Projecten /

Duurzaamheidsregisseur: verbindende link in duurzame bouwprocessen

Hoe zorg je ervoor dat de communicatie binnen omvangrijke duurzame bouwprocessen soepel verloopt en dat de KPI’s écht worden gerealiseerd? Een duurzaamheidsregisseur biedt hierbij uitkomst en is een belangrijke schakel en verbinder tussen diverse partijen waaronder de architect, de projectontwikkelaar, de sloper, de bouwer en de gemeente. “We kijken hierbij niet alleen naar het proces van duurzaam bouwen, maar ook naar de thema’s daar omheen”, vertelt René Jansen, Procesmanager duurzaamheid bij DWA.

Foto van

Een goed voorbeeld van zijn huidige werkzaamheden is Food Center Amsterdam, een bedrijventerrein en groothandel in levensmiddelen ten noorden van de Jan van Galenstraat in Amsterdam-West. Het terrein werd in 1934 in gebruik genomen onder de naam Centrale Markt. Momenteel ondergaat het circa 20 ha grote terrein een enorme transformatie. Hierbij vernieuwt men het bedrijvendeel en komt er ruimte vrij voor duurzame woningbouw. VolkerWessels Vastgoed en Ballast Nedam voeren de herontwikkeling uit.

Zeventien KPI’s

De werkzaamheden nemen circa vijftien jaar in beslag. “We zijn gestart in 2015 en in 2030 is het project afgerond”, licht René toe. “De opdrachtgever heeft ons gevraagd de zeventien KPI’s – ook wel duurzaamheidsbeloftes genoemd – te bewaken.” De KPI’s hebben onder meer betrekking op de (duurzame) energievoorziening op het terrein, en de bouw van energieneutrale woningen. “Verder gaan de beloftes ook over circulair bouwen, afval, eigen opwek PV, duurzame mobiliteit en logistiek; een heleboel verschillende facetten die allemaal raken aan het thema duurzaamheid.”

Een zeer belangrijk aspect in dit project is de communicatie tussen de projectontwikkelaar en de gemeente Amsterdam, die toeziet op de realisatie van de KPI’s. Een duurzaamheidsregisseur is een essentiële schakel, geeft René aan. “Ik ben op de hoogte van alle ontwikkelingen, en zorg er tevens voor dat alle betrokkenen op tijd de juiste informatie ontvangen én implementeren in hun deel van het project. Op deze manier worden de KPI’s daadwerkelijk gerealiseerd.” René is dus veel aan het afstemmen met diverse partijen. “Hierdoor wordt op tijd rekening gehouden met de realisatie van de beloftes en loopt het proces veel soepeler en efficiënter. We laten zo geen kansen liggen en voorkomen vertraging in het proces.”

Foto van René Jansen

“Ik ben op de hoogte van alle ontwikkelingen, en zorg er tevens voor dat alle betrokkenen op tijd de juiste informatie ontvangen én implementeren in hun deel van het project. Op deze manier worden de KPI’s daadwerkelijk gerealiseerd.”

René Jansen
Procesmanager duurzaamheid - DWA

Circulair slopen en bouwen

De belofte is circulair bouwen. “En dat begint met nadenken over de sloop van gebouwen en met kritisch kijken naar herbruikbare materialen of elementen”, knikt René. “De duurzaamheidsregisseur zorgt er in samenwerking met de ontwikkelaar onder meer voor dat circulariteit daadwerkelijk wordt opgenomen in de sloopbestekken. Dit voeren we steeds verder door. Gelukkig werken we met bouwbedrijven die daar rekening mee houden. Zij halen bruikbare materialen uit de te slopen objecten, voordat de sloper komt. Wij kijken vervolgens hoe deze materialen weer kunnen worden ingezet.”

De bouw van nieuwbouwwoningen met een EPC van nul op het terrein van Food Center Amsterdam is eveneens onderdeel van de KPI’s. De woningen worden voorzien van warmte door middel van een warmte-/koudeopslag in de bodem. “Op de bedrijfsdaken wordt tevens 20.000 tot 25.000 m2 aan zonnepanelen gerealiseerd”, meldt René. “Wat ik vervolgens doe als procesmanager duurzaamheid, is een brug slaan tussen die twee ontwikkelingen. Hiermee kunnen de KPI’s daadwerkelijk worden omgezet in haalbare doelen. Op deze manier maken we duurzaamheid echt werkend.”

Uitdagingen

Het zijn grote, maar mooie uitdagingen waar we ons samen voor honderd procent voor inzetten”, vindt René. “Want circulair bouwen en circulair slopen zijn nog niet de standaard in Nederland. Het zou daarom heel makkelijk zijn om te blijven werken op de manier waarop het altijd al gebeurde. Op deze nieuwe manier zorgen we er echter met z’n allen voor dat aan het eind van de rit een mooier project ontstaat, inclusief alle afgesproken KPI’s. Uiteraard versterken de sloper, de bouwer, de projectontwikkelaar en de gemeente elkaar ook tijdens dit traject. En we leren van elkaar. Hierdoor krijgen de ambities meer draagvlak en weten de diverse partijen elkaar uiteindelijk veel beter te vinden.”

Verder praten over dit project?

DWA heeft ruime ervaring met alle aspecten van duurzame bouwprocessen.

Neem contact op met René Jansen voor meer informatie
Contact René
Contact René
Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet
Project

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet

Dankzij samenwerking tussen Wonen Limburg, Wonen Limburg Accent, AKD, Triple P en DWA levert de corporatie betaalbare warmte binnen de Warmtewet en investeert ze in duurzame energie.

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn
Project

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn

Voetbalvereniging Hellendoorn kiest voor duurzame renovatie en ontvangt een ‘Duurzaam Compliment’ en wint tweede prijs bij Sportaccommodatie van het jaar 2023

Groene Hart Ziekenhuis
Project

Groene Hart Ziekenhuis

Het GHZ werkt samen met DWA om hun technische installaties te optimaliseren. Hergebruik van restwarmte resulteert in energiebesparing. In 2022 bespaarde het GHZ zo’n 130.000 m³ gas.

Wij maken duurzaamheid werkend

Urgente vragen, duurzaam opgelost, vanuit expertise.

Gebieden

Een duurzame gebiedsaanpak kenmerkt zich door evenwichtige belangenafweging. Met ruimte voor leefbaarheid, natuur, wonen en werken.

Gebieden

Utiliteit

Ontwerpen voor duurzame exploitatie. Energiezuinige, circulaire en slimme gebouwen met een gezond binnenklimaat hebben de toekomst.

Gebieden

Een duurzame gebiedsaanpak kenmerkt zich door evenwichtige belangenafweging. Met ruimte voor leefbaarheid, natuur, wonen en werken.

Gebieden

Utiliteit

Ontwerpen voor duurzame exploitatie. Energiezuinige, circulaire en slimme gebouwen met een gezond binnenklimaat hebben de toekomst.

De rol van smart buildings bij het voorkomen van netcongestie

De rol van smart buildings bij het voorkomen van netcongestie

Er is steeds vaker ‘file’ op het elektriciteitsnet: als de zon schijnt, is het aanbod aan elektriciteit groter dan de vraag, en dus ontstaan er problemen. Vaak wordt dan gedacht…

Klimaatadaptatie: verplichting voor de toekomst?

Klimaatadaptatie: verplichting voor de toekomst?

“Markt en overheden moeten bij klimaatadaptief bouwen nadenken over de gevolgen op lange termijn van de keuzes die ze maken bij gebiedsontwikkeling. Daarbij moeten ze integraal kijken en de verschillende…

Nationaal Warmte congres

Ontmoet ons op het Warmtecongres

Op donderdag 17 oktober wordt de 17e editie van het Nationaal Warmte Congres georganiseerd. Dit jaar vindt het congres plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Tijdens het Nationaal Warmte Congres…

Universiteit Utrecht

Must, should, could: 45 behoeften voor slimme gebouwen Universiteit Utrecht

Met het programma Smart bUUildings wil Universiteit Utrecht het vastgoed ingrijpend slimmer en duurzamer maken. Met het zicht op betere gebouwprestaties en energiebesparing, inzicht in bezetting en benutting én een…

PROVADA TPEX en DWA

TPEX International en DWA gaan strategische samenwerking aan voor slim gebouwbeheer

Digital Building Operator TPEX International en advies- en ingenieursbureau DWA slaan de handen ineen bij het beheren van gebouwen. Daar waar TPEX zich richt op de operationele en procesmatige optimalisatie…

Directie

Uitbreiding directie DWA

Per 1 mei 2024 zijn Wilfred van der Plas en Lambert den Dekker toegetreden tot de directie van DWA. Met deze benoemingen bestaat de directie van DWA uit: Jaap Dijkgraaf,…

Inspiratiemiddag voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen

Inspiratiemiddag voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen

Energiekosten besparen en verduurzamen voor een duurzame toekomst Speciaal voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen organiseren Unica en DWA in samenwerking met INTO business een inspiratiemiddag op het…

De kostprijs van duurzame warmte

De kostprijs van duurzame warmte

In 2021 stelden gemeenten de Transitievisie Warmte vast (TVW). Veel van deze visies zien een belangrijke rol voor warmtenetten. Met name omdat uit globale financiële analyses bleek dat warmtenetten goedkoper…

Vijf slimme tips om te starten met een wijkuitvoeringsplan

Vijf slimme tips om te starten met een wijkuitvoeringsplan

In 2050 moeten zo’n 7 miljoen woningen aardgasvrij zijn. Gemeenten zijn aan zet, wijk voor wijk. In wijkuitvoeringsplannen (WUP) leggen ze vast hoe ze dat gaan doen. Nederland telt 3.500 wijken. Om…

Maar dan verkopen we toch gewoon het gemeentehuis

Maar dan verkopen we toch gewoon het gemeentehuis

Natuurlijk wil je als vastgoedeigenaar je vastgoed verduurzamen, daarmee verminder je CO2-uitstoot, klimaatverandering en energiekosten. Maar ál je vastgoed verduurzamen is niet automatisch de beste keuze. Je gemeentehuis verkopen misschien…

Netcongestie: hoe voorkom je vertraging in bouwprojecten?

Netcongestie: hoe voorkom je vertraging in bouwprojecten?

Geen gemeente of projectontwikkelaar zit te wachten op uitstel van een nieuwbouwwijk of vertraging van een uitvoeringsplan naar aardgasvrij. Simpelweg omdat er geen ruimte is op het elektriciteitsnet. Netcongestie een…

Netcongestie: vloek of zegen?

Netcongestie: vloek of zegen?

Door netcongestie is het niet meer vanzelfsprekend dat je grote nieuwe aansluitingen krijgt of de mogelijkheid hebt om energie terug te leveren. Hoewel netcongestie uitdagingen meebrengt, komen bij schaarste innovatie…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.