Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij DWA
Vanuit de betrokkenheid met de wereld en de maatschappij waarin we leven, kiest DWA bewust. Dit uit zich allereerst in onze inzet voor innovatieve, duurzame projecten. Maar wij gaan verder dan dat. Dat laten we zien in onze projecten, in onze organisatie, in de visie die we uitdragen en de ontwikkelingsprojecten die we initiëren. Met de MVO Prestatieladder, een managementsysteem voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, maken wij vanuit maatschappelijke betrokkenheid onze duurzame dienstverlening en bedrijfsvoering concreet, objectief en aantoonbaar.
Vanuit de betrokkenheid met de wereld en de maatschappij waarin we leven, kiest DWA bewust. Dit uit zich allereerst in onze inzet voor innovatieve, duurzame projecten. Maar wij gaan verder dan dat. Dat laten we zien in onze projecten, in onze organisatie, in de visie die we uitdragen en de ontwikkelingsprojecten die we initiëren. Met de MVO Prestatieladder, een managementsysteem voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, maken wij vanuit maatschappelijke betrokkenheid onze duurzame dienstverlening en bedrijfsvoering concreet, objectief en aantoonbaar.
De vijf duurzame kernthema’s van DWA
Onze missie ‘Wij maken duurzaamheid werkend’ is zowel een belofte als uitdaging. MVO is daarom een onderdeel van het kernbeleid van DWA. DWA heeft een vijftal duurzame kernthema’s, waarmee wij aansluiten op de MVO Prestatieladder. Ons MVO-beleid is daarmee een vast onderdeel van onze dagelijkse praktijk, waar we met hart en ziel invulling aan geven. In ons jaarverslag rapporteren we op de belangrijkste doelstellingen en successen.
- Behoorlijk bestuur: het begrip ‘rentmeesterschap’ vormt de centrale waarde van DWA. Hoe wij dit vertalen naar ons MVO-beleid, is te lezen in onze MVO-beleidsverklaring.
- Goed werkgeverschap: vormt de kern van onze organisatie. Wij streven ernaar om onze medewerkers een gezonde en plezierige werkplek te bieden, zodat zij zinvol kunnen bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken.
- Eerlijk zaken doen: wij delen onze kennis en innovaties met stakeholders, om daarmee de verduurzaming van de gebouwde omgeving te versnellen. Daarnaast zijn wij onafhankelijk in onze advisering naar opdrachtgevers.
- Consumentenaangelegenheden: wij zien onze verantwoordelijkheid in het effect dat ons advies heeft voor de omgeving. Daarom streven wij ernaar dat consumenten begrijpen wat wij adviseren in de energietransitie.
- Circulaire economie en klimaatverandering: dit thema raakt de kern van ons advieswerk, waarin wij met en voor onze opdrachtgevers duurzame doelen realiseren. Zelf dragen wij bij aan een betere wereld met ons duurzame beleid op het gebied van inkoop, energiegebruik en mobiliteit.
Duurzaamheid zit in het DNA van DWA. We doen het duurzaam of we doen het niet. Hoe wij hierin aansluiten bij de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties staat beschreven in de brochure Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (2020). Zelf dragen wij bij aan een betere wereld met ons duurzame beleid op het gebied van inkoop, energiegebruik en mobiliteit. Andere voorbeeld van onze maatschappelijke betrokkenheid is ons sponsorbeleid, waarmee wij met onze kennis bijdragen aan een duurzame en veilige leefomgeving van mensen wereldwijd.
“MVO is een belangrijk onderdeel van het kernbeleid van DWA. Het MVO-managementsysteem biedt ons de kans onze dienstverlening en bedrijfsvoering continu te verbeteren.”
Sponsorprojecten
In 2022 zijn we gestart met ons nieuwe sponsorbeleid, waarmee we met onze kennis bijdragen aan de thema’s kwaliteit van leven, duurzaamheid, comfort en veiligheid wereldwijd. Belangrijk in deze projecten is de persoonlijke connectie van onze collega’s met het project. Op dit moment sponsoren wij de volgende projecten.
Duurzame energievoorziening voorcompound in Mali
In Mali is veilig en comfortabel werken niet vanzelfsprekend. Beroving en geweld zijn aan de orde van de dag en de hitte is vaak ondragelijk. De medewerkers van Wycliffe (vertaalorganisatie en humanitaire dienstverlening in West Afrika) werken daarom met elkaar in een compound, waarin ze beschermd hun werk kunnen doen. Helaas is er regelmatig spanningsuitval en zijn er momenteel hoge kosten voor dieselaggregaten. Dick van ’t Slot en zijn team gaan aan de slag met energiebesparing en duurzame opwek van energie met zonnepanelen. Het doel is een energievoorziening die het grootste deel van het jaar autarkisch kan functioneren. Zo dragen we bij aan een betrouwbare en duurzame energievoorziening, waarmee zij beter hun werk kunnen doen. Dit project is in 2021 al gestart en maken we dit jaar af. Senior adviseur Dick van ‘t Slot: “Het is echt mooi om te zien hoe de modelmatige aanpak van DWA en de praktische insteek van de mensen in Mali elkaar versterken. Onze inbreng wordt dan ook erg op prijs gesteld.”
Stabiel onderwijs voor Hope Enterprise University College in Ethiopië
Onderwijs geeft een betere kans voor de toekomst. Maar goed onderwijs in een gebied waar de stroom zo’n twee dagen per week uitvalt, is niet vanzelfsprekend. Zonder stroom, geen onderwijs. Hope Enterprise University College (HEUC) is een Hogeschool in Ethiopië (Addis Abeba) die studenten opleidt, met als doel dat deze studenten zich na hun studie inzetten voor hun land en cultuur op strategische posities. In 2013 hebben wij bijgedragen aan een nieuwe stroomvoorziening, maar helaas is de generator defect. Een nieuwe generator (zuiniger en onderhoudsvriendelijker) is geregeld. Onze collega’s gaan deze binnenkort in gebruik stellen.
Palliatieve zorg hospice Zambia
In het verleden hebben we meegedacht in de ontwikkeling van een hospice in Zambia. Door uitdagingen met de lokale aannemer en het wegvallen van funding is dit project gestopt. Helaas, want door het lokale klimaat en in de regio afwezige zorg, kan het hospice een mooie plek vormen voor een prettigere laatste levensfase van de lokale bevolking. Onze collega’s gaan met nieuwe sponsoren kijken of we met onze technische adviezen tot uitvoering kunnen komen. Waarbij we uiteraard scherp blijven op de lokale uitdagingen en leren van eerdere ervaringen.
Sponsorproject: House Jemima
In House Jemima ontvangen bijna veertig jaar kinderen met een verstandelijke of meervoudige handicap de juiste zorg en aandacht. Van dagopvang, onderwijs en therapie tot eerstelijns zorg. Collega Egbert Klop is al lange tijd betrokken en is sinds kort voorzitter. Op dit moment werkt hij in een team aan het verbeteren van de verwarmingsinstallatie. Niet alleen voor een beter wooncomfort, maar vooral ook voor de veiligheid. Want de bewoners kunnen zich nu eenvoudig verbranden aan de mobiele heaters. Daarnaast sparen we met hen mee voor een nieuwe woongroep, zodat nog meer kinderen zorg kunnen ontvangen. Ook een bijdrage leveren?
MVO-jaarverslag 2023
DWA werkt vanuit vijf kernthema’s aan het vormgeven en uitvoeren van het MVO-beleid. Per thema zet een team van bevlogen collega’s zich in om zo op hun gebied kansen te verzilveren. De vijf kernthema’s hebben een koppeling met de Sustainable Development Goals (SDG’s), zoals gesteld door Verenigde Naties.
In ons MVO-jaarverslag blikken we terug naar op activiteiten die we hebben ondernomen. Door elkaar te bevragen, naar elkaar te luisteren, met elkaar te leren en vanuit wederzijds vertrouwen met elkaar samen te werken, komen we verder.
Neem contact op
Wil je meer weten over ons MVO-beleid of wil je zelf aan de slag met MVO?