Groene woontoren
Klimaatadaptiviteit /

Klimaatadaptief bouwen: voorbereid op hittestress, droogte en wateroverlast

Klimaatadaptief bouwen betekent dat u in uw bouwontwerp rekening houdt met toekomstige klimaatveranderingen. Een klimaatadaptief gebouw is beter bestand tegen hittestress, wateroverlast en bodemdaling. Maar hoe ziet klimaatadaptieve bouw eruit en hoe pakt u het aan?

Klimaatadaptief bouwen betekent dat u in uw bouwontwerp rekening houdt met toekomstige klimaatveranderingen. Een klimaatadaptief gebouw is beter bestand tegen hittestress, wateroverlast en bodemdaling. Maar hoe ziet klimaatadaptieve bouw eruit en hoe pakt u het aan?

Klimaatadaptief bouwen in het kort

  • Klimaatadaptieve bouw houdt in het ontwerp rekening met het veranderende klimaat.
  • Maatschappelijke thema’s zijn: wateroverlast, hitte(stress), droogte, afname van biodiversiteit en overstromingen.
  • Binnen klimaatadaptief bouwen spelen de Klimaateffectatlas, hittestress-simulaties en het bepalen van de totale waterbalans een belangrijke rol.
  • Klimaatadaptieve maatregelen zijn onder meer: blauwgroene daken, meer groen in de openbare ruimte, waterdoorlatende verharding en ruime waterbergingen.

Klimaatadaptief bouwen: bouwen met oog op de toekomst

Het klimaat verandert. Daardoor is er in de toekomst vaker sprake van weerextremen zoals hitte, droogte en wateroverlast. Het in het bouwontwerp rekening houden met (de gevolgen van) het veranderende klimaat, heet klimaatadaptief bouwen. Daarbij kiest men voor blauw en groen (water en planten) in plaats van voor grijs (bestrating).

Klimaatmitigatie versus klimaatadaptatie: het verschil
Waar bij een klimaatadaptief gebouw rekening wordt gehouden met de risico’s van een veranderend klimaat, daar proberen we bij een klimaatmitigerend gebouw klimaatverandering te voorkomen of tot een maximum te beperken. Een gebouw ontworpen vanuit klimaatmitigatie verkleint de CO2-uitstoot dankzij de gebruikte bouwmaterialen. Hout bijvoorbeeld, in plaats van beton. Een gebouw kan dus zowel klimaatadapatief als klimaatmitigerend zijn, maar dat hoeft niet. 

De noodzaak van klimaatadaptief bouwen

Klimaatverandering vergroot de kans op weersextremen. Die kunnen een gevaar vormen voor de gezondheid, veiligheid en economie, maar ook voor onze natuur en de biodiversiteit. Door klimaatadaptief te bouwen, hebben we in de toekomst een beter antwoord op:

#1 Wateroverlast
Volgens het KNMI neemt de hoeveelheid jaarlijkse neerslag toe. Bovendien worden buien intenser. Samen vergroten ze de kans op wateroverlast.

#2 Hitte en hittestress
Het KNMI voorspelt dat Nederland over een halve eeuw minstens twee keer zo veel dagen van boven de 25°C heeft. Hittegolven worden normaal, net als hittestress. Daarvan is sprake bij een gevoelstemperatuur boven de 29°C.

#3 Droogte
Neerslagpatronen veranderen in de toekomst. Extreem natte en zeer droge periodes wisselen elkaar af. Droogte bedreigt de kwaliteit en beschikbaarheid van water en vergroot de kans op natuurbranden. Het kan ook leiden tot bodemdaling, wat schade kan veroorzaken aan gebouwen en infrastructuur.

#4 Biodiversiteit en natuurinclusiviteit
Extremer weer en verstedelijking kunnen leiden tot een afname van biodiversiteit en natuurinclusiviteit. We spreken van natuurinclusiviteit als de gebouwde omgeving rekening houdt met de aanwezige ecologie en natuur. Door klimaatverandering wordt 5% van de biodiversiteit wereldwijd bedreigd.

#5 Overstroming
In de vorige eeuw steeg het waterpeil van onze rivieren met zo’n 20 centimeter. Tegelijkertijd daalt de bodem. Die stijging en daling zetten mogelijk versneld door, met het gevaar van overstromingen tot gevolg.

#6 Stormen
Door klimaatverandering krijgen we meer zwaardere stormen. Dat kan gebouwen en infrastructuur beschadigen.

Woningbouwopgave: dé kans voor klimaatadaptief bouwen
In Nederland moeten er de komende jaren één miljoen woningen bij komen om te voldoen aan de woningbouwopgave. Het biedt een uitgelezen kans om die woningen klimaatadaptief te bouwen, zodat ze beter bestemd zijn tegen extremer weer in de toekomst.

Floating Office Rotterdam

Floating Office Rotterdam

Het Floating Office Rotterdam (FOR), een drijvend kantoor in de Rijnhaven, is voorbereid op een verdere zeespiegelstijging. FOR is bovendien ontworpen vanuit het oogpunt van klimaatmitigatie, want de meeste bouwdelen zijn van hout. Verder bijzonder: het tijdelijke kantoor is makkelijk demontabel en gebouwd op drijvende bakken die meteen ook als warmtewisselaar werken. Ze koelen het gebouw met het water van de Rijnhaven. DWA is verantwoordelijk voor diverse ontwerpkeuzen en adviseerde op het gebied van installaties, brandveiligheid en bouwfysica. DWA hielp ook bij het BREEAM-traject en commissioning.

Aan de slag met klimaatadaptief bouwen in 4 stappen

De Leidraad Klimaatadaptief bouwen laat de stappen zien die nodig zijn om tot een klimaatadaptief gebouw te komen.

  1. Initiatieffase
  2. Haalbaarheidsfase
  3. Realisatiefase
  4. Beheer, exploitatie en verkoop

Stap 1 Initiatieffase

De eerste stap bestaat uit een scan van de klimaatveranderingsrisico’s voor een bepaald gebied in een bepaalde periode. DWA gebruikt hiervoor de Klimaateffectatlas. Met deze tool is het bijvoorbeeld mogelijk om het aantal tropische dagen (met temperaturen boven de 30°C) in te schatten voor diverse delen van Nederland in 2050. De Klimaateffectatlas geeft ook inzicht in toekomstige wateroverlast, overstromingsgevaar en droogte.

Analyse hittestress
DWA gebruikt software om de hittestress van een bouwproject door te rekenen. Met een simulatie kan het voorspellen welke delen van de planontwikkeling warmer of koeler zijn dan de omgeving en wat de impact van verkoelende maatregelen, als groen en waterstructuren, zijn.

Stap 2 Haalbaarheidsfase – definitie/ontwerp/voorbereiding

Het meenemen van groen in een ontwerp is een zeer effectief om hittestress te verminderen. Bomen en planten creëren een lagere gevoelstemperatuur door middel van schaduw en verdamping.
Groene daken kunnen een ontwerp op hun beurt beter bestand maken tegen wateroverlast. Het verschilt overigens per locatie (stad versus platteland) welke klimaatadaptieve maatregelen u in uw ontwerp kunt laten opnemen en wat de effecten zijn.

Stap 3 Realisatiefase – concrete maatregelen

Er zijn allerlei concrete maatregelen waarmee gebouwen klimaatadaptiever (en natuurinclusiever) kunnen worden. De belangrijkste maatregelen op een rij.

  • Meer groen: groene daken en gevels en meer groen in de openbare ruimte.
  • Drijvende of verplaatsbare gebouwen, zoals het Floating Office Rotterdam.
  • Waterdoorlatende verharding, zodat overtollig water kan weglopen.
  • Lichte straatkleur: een straat die ’s zomers minder warmte afgeeft.
  • Drempels: onderste verdiepingen van gebouwen en parkeergarages via verhogingen beschermen tegen een hoger waterpeil.
  • Ruime waterbergingen die grote hoeveelheden neerslag kunnen opslaan. DWA kan de totale waterbalans van uw ontwerp doorrekenen, op basis van specifieke data die het in huis heeft.
  • De stad als terp: gebouwen hoger aanleggen en belangrijke installaties in die gebouwen niet op de onderste etage plaatsen.
  • Nestkastjes in de gevel: biodiversiteit meer ruimte geven in de stad.

Afspraken en onderzoeken hittestress
In het convenant Klimaatadaptief Bouwen hebben zeker 40 partijen in Zuid-Holland (onder andere overheden, bouwbedrijven en maatschappelijke organisaties) afspraken gemaakt. Dit convenant moet leiden tot een landelijke maatlat klimaatadaptief bouwen. Een belangrijke afspraak in het convenant is rekening houden met hittestress bij gebiedsontwikkeling. Groen speelt daarin een belangrijke oplossing. Groen koelt, via reflectie, schaduw, ventilatie en verdamping.
Het onderzoek ‘De hittebestendige stad’ van de Hogeschool van Amsterdam laat zien dat 20% meer vergroening de luchttemperatuur in een stad met tot één graad laat dalen.
Het afstudeeronderzoek ‘Ontwerpen voor een koele stad’ van Farid Saif, adviseur duurzaamheid en bouwfysica bij DWA, geeft extra achtergrond over het verminderen van hittestress.

Hittestress, de voordelen van een groen dak
Een standaard sedumdak – een lichtgewicht groen dak – biedt diverse voordelen.

  • Het neemt regenwater op.
  • De begroeiing filtert fijnstof uit de lucht en zet CO2 om in zuurstof.
  • Groene daken inclusief beplanting zorgen voor toename in biodiversiteit.
  • Groen vormt een brandwerende laag op het gebouw.
  • Daken met groen hebben een langere levensduur.

Stap 4 Beheer, exploitatie en verkoop

Betrek vanaf het begin de juiste ‘groene’ expertise. Laat bijvoorbeeld een ecoloog of landschapsarchitect de beplanting kiezen en meekijken met het ontwerp. Houd hen ook na oplevering betrokken, om de biodiversiteit te monitoren en waar nodig te verbeteren.

Inspiratie: voorbeelden van klimaatadaptief bouwen

Floating Office Rotterdam: drijvende houtbouw in de Rijnhaven
Het Floating Office Rotterdam (FOR), een drijvend kantoor in de Rijnhaven, is voorbereid op een verdere zeespiegelstijging. FOR is bovendien ontworpen vanuit het oogpunt van klimaatmitigatie, want de meeste bouwdelen zijn van hout. Verder bijzonder: het tijdelijke kantoor is makkelijk demontabel en gebouwd op drijvende bakken die meteen ook als warmtewisselaar werken. Ze koelen het gebouw met het water van de Rijnhaven. DWA is verantwoordelijk voor diverse ontwerpkeuzen en adviseerde op het gebied van installaties, brandveiligheid en bouwfysica. DWA hielp ook bij het BREEAM-traject en commissioning.

Heemtuinen Vlaardingen: duurzame, klimaatadaptieve woningbouw
In Vlaardingen worden 179 woningen gebouwd in de groene wijk Heemtuinen. Auto’s zijn er te gast. In het ontwerp- en bouwproces is de natuur integraal meegenomen, waarbij aandacht is voor de buitenruimte én de woningen. Elke woning is voorzien van groen en bloemen, bijvoorbeeld verwerkt in de gevels. Alle woningen beschikken over warmtepompen met een bodembron. Innovaties, slim watermanagement en bomen geven hittestress en wateroverlast minder kans. DWA is verantwoordelijk voor het bouwfysisch en installatieadvies en berekende het energieconcept van de woningen.

Binnen het bouwfysische team brengt DWA diverse expertises samen: van circulair bouwen tot biobased bouwen en van BENG, MPG-berekening en LCA tot Whole Life Carbon. Daarmee biedt DWA een integrale blik op klimaatadaptief bouwen. DWA adviseert op het gebied van duurzame materialen (circulariteit), simuleert hittestress in gebouwde omgevingen, adviseert hoe u de waterbalans in uw pand goed regelt en toetst ontwerpen op klimaatadaptiviteit.

Benieuwd wat DWA voor u kan betekenen?

Wilt u weten wat er mogelijk is op het gebied van klimaatadaptief bouwen en waarmee DWA u kan helpen?

Neem contact op met Farid Saif
Contact Farid
Contact Farid

Wij maken duurzaamheid werkend

Urgente vragen, duurzaam opgelost, vanuit expertise.

Gebieden

Een duurzame gebiedsaanpak kenmerkt zich door evenwichtige belangenafweging. Met ruimte voor leefbaarheid, natuur, wonen en werken.

Gebieden

Utiliteit

Ontwerpen voor duurzame exploitatie. Energiezuinige, circulaire en slimme gebouwen met een gezond binnenklimaat hebben de toekomst.

Woningen

De woningnood is hoog, tot 2030 hebben we 1 miljoen extra woningen nodig. Daarnaast moeten alle bestaande 8,1 miljoen woningen in Nederland in 2050 aardgasvrij zijn.

Portefeuilles

Het verduurzamen van vastgoed bespaart kosten, vergroot de waarde én verbetert de ecologische voetafdruk.

Gebieden

Een duurzame gebiedsaanpak kenmerkt zich door evenwichtige belangenafweging. Met ruimte voor leefbaarheid, natuur, wonen en werken.

Gebieden

Utiliteit

Ontwerpen voor duurzame exploitatie. Energiezuinige, circulaire en slimme gebouwen met een gezond binnenklimaat hebben de toekomst.

Woningen

De woningnood is hoog, tot 2030 hebben we 1 miljoen extra woningen nodig. Daarnaast moeten alle bestaande 8,1 miljoen woningen in Nederland in 2050 aardgasvrij zijn.

Portefeuilles

Het verduurzamen van vastgoed bespaart kosten, vergroot de waarde én verbetert de ecologische voetafdruk.

Stadsschouwburg Velsen
Project

Stadsschouwburg en filmtheater Velsen

Met het vaststellen van het Definitief Ontwerp is een belangrijke stap gezet naar een vernieuwde en gerenoveerde Stadsschouwburg in de gemeente Velsen. DWA is verantwoordelijk voor het installatieadvies. Het bestaande…

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet
Project

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet

Dankzij samenwerking tussen Wonen Limburg, Wonen Limburg Accent, AKD, Triple P en DWA levert de corporatie betaalbare warmte binnen de Warmtewet en investeert ze in duurzame energie.

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn
Project

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn

Voetbalvereniging Hellendoorn kiest voor duurzame renovatie en ontvangt een ‘Duurzaam Compliment’ en wint tweede prijs bij Sportaccommodatie van het jaar 2023

Slimme systemen zijn per definitie onbetrouwbaar

Slimme systemen zijn per definitie onbetrouwbaar

Vanaf 1 augustus 2025 is de RED-richtlijn van toepassing. Fabrikanten van warmtepompen, omvormers en laadpalen, moeten al tijdens het ontwerp rekening houden met cybersecurity. Maar pas op, de verantwoordelijkheid voor…

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst  Op zaterdag 9 november 2024 ondertekenden Wilfred van der Plas (directeur DWA), Farid Saif, (adviseur bouwfysica en duurzaamheid DWA) en Karel van den Heuvel…

CSRD: Kans of bedreiging?

CSRD: Kans of bedreiging?

Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace te gast met een Round Table over de richtlijn CSRD. Experts discussieerden…

Daad bij het woord voegen

Daad bij het woord voegen

Voor Duurzaam Gebouwd zette Farid Saif, adviseur bouwfysica en duurzaamheid bij DWA en één van de deelnemers van de Klimaattop GO 2024, zijn belangrijkste inzichten op papier. Onlangs had ik…

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Met de uitbreiding van de directie van DWA is er ruimte ontstaan voor Jaap Dijkgraaf om nog meer invulling te geven aan zijn ambitie om Nederland te verduurzamen. Na meer dan…

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Warmte en koude delen op gebiedsniveau, hoe doe je dat? Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag (B30) deelt koude met Bezuidenhoutseweg 20 (B20) en wordt daar zelf beter van. B30 (Planbureau…

Marieke Olsthoorn, Ton Glashorst en John Lens

DWA tekent intentieverklaring voor de start traject WEii-licentiehouder

Tijdens de tweede dag van de Klimaattop Gebouwde Omgeving heeft Ton Glashorst, Managing Partner van Adviesbureau DWA een intentieverklaring getekend om een traject te starten om WEii-licentiehouder te worden. WEii…

Gebouwde omgeving Utrecht - DUMAVA

DUMAVA subsidieregeling

Op 31 oktober sloot de derde openstellingsronde van de DUMAVA. Een subsidieregeling die de verduurzaming van het maatschappelijke vastgoed stimuleert en zich richt op niet-commerciële vastgoedpartijen zoals (semi-)overheid, ziekenhuizen, veiligheidsregio’s,…

Parametrisch ontwerp

Parametrisch ontwerpen zorgt voor de democratisering van het ontwerpproces

Het klinkt even simpel als doeltreffend, maar toch is het bijzonder innovatief en heeft het veel potentie: parametrisch ontwerpen. De nieuwe vorm van ontwerpen van gebouwen is eigenlijk niet zo…

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

In de WcW moet een warmtebedrijf voor meer dan 50% in publieke handen zijn. Daarom nemen gemeenten steeds vaker zelf de regie in handen en richten een Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) op. Maar hoe doe je dat?

Samenwerking DWA en Hemubo

DWA en Hemubo slaan de handen ineen voor verduurzaming van woningbouw

Om toekomstige ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid het hoofd te bieden, zijn DWA en Hemubo een strategische samenwerking aangegaan. De ondertekening van de overeenkomst op vrijdag 27 september luidt…

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

Wonen Limburg is Limburgs grootste woningcorporatie, actief in de hele provincie en in het aangrenzend Zuidoost-Brabant. Met 26.000 woningen en 3.000 panden voor overig maatschappelijk vastgoed werkt Wonen Limburg dagelijks…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.
Markten*