Utiliteit
Nederland telt ruim een miljoen utiliteitsgebouwen: van kantoren tot zorg, onderwijs en mixed-use. Veel gebouwen zijn toe aan (duurzame) renovatie. Waar nieuwbouw vraagt om energieneutrale en circulaire oplossingen. Om de afspraken uit het Parijsakkoord na te komen, moet Nederland de CO2-uitstoot fors terugbrengen. Ook moeten we het gebruik van primaire grondstoffen verminderen. Met innovatieve bouwwijzen, integrale duurzaamheidsconcepten en Smart Buildings die het energiegebruik beperken. Tegelijkertijd komen nieuwe uitdagingen op ons pad, zoals netcongestie en klimaatverandering. Dat betekent vooruit denken en duurzame oplossingen ontwikkelen.
Smart Buildings
Om huurders te interesseren of behouden, moeten gebouwen ook nog eens slim, gezond en flexibel aanpasbaar zijn. Toekomstbestendig en comfortabel in het gebruik. Al die thema’s vragen om een integrale blik en een slimme aanpak. En om een ondernemende partner die van het ontwerp tot tijdens de exploitatie zorgt voor een duurzaam resultaat.
Verbindend leider in verduurzaming
En dat is nu precies waar DWA goed in is. Als verbindend leider in verduurzaming, pakken we grote thema’s slim en integraal aan. Met bouwfysica– en installatieadvies zorgen we voor geïntegreerde totaaloplossingen die bij eenzelfde investering hogere meerwaarde geven. Of het nu een kantoorgebouw, school, museum, logistiek centrum of een laboratorium is, een nieuw gebouw of een herontwikkeling; we ontzorgen in duurzame energieconcepten, maatregelen tegen klimaatverandering, digitalisering en exploitatie. Zeker van onze zaak, durven we risicodragend te participeren in projecten, in de vorm van prestatiecontracten.
DWA, de verduurzamingsmotor van utiliteitsgebouwen
- Wij zijn van het standpunt: minder is meer. We beginnen met een goed bouwfysisch ontwerp zodat we zo min mogelijk techniek in het gebouw hoeven te brengen.
- We ontwerpen een passende, duurzame vorm van energievoorziening, zoals geothermie, wko of warmtenetten. Maar zorgen ook dat het gebouw behoed blijft voor de gevolgen van hitte, droogte en extreme regenval. We voorkomen problemen vanuit het bouwfysische ontwerp en voorzien in waterberging, koeling, groene daken en gevels.
- We zorgen voor haalbare projecten door steeds de kostenfactor mee te nemen in elke fase van het ontwerp. Onze ‘minder is meer’-methodiek draagt daaraan bij.
- Met onze brede dienstverlening op het gebied van netcongestie bekijken we de mogelijkheden om projecten toch in beweging krijgen. Daarvoor zetten we een combinatie van techniek en juridische kennis in.
- We hebben specialisten in huis voor het verduurzamen van portefeuilles en specialisten die dit vanuit een bouw- of herbouwontwikkeling aanvliegen. Voor elk project hebben we de juiste expertise in huis.
- We maken gebouwen niet alleen duurzaam, we maken ze ook smart. Met de nieuwste technieken ontsluiten we data van gebouwen, die laat zien hoe een gebouw functioneert en hoe we het nóg energiezuiniger en comfortabeler kunnen maken. En die beheer en onderhoud beter planbaar maken.
- We verzorgen duurzame labeltrajecten, zoals voor BREEAM, GPR en WELL.
- Tijdens de uitvoering en tijdens exploitatie zetten we commissioning in om de kwaliteit te borgen.
- In de gebruiksfase monitoren we de werkelijke prestaties. We optimaliseren de prestaties door de installaties te monitoren en zorgen voor een goed onderhouden gebouw met laag energieverbruik, hoog comfort, waardebehoud en een gunstige exploitatie.
Integraal installatieontwerp
Nu het aandeel van installaties in gebouwen groeit, en we daar steeds meer mee willen oplossen, neemt het belang van een goed en integraal installatieontwerp toe. Een ontwerp waarin alle eisen, wensen en thema’s als circulariteit, Smart Buildings en duurzaamheid samenkomen, maar dat ook de samenhang met bouwfysica en constructie meeneemt. Met onze brede kennis en expertise integreren we alle aspecten van de techniek: van klimaatbeheersing, bouwfysica, energieconcepten, sanitair- en verlichtingstechniek, tot ICT, datanetwerken en beveiligingstechniek.
Klimaatadaptief bouwen
Klimaatverandering is aan de orde van de dag. Elke dag lees je op het nieuws over droogte, hittestress, overstromingen of stormen die de wereld teisteren. Zulke rampen treffen de hele samenleving. DWA is dé adviseur op het gebied van klimaatadaptief bouwen. Bij gebieden en in het bouwontwerp houden we rekening met (de gevolgen van) het veranderende klimaat. We kiezen met z’n allen steeds vaker voor blauw en groen (water en planten) in plaats van voor grijs (bestrating).
Netcongestie
Door netcongestie is het niet meer vanzelfsprekend dat je grote nieuwe aansluitingen krijgt of de mogelijkheid hebt om energie terug te leveren. Hoewel netcongestie uitdagingen meebrengt, komen bij schaarste innovatie en samenwerkingen tot leven. Wat kan er wél?
Verder praten over duurzame utiliteit?
DWA heeft ruime ervaring met de uitdagingen binnen de utiliteit. Van visievorming tot aan exploitatie.
Projecten
Stadsschouwburg en filmtheater Velsen
Met het vaststellen van het Definitief Ontwerp is een belangrijke stap gezet naar een vernieuwde en gerenoveerde Stadsschouwburg in de gemeente Velsen. DWA is verantwoordelijk voor het installatieadvies. Het bestaande…
Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn
Voetbalvereniging Hellendoorn kiest voor duurzame renovatie en ontvangt een ‘Duurzaam Compliment’ en wint tweede prijs bij Sportaccommodatie van het jaar 2023
Groene Hart Ziekenhuis
Het GHZ werkt samen met DWA om hun technische installaties te optimaliseren. Hergebruik van restwarmte resulteert in energiebesparing. In 2022 bespaarde het GHZ zo’n 130.000 m³ gas.