Projecten /

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet

Wonen Limburg is Limburgs grootste woningcorporatie. Zij is actief in heel Limburg en in het aangrenzend Zuidoost-Brabant. Wonen Limburg investeert veel in de verduurzaming van haar woningvoorraad. De warmtevoorziening maakt daar een steeds groter onderdeel vanuit. Installaties voor een duurzame warmte zijn complexer dan gasgestookte ketels. Ook zijn de investeringen hoger. Dankzij een goede samenwerking tussen Wonen LimburgWonen Limburg AccentAKDTriple P en DWA is het de corporatie gelukt binnen de kaders van de huidige Warmtewet betaalbare warmte te leveren en daarbij ook nog ruimte te laten voor investeringen in nieuwe duurzame energievoorzieningen.

Split incentive: verduurzamen versus betaalbaar wonen

Zelf warmte leveren aan huurders is voor corporaties lastig. Volgens het huurrecht moeten zij de kapitaals- en onderhoudslasten van hun warmtevoorzieningen verrekenen via de kale huurprijzen. Dit kan tot stijging van de huur leiden. Uitbesteden leek daar een oplossing voor te bieden, maar daar heeft de rechter recent een streep doorheen gezet. Daar komt bij dat sociale verhuurders in dit geval geen grip hebben op de tarieven die aan bewoners berekend worden.

Pieter Goossens, Financieel Strateeg bij Wonen Limburg: “Wonen Limburg en haar rechtsvoorgangers werken al heel lang met eigen warmtebedrijven. Deze warmtebedrijven zijn uiteindelijk gebundeld in Warmtelevering Wonen Limburg (WWL). WWL is een warmteleverancier speciaal voor verhurende gebouweigenaren en heeft sinds 14 april 2023 een warmtevergunning. Samen met WWL kunnen de gebouweigenaren namelijk hun complexen op een sociale en kosteneffectieve manier verduurzamen. In de toekomst hoopt WWL ook voor andere woningcorporaties van betekenis te kunnen zijn.”

Warmtelevering binnen de Warmtewet

WWL levert aan ongeveer 2.500 afnemers, verdeeld over 37 complexen, warmte en soms ook koude. De afnemers zijn grotendeels huurders van de corporatie Wonen Limburg, Wonen Limburg Accent (middenhuur) en enkele derden.

Eind 2019 heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een handhavingsbericht gepubliceerd, met het verzoek aan partijen als WWL om zich te melden. Na aanmelding werd duidelijk dat WWL een vergunningsplicht had. AKD, Triple P en DWA onderzochten samen wat er nodig was voor deze vergunning en regelde de aanvraag. Op 14 april 2023 heeft dit geleid tot toekenning van de vergunning door de ACM. Hiermee is de levering van warmte volgens wettelijke kaders goed geregeld. Daarnaast hebben bewoners de zekerheid nooit teveel te betalen voor hun energie.

Keesjan Meijering, partner Energierecht bij AKD: “Het is een hele puzzel om een duurzame en betaalbare warmtelevering aan huurders juridisch mogelijk te maken. Het juridisch kader daarvoor is ook nog eens volop in ontwikkeling. Onder meer het ‘Acantus-arrest’ heeft veel corporaties gedwongen om warmtelevering opnieuw te overdenken. Met de partners in dit project hebben we een mooie oplossing uitgezet waarmee de bewoners, de verhuurder én duurzaamheid gediend zijn.”

Foto van Keesjan Meijering

“Het is een hele puzzel om een duurzame en betaalbare warmtelevering aan huurders juridisch mogelijk te maken. Met de partners in dit project hebben we een mooie oplossing uitgezet waarmee de bewoners, de verhuurder én duurzaamheid gediend zijn.”

Keesjan Meijering
partner Energierecht bij AKD

De vergunningsaanvraag bestaat uit te volgende onderdelen:

  • Organisatorisch: een uitgewerkt bedrijfsplan waarin onder andere de structuur van de organisatie, administratieve processen, de diensten en de ontwikkelingen voor de toekomst goed zijn omschreven en worden geborgd en contracten (die aan de Warmtewet voldoen) om dit allemaal in vast te leggen.
  • Financieel: inzicht in onder andere de inkomsten, uitgaven en onderhoudslasten.
  • Technisch: inventarisatie van de installaties en energiestromen, categoriseren, en de tariefstructuren in lijn met de Warmtewet.
Foto van Joost Gerrits

“Voor iedere woningcorporatie liggen de kansen wellicht anders, maar er kan meer dan je denkt.”

Joost Gerrits
Manager - DWA

Joost Gerrits, manager DWA: “Samen met Warmtelevering Wonen Limburg, AKD, en Triple P hebben we hard gewerkt aan het realiseren van de vergunning voor WWL. Hiermee laten we zien dat het mogelijk is binnen de huidige kaders aan toekomstbestendig duurzaam vastgoed te werken. Het onderzoek vroeg om een lange adem, maar het is dan wel echt goed om te zien dat er vanuit samenwerking mooie kansen liggen waarmee je de bewoner dient. Voor iedere woningcorporatie liggen de kansen wellicht anders, maar er kan meer dan je denkt.”

Bekijk ook onze webpagina’s met stap-voor-stap uitleg over bijvoorbeeld de warmtetransitie, warmtenetten en aquathermie.

Verder praten over dit project?

DWA heeft ruime ervaring met alle aspecten van de warmtetransitie, warmtenetten en aquathermie.

Neem contact op met Joost Gerrits voor meer informatie
Contact Joost
Contact Joost
Stadsschouwburg Velsen
Project

Stadsschouwburg en filmtheater Velsen

Met het vaststellen van het Definitief Ontwerp is een belangrijke stap gezet naar een vernieuwde en gerenoveerde Stadsschouwburg in de gemeente Velsen. DWA is verantwoordelijk voor het installatieadvies. Het bestaande…

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet
Project

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet

Dankzij samenwerking tussen Wonen Limburg, Wonen Limburg Accent, AKD, Triple P en DWA levert de corporatie betaalbare warmte binnen de Warmtewet en investeert ze in duurzame energie.

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn
Project

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn

Voetbalvereniging Hellendoorn kiest voor duurzame renovatie en ontvangt een ‘Duurzaam Compliment’ en wint tweede prijs bij Sportaccommodatie van het jaar 2023

Wij maken duurzaamheid werkend

Urgente vragen, duurzaam opgelost, vanuit expertise.

Portefeuilles

Het verduurzamen van vastgoed bespaart kosten, vergroot de waarde én verbetert de ecologische voetafdruk.

Woningen

De woningnood is hoog, tot 2030 hebben we 1 miljoen extra woningen nodig. Daarnaast moeten alle bestaande 8,1 miljoen woningen in Nederland in 2050 aardgasvrij zijn.

Portefeuilles

Het verduurzamen van vastgoed bespaart kosten, vergroot de waarde én verbetert de ecologische voetafdruk.

Woningen

De woningnood is hoog, tot 2030 hebben we 1 miljoen extra woningen nodig. Daarnaast moeten alle bestaande 8,1 miljoen woningen in Nederland in 2050 aardgasvrij zijn.

Daad bij het woord voegen

Daad bij het woord voegen

Voor Duurzaam Gebouwd zette Farid Saif, adviseur bouwfysica en duurzaamheid bij DWA en één van de deelnemers van de Klimaattop GO 2024, zijn belangrijkste inzichten op papier. Onlangs had ik…

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Met de uitbreiding van de directie van DWA is er ruimte ontstaan voor Jaap Dijkgraaf om nog meer invulling te geven aan zijn ambitie om Nederland te verduurzamen. Na meer dan…

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Warmte en koude delen op gebiedsniveau, hoe doe je dat? Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag (B30) deelt koude met Bezuidenhoutseweg 20 (B20) en wordt daar zelf beter van. B30 (Planbureau…

Marieke Olsthoorn, Ton Glashorst en John Lens

DWA tekent intentieverklaring voor de start traject WEii-licentiehouder

Tijdens de tweede dag van de Klimaattop Gebouwde Omgeving heeft Ton Glashorst, Managing Partner van Adviesbureau DWA een intentieverklaring getekend om een traject te starten om WEii-licentiehouder te worden. WEii…

Gebouwde omgeving Utrecht - DUMAVA

DUMAVA subsidieregeling

Op 31 oktober sloot de derde openstellingsronde van de DUMAVA. Een subsidieregeling die de verduurzaming van het maatschappelijke vastgoed stimuleert en zich richt op niet-commerciële vastgoedpartijen zoals (semi-)overheid, ziekenhuizen, veiligheidsregio’s,…

Parametrisch ontwerp

Parametrisch ontwerpen zorgt voor de democratisering van het ontwerpproces

Het klinkt even simpel als doeltreffend, maar toch is het bijzonder innovatief en heeft het veel potentie: parametrisch ontwerpen. De nieuwe vorm van ontwerpen van gebouwen is eigenlijk niet zo…

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

In de WcW moet een warmtebedrijf voor meer dan 50% in publieke handen zijn. Daarom nemen gemeenten steeds vaker zelf de regie in handen en richten een Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) op. Maar hoe doe je dat?

Samenwerking DWA en Hemubo

DWA en Hemubo slaan de handen ineen voor verduurzaming van woningbouw

Om toekomstige ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid het hoofd te bieden, zijn DWA en Hemubo een strategische samenwerking aangegaan. De ondertekening van de overeenkomst op vrijdag 27 september luidt…

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

Wonen Limburg is Limburgs grootste woningcorporatie, actief in de hele provincie en in het aangrenzend Zuidoost-Brabant. Met 26.000 woningen en 3.000 panden voor overig maatschappelijk vastgoed werkt Wonen Limburg dagelijks…

Start bouw International School Utrecht

Start bouw International School Utrecht

Binnenkort starten de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwbouw van International School Utrecht (ISU) aan de Cambridgelaan in het Utrecht Science Park (USP). Het gebouw krijgt een opvallende gevel, staat midden…

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Donderdag 23 mei jl. kwamen ondernemers uit Gemeente Gouda en Gemeente  Alphen aan den Rijn samen bij Unica in Bodegraven voor een inspirerend interactief programma, georganiseerd door INTO business, Unica…

De rol van Smart Buildings bij het voorkomen van netcongestie

De rol van Smart Buildings bij het voorkomen van netcongestie

Er is steeds vaker ‘file’ op het elektriciteitsnet: als de zon schijnt, is het aanbod aan elektriciteit groter dan de vraag, en dus ontstaan er problemen. Vaak wordt dan gedacht…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.