Gebieden
Bij een duurzame gebiedsaanpak verbeteren óf ontwikkelen we een gebied vanuit een brede scope. We kijken niet naar één aspect, zoals de duurzame energievoorziening, maar naar het totaalplaatje. De vraagstukken die je wilt oplossen in het gebied en de regels waaraan je moet voldoen, zijn complex, dat je daar van tevoren heel goed over na moet denken. Belangrijk is om de belangen en wensen van verschillende stakeholders af te wegen en bij elkaar te brengen.
Hoe ga je al die aspecten met elkaar aan de voorkant zo in elkaar passen, dat je in het proces van uitvoering niet op vertraging of problemen stuit? Hoe zorg je ervoor dat duurzaamheid en leefbaarheid hand in hand gaan? En dat alle stakeholders meebewegen?
Complexiteit
Of het nu gaat om een nieuwe woonwijk, de herinrichting van een bedrijventerrein of een stadsvernieuwingsplan; bij al deze opgaven is het goed om het gebied als geheel te bezien, vanuit meerdere invalshoeken. In de ideale situatie heb je een goede mix van groen en steen, een passende infrastructuur, waterbuffering, voorzieningen en welzijn. Maar natuurlijk ook een toekomstproof energiesysteem, een circulair ontwerp, natuurinclusiviteit en voorzorgsmaatregelen tegen de gevolgen van klimaatverandering.
Samenwerking
We werken hierin samen met verschillende partijen, zoals gemeenten, ontwikkelaars, bouwbedrijven, architecten en sloopbedrijven. We blijven op de hoogte van ontwikkelingen, zorgen ervoor dat alle betrokkenen op tijd de juiste informatie ontvangen én implementeren in hun deel van het project. Doordat bij DWA zowel adviseurs en ingenieurs meekijken, kunnen we de samenhang overzien en waarborgen.
Wij snappen de complexiteit van de opgave, hebben op elk aspect kennis en een oplossing in huis en werken intensief samen met verschillende belanghebbenden. Samen bouwen we aan een toekomstbestendig en leefbaar gebied, waar we kunnen wonen en werken met respect voor de natuur.
We nemen het voortouw bij wijkuitvoeringsplannen en warmteprogramma’s. Bij het inrichten van nieuwe wijken, gebiedstransformaties en brede duurzaamheidsambities bij stadsvernieuwing. Van de ambitiebepaling en het integrale ontwerp, tot het programmamanagement en de controle op de uitvoering. We bekijken de uitdagingen integraal, bedenken een passende strategie en zorgen dat alle ontwerpoplossingen goed op elkaar zijn afgestemd.
Gebiedsontwikkeling
DWA adviseert vanaf de eerste ambitiebepaling over nieuwe gebiedsontwikkelingen en verwerkt kennis en expertise in een integraal plan, al voordat de stedenbouwkundige planners en architecten aan de slag gaan. Een plan waarin over alles is nagedacht en alles klopt. Van het ontwerp van de woningen, tot het energiesysteem en tot de inrichting van de openbare ruimte. Alles werkt integraal met elkaar. We richten gebieden in die klaar zijn voor de toekomst. Waar het prettig wonen en werken is.
Klimaatadaptief bouwen
DWA adviseert op het gebied van duurzame materialen (circulariteit), simuleert hittestress in gebouwde omgevingen, adviseert hoe je de waterbalans in je pand goed regelt en toetst ontwerpen op klimaatadaptiviteit.
Wijkuitvoeringsplannen
In het wijkuitvoeringsplan wordt per wijk de definitieve duurzame warmteoplossing voor de wijk gekozen. Dat vraagt om een sterk proces, het meenemen van belanghebbenden en geschikte duurzame technieken. DWA neemt zowel het proces, technisch advies en participatie uit handen. Ook is DWA onderscheidend in de integrale aanpak bij de ontwikkeling van warmtenetten. Met onze ruime ervaring en inhoudelijke expertise zorgen we voor een betrouwbare onderbouwing – zowel technisch als financieel – en realistische, breed gedragen concepten. Daarmee kunnen gemeenten direct aan de slag in Wijkuitvoeringsplannen.
Verder praten over duurzame gebieden?
DWA heeft ruime ervaring in de ontwikkeling van duurzame gebieden. Van visievorming tot aan exploitatie.
Projecten
Duurzaam ondernemen in Nieuwkoop
DWA en de gemeente Nieuwkoop werkten samen aan een haalbaarheidsstudie, ontwierpen het energiesysteem en begeleidden de aanbesteding voor een nieuw aardgasvrij bedrijventerrein.
DWA maakt aquathermie werkend in Harderwijk
De eerste nieuwbouwwoningen in Waterfront in Harderwijk krijgen warmte uit gezuiverd rioolwater geleverd. Later zal dit ook aan meer woningen en het gemeentehuis geleverd worden.
Zandweerd gaat over op slim warmtenet met gezuiverd rioolwater als bron
Zandweerd wordt aangesloten op een nieuw warmtenet dat slim gebruikmaakt van lokale restwarmte uit gezuiverd rioolwater.