Circulariteit /

LCA: verlaag de milieu-impact van uw product of dienst met een levenscyclusanalyse

Een LCA of levenscyclusanalyse laat zien hoe groot de totale milieubelasting van een product, dienst of proces gedurende zijn levenscyclus is. Het brengt in vier stappen in kaart hoe organisaties hun milieu-impact kunnen verbeteren en helpt bij het onderbouwen van beleid. Een LCA laat u uitvoeren door een gespecialiseerd adviesbureau.

Een LCA of levenscyclusanalyse laat zien hoe groot de totale milieubelasting van een product, dienst of proces gedurende zijn levenscyclus is. Het brengt in vier stappen in kaart hoe organisaties hun milieu-impact kunnen verbeteren en helpt bij het onderbouwen van beleid. Een LCA laat u uitvoeren door een gespecialiseerd adviesbureau.

LCA in het kort

  • Een LCA (kort voor Life Cycle Assessment/Analysis of levenscyclusanalyse) bepaalt de totale milieubelasting van een product, dienst of proces gedurende zijn hele levenscyclus.
  • Een LCA bestaat uit vier stappen: doel- en omvangbepaling, analyse van de inventaris, beoordeling van de impact en interpretatie.
  • Een LCA kijkt onder meer naar materiaal- en energieverbruik, winning van grondstoffen, transport en recycle-mogelijkheden.
  • Een LCA helpt om beleid en marketing te onderbouwen.
  • De analyse duurt drie tot zes maanden. Er zijn ook sneller realiseerbare deelanalyses mogelijk.

Een LCA geeft inzicht in de duurzaamheid van materialen en bouwprocessen

Alle producten, diensten of processen hebben tijdens hun levenscyclus impact op het milieu. Dat begint bij de grondstofwinning, productie en het transport. Daarvoor zijn materialen en energie nodig. Ook tijdens het gebruik hebben objecten impact op de wereld om ons heen. Een LCA geeft inzicht wat die impact precies is van grondstofwinning tot afvalverwerking en recycling aan het einde van de levensduur.

Een LCA berekent veel meer dan alleen de CO2-uitstoot over de hele levenscyclus. Er bestaan tot 19 impact-categorieën waarop producten, materialen en bouwprocessen zijn te analyseren. Een aantal belangrijke zijn:

  • Klimaatverandering (Global Warming Potential – GWP)
  • Aantasting van de ozonlaag
  • Menselijke toxiciteit (giftig/schadelijk voor de mens)
  • Ecotoxiciteit (giftig/schadelijk voor de natuur)
  • Landgebruik

Het hangt van het doel af, naar welke impact-categorieën een LCA kijkt. Een Life Cycle Assessment moet voldoen aan de Europese ISO-normen 14040 en 14044.

Een Life Cycle Analysis ondersteunt beleid en marketing

Een LCA legt de hotspots bloot, ofwel de onderdelen in uw product of dienst met een hoge milieu-impact. Door bijsturing kunt u vervolgens uw product, dienst of proces vergroenen of verbeteren. Een LCA geeft eveneens inzicht in hoe duurzaam uw leverancier opereert of uw toeleveringsketen eruitziet.

Met de inzichten uit een Life Cycle Analysis kunt u:

  • Beleid bijsturen – u verlaagt de milieu-impact van een product, proces of dienst.
  • Beleid ondersteunen – u overtuigt stakeholders dat uw beleid een beperkte invloed heeft op milieu en omgeving. U laat zo bijvoorbeeld zien dat u zich committeert aan de klimaatdoelen, zoals gesteld in het Klimaatakkoord van Parijs.
  • Uw toeleveringsketen aanpassen – u ziet precies welke schakels welke milieu-impact hebben.
  • Uw ontwerpen of processen optimaliseren – u kiest op basis van de LCA-inzichten voor milieuvriendelijker ontwerpen of processen.
  • Uw marketing verbeteren – afnemers van uw diensten doen liever zaken met organisaties die oog hebben voor milieu en omgeving. Een LCA laat zien dat de milieu-impact van uw product of dienst laag is.
Foto van Seba Makhlouf

“Ik help graag met het uitvoeren van een levenscyclusanalyse om zo de milieu-impact bij organisaties te verbeteren.”

Seba Makhlouf
LCA-specialist

Een Life Cycle Assessment opstellen in vier stappen

Een LCA bestaat uit vier stappen. Daarin wordt – afhankelijk van het doel – gekeken naar zaken als materiaalgebruik, energieverbruik, winning van de grondstoffen, transport en recycling en bijbehorende emissies.

1. Het definiëren van doel en omvang

2. De analyse van de inventaris

3. De beoordeling van de impact

4. Interpretatie

Stap 1. Het definiëren van doel en omvang
Zeker als u een keten wilt laten analyseren, kunt u met een LCA flink de diepte in. In de eerste fase van LCA is het daarom belangrijk om te bepalen wat uw doelstellingen zijn. Denk aan het verlagen van de CO2-uitstoot of stroomlijnen van processen. Vervolgens is het van belang te bepalen wat u wel en niet in de analyse laat opnemen. Welke facetten wilt u laten beoordelen en wat mag buiten het onderzoeksveld blijven?

Stap 2. De analyse van de inventaris
Voor een LCA zijn data nodig. Met een Levenscyclusinventarisatie (LCI) kijkt een LCA-specialist welke data nodig is, waarna deze wordt verzameld. Met behulp van geavanceerde software kan een model worden gemaakt waarmee de data wordt geanalyseerd. Input moet immers ook tot output leiden. Het leidt tot overzicht van de milieu-impact per onderdeel én per fase.

Stap 3. De beoordeling van de impact
Er bestaan negentien impact-categorieën waarop producten, materialen en bouwprocessen zijn te analyseren. In stap 3 bepaalt u welke impactcategorieën ertoe doen. Samen vormen ze de scorelijst.

Stap 4. Interpretatie
Dit is de fase van resultaten en advies. Dat advies geeft antwoorden op vragen als:

  • Hoe groot is de milieu-impact van mijn product of dienst?
  • Op welk onderdeel kan ik mijn product of dienst verbeteren?
  • Hoe duurzaam werken mijn leveranciers?

De resultaten van een levenscyclusanalyse

Een levenscyclusanalyse levert een scorelijst op met alle betreffende impactcategorieën. Die scorelijst geeft onder meer inzicht in het kilogram CO2-equivalent. Dit is de impact van je producten op klimaatverandering, de zogenaamde Global Warming Potential.

MKI-berekening: milieukosten in euro’s
Een andere manier om je scorekaart te vertalen naar concrete cijfers is de Milieu Kosten Indicator (MKI). Deze vat alle milieu-impact samen in één totaalbedrag in euro’s: de zogenaamde schaduwprijs. De MKI is een goede manier om de milieu-impact van verschillende bedrijven – bijvoorbeeld leveranciers – objectief met elkaar te vergelijken.

De Life Cycle Assessment als onderdeel van de MPG-berekening
Op basis van een LCA kan DWA ook een Environmental Product Declaration (EPD) opstellen. Dat is een productkaart met data. Met die productkaart kan de LCA van bijvoorbeeld uw bouwmateriaal worden opgenomen in de Nationale Milieu Database (NMD). De database vormt een verplichte bron voor elke MPG-berekening. Zo’n MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) is in Nederland verplicht bij nieuwbouw van woningen en kantoren.
Met een EPD verhoogt u dus de kans dat uw product in een MPG-berekening wordt meegenomen en daarmee ook in het opvolgende advies én de daadwerkelijke bouw. Een LCA is van waarde voor partijen met plannen voor circulaire bouw of biobased bouw.

MPG-berekening

MPG-berekening

Een MPG-berekening is verplicht bij de aanvraag van een omgevingsvergunning en geeft inzicht in de milieuprestatie van een gebouw op materiaalniveau. Een MPG-berekening laat u uitvoeren door deskundigen. Die vertalen de MPG-score naar verschillende strategieën om de inzet van duurzaam materiaal te vergroten.

Mogelijke deelanalyses

Afhankelijk van de complexiteit kost de uitvoer van een LCA circa drie tot zes maanden. Hoewel een LCA zeer uitgebreid en daardoor erg waardevol is – u weet exact waar u uw milieuprestatie kunt verbeteren – zijn er ook meer kortere deelanalyses mogelijk.

Cradle-to-gate
De simpelste manier om de milieu-impact van uw product te bepalen, is via de cradle-to-gate-methode. Het bepaalt de CO2-voetafdruk op de route van de wieg naar de fabriekspoort. De cradle-to-gate-methode kijkt niet naar de gebruiks- en afvalfase.

Cradle-to-grave
De cradle-to-grave-methode geeft de CO2-voetafdruk van een product tussen wieg en graf. De analyse kijkt niet wat er na de levenscyclus gebeurt als een product afval wordt of wordt gerecycled.

Cradle-to-cradle
Van wieg-tot-wieg: dat is cradle-to-cradle. Deze analyse neem ook de kringloop mee bij het bepalen van de CO2-voetafdruk. In tegenstelling tot een levenscyclusanalyse duikt de cradle-to-cradle minder de diepte in. Een LCA baseert zich immers op negentien impact-categorieën en begint al vóór de wieg: bij de grondstofwinning.

Benieuwd wat DWA voor u kan betekenen?

DWA adviseert al meer dan 35 jaar over slimme, duurzame oplossingen en is een koploper in LCA’s met gespecialiseerde analyses en SimaPro-software.
Wilt u weten wat er allemaal komt kijken bij een LCA en waarmee DWA u kan helpen?

Neem contact op met Seba Makhlouf
Contact Seba
Contact Seba

Wij maken duurzaamheid werkend

Urgente vragen, duurzaam opgelost, vanuit expertise.

Woningen

De woningnood is hoog, tot 2030 hebben we 1 miljoen extra woningen nodig. Daarnaast moeten alle bestaande 8,1 miljoen woningen in Nederland in 2050 aardgasvrij zijn.

Gebieden

Een duurzame gebiedsaanpak kenmerkt zich door evenwichtige belangenafweging. Met ruimte voor leefbaarheid, natuur, wonen en werken.

Gebieden

Portefeuilles

Het verduurzamen van vastgoed bespaart kosten, vergroot de waarde én verbetert de ecologische voetafdruk.

Utiliteit

Ontwerpen voor duurzame exploitatie. Energiezuinige, circulaire en slimme gebouwen met een gezond binnenklimaat hebben de toekomst.

Woningen

De woningnood is hoog, tot 2030 hebben we 1 miljoen extra woningen nodig. Daarnaast moeten alle bestaande 8,1 miljoen woningen in Nederland in 2050 aardgasvrij zijn.

Gebieden

Een duurzame gebiedsaanpak kenmerkt zich door evenwichtige belangenafweging. Met ruimte voor leefbaarheid, natuur, wonen en werken.

Gebieden

Portefeuilles

Het verduurzamen van vastgoed bespaart kosten, vergroot de waarde én verbetert de ecologische voetafdruk.

Utiliteit

Ontwerpen voor duurzame exploitatie. Energiezuinige, circulaire en slimme gebouwen met een gezond binnenklimaat hebben de toekomst.

Stadsschouwburg Velsen
Project

Stadsschouwburg en filmtheater Velsen

Met het vaststellen van het Definitief Ontwerp is een belangrijke stap gezet naar een vernieuwde en gerenoveerde Stadsschouwburg in de gemeente Velsen. DWA is verantwoordelijk voor het installatieadvies. Het bestaande…

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet
Project

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet

Dankzij samenwerking tussen Wonen Limburg, Wonen Limburg Accent, AKD, Triple P en DWA levert de corporatie betaalbare warmte binnen de Warmtewet en investeert ze in duurzame energie.

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn
Project

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn

Voetbalvereniging Hellendoorn kiest voor duurzame renovatie en ontvangt een ‘Duurzaam Compliment’ en wint tweede prijs bij Sportaccommodatie van het jaar 2023

Daad bij het woord voegen

Daad bij het woord voegen

Voor Duurzaam Gebouwd zette Farid Saif, adviseur bouwfysica en duurzaamheid bij DWA en één van de deelnemers van de Klimaattop GO 2024, zijn belangrijkste inzichten op papier. Onlangs had ik…

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Met de uitbreiding van de directie van DWA is er ruimte ontstaan voor Jaap Dijkgraaf om nog meer invulling te geven aan zijn ambitie om Nederland te verduurzamen. Na meer dan…

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Warmte en koude delen op gebiedsniveau, hoe doe je dat? Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag (B30) deelt koude met Bezuidenhoutseweg 20 (B20) en wordt daar zelf beter van. B30 (Planbureau…

Marieke Olsthoorn, Ton Glashorst en John Lens

DWA tekent intentieverklaring voor de start traject WEii-licentiehouder

Tijdens de tweede dag van de Klimaattop Gebouwde Omgeving heeft Ton Glashorst, Managing Partner van Adviesbureau DWA een intentieverklaring getekend om een traject te starten om WEii-licentiehouder te worden. WEii…

Gebouwde omgeving Utrecht - DUMAVA

DUMAVA subsidieregeling

Op 31 oktober sloot de derde openstellingsronde van de DUMAVA. Een subsidieregeling die de verduurzaming van het maatschappelijke vastgoed stimuleert en zich richt op niet-commerciële vastgoedpartijen zoals (semi-)overheid, ziekenhuizen, veiligheidsregio’s,…

Parametrisch ontwerp

Parametrisch ontwerpen zorgt voor de democratisering van het ontwerpproces

Het klinkt even simpel als doeltreffend, maar toch is het bijzonder innovatief en heeft het veel potentie: parametrisch ontwerpen. De nieuwe vorm van ontwerpen van gebouwen is eigenlijk niet zo…

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

In de WcW moet een warmtebedrijf voor meer dan 50% in publieke handen zijn. Daarom nemen gemeenten steeds vaker zelf de regie in handen en richten een Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) op. Maar hoe doe je dat?

Samenwerking DWA en Hemubo

DWA en Hemubo slaan de handen ineen voor verduurzaming van woningbouw

Om toekomstige ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid het hoofd te bieden, zijn DWA en Hemubo een strategische samenwerking aangegaan. De ondertekening van de overeenkomst op vrijdag 27 september luidt…

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

Wonen Limburg is Limburgs grootste woningcorporatie, actief in de hele provincie en in het aangrenzend Zuidoost-Brabant. Met 26.000 woningen en 3.000 panden voor overig maatschappelijk vastgoed werkt Wonen Limburg dagelijks…

Start bouw International School Utrecht

Start bouw International School Utrecht

Binnenkort starten de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwbouw van International School Utrecht (ISU) aan de Cambridgelaan in het Utrecht Science Park (USP). Het gebouw krijgt een opvallende gevel, staat midden…

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Donderdag 23 mei jl. kwamen ondernemers uit Gemeente Gouda en Gemeente  Alphen aan den Rijn samen bij Unica in Bodegraven voor een inspirerend interactief programma, georganiseerd door INTO business, Unica…

De rol van Smart Buildings bij het voorkomen van netcongestie

De rol van Smart Buildings bij het voorkomen van netcongestie

Er is steeds vaker ‘file’ op het elektriciteitsnet: als de zon schijnt, is het aanbod aan elektriciteit groter dan de vraag, en dus ontstaan er problemen. Vaak wordt dan gedacht…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.
Markten*