbouwwijk, Kop van de Stadswerven, krijgen straks een aansluiting op het warmtenet, evenals het gemeentehuis van Harderwijk. Er bestaat ook een mogelijkheid dat er in een later stadium bestaande woningen gekoppeld worden aan het net.

Gemeente ontwikkelt zelf het warmtenet

DWA onderzocht twee jaar geleden in opdracht van de gemeente hoe de nieuwe wijk het beste gasloos gemaakt kon worden. Na een grondig onderzoek stelde DWA voor om het lokale warmtenet met de warmte uit het gezuiverde afvalwater te voeden. Harderwijk zei volmondig ‘ja’ en de ontwikkeling kon beginnen.

Lambert den Dekker, DWA: “Samen met de bronnenstudie hebben we ook een businesscase uitgewerkt. Dat was in dit geval de basis voor het gemeenteraadsbesluit om erin te investeren. Het bijzondere is hier namelijk, dat de gemeente zelf (mede)eigenaar wordt van het warmtenet en het dus zelf gaat ontwikkelen. Dat vraagt om specifieke kennis, daarom hebben we in de voorfase meegedacht, kennis overgedragen en alle kosten en baten in kaart gebracht. Het voordeel van de eigen investering in het warmtenet is dat de gemeente goedkoper kan lenen dan een marktpartij. Dat komt de businesscase en uiteindelijk ook de bewoners ten goede.”

Spin het web

DWA blijft ook betrokken bij de realisatie. Lambert: “Juist nu kunnen we laten zien dat we duurzaamheid werkend maken. Een verkenningsstudie is nog tot daar aan toe, de complexiteit zit hem vooral in de realisatie. We hebben hier te maken met innovatieve technieken, een Waterschap die garanties zoekt dat de processen niet verstoord worden, een gemeente die het voortouw neemt, bewoners die niet in de kou willen komen te zitten en marktpartijen die het uiteindelijk moeten gaan waarmaken. Wij zijn in dat proces de spin in het web en gaan zorgen dat het gaat werken.“ De leidingen liggen inmiddels al in de grond, de ondergrondse verbinding van de rioolzuiveringsinstallatie naar de wijk is zo goed als klaar.

Foto van

Verder praten over dit project?

DWA heeft ruime ervaring met alle aspecten van aquathermie.

Neem contact op met Lambert den Dekker voor meer informatie
Contact Lambert
Contact Lambert
Stadsschouwburg Velsen
Project

Stadsschouwburg en filmtheater Velsen

Met het vaststellen van het Definitief Ontwerp is een belangrijke stap gezet naar een vernieuwde en gerenoveerde Stadsschouwburg in de gemeente Velsen. DWA is verantwoordelijk voor het installatieadvies. Het bestaande…

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet
Project

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet

Dankzij samenwerking tussen Wonen Limburg, Wonen Limburg Accent, AKD, Triple P en DWA levert de corporatie betaalbare warmte binnen de Warmtewet en investeert ze in duurzame energie.

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn
Project

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn

Voetbalvereniging Hellendoorn kiest voor duurzame renovatie en ontvangt een ‘Duurzaam Compliment’ en wint tweede prijs bij Sportaccommodatie van het jaar 2023

Wij maken duurzaamheid werkend

Urgente vragen, duurzaam opgelost, vanuit expertise.

Gebieden

Een duurzame gebiedsaanpak kenmerkt zich door evenwichtige belangenafweging. Met ruimte voor leefbaarheid, natuur, wonen en werken.

Gebieden

Woningen

De woningnood is hoog, tot 2030 hebben we 1 miljoen extra woningen nodig. Daarnaast moeten alle bestaande 8,1 miljoen woningen in Nederland in 2050 aardgasvrij zijn.

Gebieden

Een duurzame gebiedsaanpak kenmerkt zich door evenwichtige belangenafweging. Met ruimte voor leefbaarheid, natuur, wonen en werken.

Gebieden

Woningen

De woningnood is hoog, tot 2030 hebben we 1 miljoen extra woningen nodig. Daarnaast moeten alle bestaande 8,1 miljoen woningen in Nederland in 2050 aardgasvrij zijn.

Slimme systemen zijn per definitie onbetrouwbaar

Slimme systemen zijn per definitie onbetrouwbaar

Vanaf 1 augustus 2025 is de RED-richtlijn van toepassing. Fabrikanten van warmtepompen, omvormers en laadpalen, moeten al tijdens het ontwerp rekening houden met cybersecurity. Maar pas op, de verantwoordelijkheid voor…

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst  Op zaterdag 9 november 2024 ondertekenden Wilfred van der Plas (directeur DWA), Farid Saif, (adviseur bouwfysica en duurzaamheid DWA) en Karel van den Heuvel…

CSRD: Kans of bedreiging?

CSRD: Kans of bedreiging?

Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace te gast met een Round Table over de richtlijn CSRD. Experts discussieerden…

Daad bij het woord voegen

Daad bij het woord voegen

Voor Duurzaam Gebouwd zette Farid Saif, adviseur bouwfysica en duurzaamheid bij DWA en één van de deelnemers van de Klimaattop GO 2024, zijn belangrijkste inzichten op papier. Onlangs had ik…

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Met de uitbreiding van de directie van DWA is er ruimte ontstaan voor Jaap Dijkgraaf om nog meer invulling te geven aan zijn ambitie om Nederland te verduurzamen. Na meer dan…

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Warmte en koude delen op gebiedsniveau, hoe doe je dat? Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag (B30) deelt koude met Bezuidenhoutseweg 20 (B20) en wordt daar zelf beter van. B30 (Planbureau…

Marieke Olsthoorn, Ton Glashorst en John Lens

DWA tekent intentieverklaring voor de start traject WEii-licentiehouder

Tijdens de tweede dag van de Klimaattop Gebouwde Omgeving heeft Ton Glashorst, Managing Partner van Adviesbureau DWA een intentieverklaring getekend om een traject te starten om WEii-licentiehouder te worden. WEii…

Gebouwde omgeving Utrecht - DUMAVA

DUMAVA subsidieregeling

Op 31 oktober sloot de derde openstellingsronde van de DUMAVA. Een subsidieregeling die de verduurzaming van het maatschappelijke vastgoed stimuleert en zich richt op niet-commerciële vastgoedpartijen zoals (semi-)overheid, ziekenhuizen, veiligheidsregio’s,…

Parametrisch ontwerp

Parametrisch ontwerpen zorgt voor de democratisering van het ontwerpproces

Het klinkt even simpel als doeltreffend, maar toch is het bijzonder innovatief en heeft het veel potentie: parametrisch ontwerpen. De nieuwe vorm van ontwerpen van gebouwen is eigenlijk niet zo…

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

In de WcW moet een warmtebedrijf voor meer dan 50% in publieke handen zijn. Daarom nemen gemeenten steeds vaker zelf de regie in handen en richten een Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) op. Maar hoe doe je dat?

Samenwerking DWA en Hemubo

DWA en Hemubo slaan de handen ineen voor verduurzaming van woningbouw

Om toekomstige ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid het hoofd te bieden, zijn DWA en Hemubo een strategische samenwerking aangegaan. De ondertekening van de overeenkomst op vrijdag 27 september luidt…

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

Wonen Limburg is Limburgs grootste woningcorporatie, actief in de hele provincie en in het aangrenzend Zuidoost-Brabant. Met 26.000 woningen en 3.000 panden voor overig maatschappelijk vastgoed werkt Wonen Limburg dagelijks…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.