Woningen
Alle 8,1 miljoen woningen in Nederland moeten in 2050 aardgasvrij zijn. En ruim 7 miljoen huizen moeten naar een duurzame manier van verwarmen, ventileren en koken. Ook hebben we woningen nodig die bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering; zoals hittestress en wateroverlast. Om afval te verminderen en zuinig om te gaan met schaarse grondstoffen, wordt circulair bouwen en klimaatadaptief bouwen de norm. Daar komt bij dat de woningnood hoog is; tot 2030 hebben we 1 miljoen extra (duurzame) woningen nodig.
Duurzaamheid haalbaar, betaalbaar én werkend
We halen voor gemeenten wijken van het aardgas af, verduurzamen de woningvoorraad van woningcorporaties of commerciële vastgoedpartijen en zorgen bij nieuwbouw voor een integraal en slim duurzaamheidsontwerp. Met innovatieve warmteconcepten, zoals WKO, zonthermie of aquathermie, maken we duurzaamheid haalbaar en werkend.
Verduurzamen bestaande wijken en woningen
Voor de bestaande woningvoorraad is de warmtetransitie complex door de verschillende belangen. Niet alle woningen en wijken lenen zich voor dezelfde duurzame maatregelen. Ook bewoners hebben zo hun voorkeuren. Naast de technische haalbaarheid van het warmteconcept, is ook een gezonde businesscase van belang. Je hebt te maken met veranderende wet- en regelgeving, zoals de nieuwe Warmtewet (Wet collectieve warmte) en met beperkingen bij zwaardere aansluitingen op het elektriciteitsnet als een wijk vergaand elektrificeert.
DWA ondersteunt:
- Gemeenten bij het opstellen van wijkuitvoeringsplannen richting aardgasvrij: het ontwerp van de collectieve energievoorziening, het stappenplan, de businesscase, bewonersparticipatie en aanbestedingen. We ontzorgen en zorgen voor resultaat.
- Bewonersgroepen om energiecoöperaties op te zetten, met als doel om samen duurzame energie op te wekken en te delen. Van de juridische ondersteuning tot het doorrekenen van de collectieve oplossing.
- Woningcorporaties en commerciële vastgoedpartijen om hun vastgoedportefeuille planmatig te verduurzamen. De maatregelen en de kosten werken we tot op complexniveau uit.
Duurzame nieuwbouw: circulair en klimaatadaptief
Nieuwbouwwoningen hebben geen gasaansluiting meer. Natuurlijk, het is eenvoudiger om op een blanco vel te beginnen en het ontwerp af te stemmen op de duurzame energievoorziening. Maar de veelheid aan eisen en beperkingen bij nieuwbouw, maakt de opgave ook hier complex. Opdrachtgevers moeten de milieu-impact van bouwactiviteiten en -materialen terugbrengen en zorgen voor maatregelen tegen hittestress en wateroverlast. Een stroomaansluiting is onder de huidige omstandigheden niet vanzelfsprekend meer door netcongestie. En stijgende bouwkosten zetten businesscases onder druk.
- Met onze slimme, parametrische ontwerpmethode laten we de computer net zoveel variabelen doorrekenen tot we op basis van alle eisen en wensen de beste oplossing hebben.
- Met hittestress-simulaties zorgen we ervoor dat we wijken klimaatadaptief kunnen bouwen.
- Gestandaardiseerde bouwconcepten lenen zich voor prefab en zo brengen we de ontwerp- en bouwkosten fors terug.
- We houden rekening met het hergebruik van materialen en installaties en met de omkeerbaarheid van gebruiksfuncties in de toekomst.
- Met een sterke focus op de transformatie van bestaande gebouwen tot appartementencomplexen brengen we de CO2-uitstoot en het materialengebruik terug.
Warmteprogramma
Ruim 8 miljoen bestaande woningen moeten van het aardgas af voor 2050. Dat vraagt om een plan om wijk voor wijk van het aardgas af te koppelen. Voor 31 december 2026 moet elke gemeente in Nederland daarom beschikken over een Warmteprogramma. DWA neemt de ontwikkeling van het Warmteprogramma uit handen en werkt samen met jouw gemeente aan een breed gedragen visiestuk dat richting geeft in de volgende stappen binnen de warmtetransitie.
Wijkuitvoeringsplannen
In het wijkuitvoeringsplan wordt per wijk de definitieve duurzame warmteoplossing voor de wijk gekozen. Dat vraagt om een sterk proces, het meenemen van belanghebbenden en geschikte duurzame technieken. DWA neemt zowel het proces en het vergelijken van de technieken uit handen. De wensen en eisen van bewoners zijn daarin van groot belang. Wij werken daarom onder het label WijkvanNu samen met participatiebureau SME, zodat het meenemen van de wensen en eisen van wijkbewoners een belangrijke plaats in het proces krijgt. Daarmee realiseren we een breed gedragen wijkuitvoeringsplan.
Collectieve energieconcepten
DWA is onderscheidend in de integrale aanpak bij de ontwikkeling van warmtenetten; techniek, financiën en organisatie. Met onze ruime ervaring en inhoudelijke expertise zorgen we voor een betrouwbare onderbouwing – zowel technisch als financieel – en realistische, breed gedragen concepten. Daarmee kunnen gemeenten direct aan de slag in wijkuitvoeringsplannen. Ze kunnen er zeker van zijn dat de warmtenetten ook echt van de grond komen. En duurzaam werken.
Verder praten over duurzame wijken en woningen?
DWA heeft ruime ervaring met de uitdagingen binnen de woningmarkt. Van visievorming tot aan exploitatie.
Verder praten over duurzame nieuwbouw?
DWA heeft ruime ervaring met de uitdagingen binnen de woningbouw, zoals netcongestie, circulariteit en klimaatadaptiviteit.
Projecten
Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet
Dankzij samenwerking tussen Wonen Limburg, Wonen Limburg Accent, AKD, Triple P en DWA levert de corporatie betaalbare warmte binnen de Warmtewet en investeert ze in duurzame energie.
STEK: circulaire herinrichting
STEK heeft met haar nieuwe huisvesting laten zien dat een circulaire herinrichting mogelijk is.
Visie op Duurzaamheid voor Woningbedrijf Velsen
DWA heeft in samenwerking met Woningbedrijf Velsen een duurzaamheidsvisie opgesteld, met een verdieping die ook dient als input voor gesprekken met de warmteleverancier.