Projecten /

Bewonersgroep in Leiderdorp bant aardgas uit de wijk

De Oranjewijk en het Doeskwartier-West in Leiderdorp gaan over op een nieuwe, duurzame warmtevoorziening. Nu de riolering aan vervanging toe is, doet zich een gelegenheid voor om nu al voor te sorteren op een aardgasvrije toekomst. Bewoners en de gemeente vroegen DWA om een aantal alternatieven tegen elkaar af te wegen. DWA ziet een collectief warmtenet, bijvoorbeeld gebruik makend van lokale warmte uit het water van de jachthaven, als het meest kansrijk.

Foto van

Op een enkele na worden de 1.000 woningen in de Oranjewijk en het Doeskwartier-West nu allemaal verwarmd met aardgasgestookte cv-ketels. Het gebied gaat binnenkort op de schop. Zowel het aardgasnet als de riolering zijn verouderd en moeten vernieuwd worden. Bewoners zagen dat als een mooi moment om te onderzoeken of het dan niet ook meteen rigoureus aangepakt kon worden, om afscheid te nemen van aardgas. Waarom niet, over een paar jaar zou de gemeente sowieso met een plan van aanpak komen voor het aardgasvrij maken van de wijken. Het gebied kan zo als pilot dienen binnen de Transitievisie Warmte, waar de gemeente ook aan werkt. Het initiatief voor het onderzoek naar verwarmingsconcepten zonder aardgas, kwam van een bewonerswerkgroep. De gemeente gaf uiteindelijk de opdracht.

Collectief warmtenet beste alternatief

DWA zette in het onderzoek de drie meest relevante alternatieven op een rij; de technische ingrepen en investeringen die daarmee samenhangen, de kosten, de ruimtelijke impact in de wijk en op de woningen en de haalbaarheid in tijd. Daaruit kwam naar voren dat een collectief warmtenet voor de Oranjewijk het meest interessant is, met twee alternatieve bronnen: regionaal of lokaal. Voor de regionale variant ligt aansluiting op de geplande Warmterotonde voor de hand. Dit netwerk brengt heet water van het Rotterdamse havengebied via een pijpleiding naar onder andere Leiden, waarbij een aftakking mogelijk is naar Leiderdorp.

Meer invloed bij lokaal net

Maar een lokaal warmtenet is wellicht nog interessanter. Dat wordt mogelijk door warmte uit het oppervlaktewater in de Doeshaven op te waarderen voor gebruik in de woningen in de Oranjewijk en het Doeskwartier-West. Zeker voor de korte termijn is dit een veelbelovend concept, vindt DWA.

Aansluiting op de Warmterotonde zal pas veel later mogelijk zijn en de gemeente kan daar zelf geen regie over uitvoeren. Bij een lokaal warmtenet heeft de gemeente wel invloed op het tijdspad en de invulling van het concept. Het lokale warmtenet voor deze twee wijken kan in feite de eerste bouwsteen worden van een grid van meerdere warmtenetwerken die in de toekomst in Leiderdorp zullen functioneren.

Praktisch plan van aanpak

Wat betreft de temperatuur heeft een warmtenet van circa 70°C de voorkeur, zodat er niet direct grote aanpassingen nodig zijn in de woningen die nu over een gasketel en radiatoren beschikken. Om de warmte uit het water van de Doeshaven op te waarderen naar 70°C, is het noodzakelijk om een WKO en warmtepompen in te zetten. Lambert den Dekker, adviseur Collectieve Energievoorzieningen DWA: “Bijzonder is dat de voorkeur uiteindelijk uitgaat naar een warmtebron die in eerste instantie nog niet in beeld was als mogelijkheid. Maar alles wat je lokaal doet, kan sneller, wellicht efficiënter en is uiteindelijk goedkoper en duurzamer. Na ons onderzoek naar haalbaarheid en het meest kansrijke alternatief, kan de opdrachtgever de stap maken naar een marktconsultatie, zodat ontwikkelaars het idee kunnen uitwerken in een praktisch plan van aanpak. Daar blijven we als adviseurs graag bij betrokken.”

Toenemend bewonersinitiatief

Volgens Lambert is de ontwikkeling dat bewoners nauw betrokken zijn bij het opstellen van duurzame wijkplannen, heel positief. “We zien steeds vaker dat bewoners kansen zien en initiatieven nemen om al sneller dan de gemeente komt met plannen, korte metten te maken met aardgas. Dat geeft een interessante dynamiek in het proces. Bij plannen die van onderaf komen, is draagvlak sneller georganiseerd en komen er oplossingen die echt passen bij degenen waar het uiteindelijk om gaat: de bewoners zelf. We spelen daar graag een actieve rol in door dit soort processen te verrijken met kennis en inzichten.”

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet
Project

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet

Dankzij samenwerking tussen Wonen Limburg, Wonen Limburg Accent, AKD, Triple P en DWA levert de corporatie betaalbare warmte binnen de Warmtewet en investeert ze in duurzame energie.

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn
Project

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn

Voetbalvereniging Hellendoorn kiest voor duurzame renovatie en ontvangt een ‘Duurzaam Compliment’ en wint tweede prijs bij Sportaccommodatie van het jaar 2023

Groene Hart Ziekenhuis
Project

Groene Hart Ziekenhuis

Het GHZ werkt samen met DWA om hun technische installaties te optimaliseren. Hergebruik van restwarmte resulteert in energiebesparing. In 2022 bespaarde het GHZ zo’n 130.000 m³ gas.

Wij maken duurzaamheid werkend

Urgente vragen, duurzaam opgelost, vanuit expertise.

Gebieden

Een duurzame gebiedsaanpak kenmerkt zich door evenwichtige belangenafweging. Met ruimte voor leefbaarheid, natuur, wonen en werken.

Gebieden

Woningen

De woningnood is hoog, tot 2030 hebben we 1 miljoen extra woningen nodig. Daarnaast moeten alle bestaande 8,1 miljoen woningen in Nederland in 2050 aardgasvrij zijn.

Gebieden

Een duurzame gebiedsaanpak kenmerkt zich door evenwichtige belangenafweging. Met ruimte voor leefbaarheid, natuur, wonen en werken.

Gebieden

Woningen

De woningnood is hoog, tot 2030 hebben we 1 miljoen extra woningen nodig. Daarnaast moeten alle bestaande 8,1 miljoen woningen in Nederland in 2050 aardgasvrij zijn.

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

Wonen Limburg is Limburgs grootste woningcorporatie, actief in de hele provincie en in het aangrenzend Zuidoost-Brabant. Met 26.000 woningen en 3.000 panden voor overig maatschappelijk vastgoed werkt Wonen Limburg dagelijks…

Start bouw International School Utrecht

Start bouw International School Utrecht

Binnenkort starten de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwbouw van International School Utrecht (ISU) aan de Cambridgelaan in het Utrecht Science Park (USP). Het gebouw krijgt een opvallende gevel, staat midden…

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Donderdag 23 mei jl. kwamen ondernemers uit Gemeente Gouda en Gemeente  Alphen aan den Rijn samen bij Unica in Bodegraven voor een inspirerend interactief programma, georganiseerd door INTO business, Unica…

De rol van smart buildings bij het voorkomen van netcongestie

De rol van smart buildings bij het voorkomen van netcongestie

Er is steeds vaker ‘file’ op het elektriciteitsnet: als de zon schijnt, is het aanbod aan elektriciteit groter dan de vraag, en dus ontstaan er problemen. Vaak wordt dan gedacht…

Klimaatadaptatie: verplichting voor de toekomst?

Klimaatadaptatie: verplichting voor de toekomst?

“Markt en overheden moeten bij klimaatadaptief bouwen nadenken over de gevolgen op lange termijn van de keuzes die ze maken bij gebiedsontwikkeling. Daarbij moeten ze integraal kijken en de verschillende…

Nationaal Warmte congres

Ontmoet ons op het Warmtecongres

Op donderdag 17 oktober wordt de 17e editie van het Nationaal Warmte Congres georganiseerd. Dit jaar vindt het congres plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Tijdens het Nationaal Warmte Congres…

Universiteit Utrecht

Must, should, could: 45 behoeften voor slimme gebouwen Universiteit Utrecht

Met het programma Smart bUUildings wil Universiteit Utrecht het vastgoed ingrijpend slimmer en duurzamer maken. Met het zicht op betere gebouwprestaties en energiebesparing, inzicht in bezetting en benutting én een…

PROVADA TPEX en DWA

TPEX International en DWA gaan strategische samenwerking aan voor slim gebouwbeheer

Digital Building Operator TPEX International en advies- en ingenieursbureau DWA slaan de handen ineen bij het beheren van gebouwen. Daar waar TPEX zich richt op de operationele en procesmatige optimalisatie…

Directie

Uitbreiding directie DWA

Per 1 mei 2024 zijn Wilfred van der Plas en Lambert den Dekker toegetreden tot de directie van DWA. Met deze benoemingen bestaat de directie van DWA uit: Jaap Dijkgraaf,…

Inspiratiemiddag voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen

Inspiratiemiddag voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen

Energiekosten besparen en verduurzamen voor een duurzame toekomst Speciaal voor ondernemers in de regio Gouda en Alphen organiseren Unica en DWA in samenwerking met INTO business een inspiratiemiddag op het…

De kostprijs van duurzame warmte

De kostprijs van duurzame warmte

In 2021 stelden gemeenten de Transitievisie Warmte vast (TVW). Veel van deze visies zien een belangrijke rol voor warmtenetten. Met name omdat uit globale financiële analyses bleek dat warmtenetten goedkoper…

Vijf slimme tips om te starten met een wijkuitvoeringsplan

Vijf slimme tips om te starten met een wijkuitvoeringsplan

In 2050 moeten zo’n 7 miljoen woningen aardgasvrij zijn. Gemeenten zijn aan zet, wijk voor wijk. In wijkuitvoeringsplannen (WUP) leggen ze vast hoe ze dat gaan doen. Nederland telt 3.500 wijken. Om…

Contactformulier