Dorpskerk Dinxperlo
De Sint-Liboriuskerk of Dorpskerk ligt midden in Dinxperlo en wordt gebruikt door de protestantse gemeente. De kerktoren dateert uit 1400 en het schip is van 1509. In de kerk staat een orgel uit 1831, wat gebouwd is met onderdelen van het originele orgel uit 1707. De kerk is een rijksmonument en bevat verschillende muurschilderingen. DWA voerde verschillende verduurzamingsmogelijkheden door, verbeterde het binnencomfort en zorgde er zo voor dat de kerk klaar is voor de toekomst.
De kerk was in de zijbeuken voorzien van vaste banken die weinig gebruikt werden en de ruimte en zicht beperkten. Om voor vieringen een vrijere, flexibelere indeling te hebben zijn banken verwijderd. De kerk kan ook voor concerten, lezingen of tentoonstellingen gebruikt worden. Daarnaast vinden rouw- en trouwdiensten plaats. Onder de bestaande banken lag een zandpakket. Daar is nieuwe grijze natuursteen aangebracht en voorzien van vloerverwarming. Onder de ramen zijn convectoren geplaatst, als basisverwarming en voor het opvangen van koudeval. In de tweede wereldoorlog heeft een bombardement plaatsgevonden waarbij met name het dak van de kerk beschadigd is. De laatste grote restauratie vond plaats in 1948. Daarbij is o.a. een ventilator in een kelder naast de kerk geplaatst, die nog steeds functioneerde, maar erg veel geluid produceerde. De kelder is toegankelijk via een toegangsluik in het gras. De luchtkanalen lopen ondergronds naar de kerk toe. Dat was in de winter goed zichtbaar want daar lag geen sneeuw. De installatie moest handmatig ingeschakeld worden. Dat luisterde nauwkeurig, ook in verband met voorkomen van snelle temperatuur of vochtwisselingen in relatie tot het orgel.
In de kelder stond een nieuwe cv-ketel, die gehandhaafd is gebleven. Door DWA is eerst een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van verduurzaming. Temperatuur- en vochtmetingen in de bestaande kerk zijn geanalyseerd en beoordeeld. Alle nieuwe afgiftesystemen zijn laagtemperatuursystemen, zodat een toekomstige warmtebron er makkelijk op kan worden aangesloten. De temperatuurbewaking is automatisch en bediening kan op afstand plaatsvinden. In de kelder is een compleet nieuwe luchtbehandelingskast geplaatst. De luchtkanalen zijn geïsoleerd. Deze verduurzaming viel samen met groot onderhoud en aanbrengen van nieuwe audio visuele middelen. In april 2020 vonden de eerste vieringen plaats.
Werkzaamheden DWA
De werkzaamheden van DWA bestonden uit:
- Onderzoek naar de mogelijkheden van verduurzaming
- Opstellen werkomschrijving voor de technische installaties
- Aanbesteding en prijsvorming
- Uitvoeringsbegeleiding en oplevering
Verder praten over dit project?
DWA heeft ruime ervaring met de verduurzaming van kerken en monumenten.
Projecten
Stadsschouwburg en filmtheater Velsen
Met het vaststellen van het Definitief Ontwerp is een belangrijke stap gezet naar een vernieuwde en gerenoveerde Stadsschouwburg in de gemeente Velsen. DWA is verantwoordelijk voor het installatieadvies. Het bestaande…
Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet
Dankzij samenwerking tussen Wonen Limburg, Wonen Limburg Accent, AKD, Triple P en DWA levert de corporatie betaalbare warmte binnen de Warmtewet en investeert ze in duurzame energie.
Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn
Voetbalvereniging Hellendoorn kiest voor duurzame renovatie en ontvangt een ‘Duurzaam Compliment’ en wint tweede prijs bij Sportaccommodatie van het jaar 2023
Wij maken duurzaamheid werkend
Portefeuilles
Het verduurzamen van vastgoed bespaart kosten, vergroot de waarde én verbetert de ecologische voetafdruk.