Slimme gebouwen /

Gebouwautomatisering: energiebesparing en meer comfort door afstemming technische installaties

Gebouwautomatisering omvat het geheel van technische installaties in een gebouw. De installaties voor HVAC en andere functionaliteiten worden aangestuurd en gecontroleerd door een gebouwbeheersysteem. Goed afgestemde regeltechniek kan energiebesparing realiseren en maakt optimalisatie van de klimaatregeling en gebruikscomfort mogelijk.

Gebouwautomatisering omvat het geheel van technische installaties in een gebouw. De installaties voor HVAC en andere functionaliteiten worden aangestuurd en gecontroleerd door een gebouwbeheersysteem. Goed afgestemde regeltechniek kan energiebesparing realiseren en maakt optimalisatie van de klimaatregeling en gebruikscomfort mogelijk.

Gebouwautomatisering in het kort

  • Een gebouwbeheersysteem controleert de werking van alle installaties en vormt de opstap naar een smart building.
  • Uitbreiding van gebouwautomatisering vergt veel kennis van alle samenwerkende systemen en installaties.
  • Gebouwautomatisering en gebouwbeheersystemen zijn gebonden aan wettelijke eisen die vanaf 2026 veranderen.

Gebouwautomatisering regelt klimaat en veiligheid in gebouwen

Bij gebouwautomatisering regelt een gebouwbeheersysteem (GBS) de samenwerking tussen technische installaties voor bijvoorbeeld verlichting, verwarming, koeling, zonwering en ventilatie.

Naast de klimaatregeling kan gebouwautomatisering ook van belang zijn voor de veiligheid in een gebouw. Onder andere cameratoezicht en toegangscontroles kunnen onderdeel uitmaken van de gebouwautomatisering.

Smart building volgt op gebouwautomatisering

Een gebouw dat is uitgerust met installaties die zijn aangesloten op een gebouwbeheersysteem, is nog geen smart building. In een smart building verzamelen sensoren en applicaties realtime gegevens over de energieprestaties en het ruimtegebruik. Daarmee kunnen bijvoorbeeld verwarming, koeling en verlichting worden afgestemd op het gedrag en de behoeften van gebruikers voor een comfortabel binnenklimaat. Dat gebeurt via het gebouwbeheersysteem. Zo gezien is de mogelijkheid tot smart building een van de voordelen die te behalen zijn met gebouwautomatisering.

Wat is een Smart Building?

Wat is een Smart Building?

Een smart building is uitgerust met sensoren en applicaties die realtime data verzamelen, met als doel de werk- of leefomgeving te verbeteren. Smart building is mogelijk voor nieuwbouw en bestaande bouw. In vastgoed wordt het steeds meer de standaard.

De voordelen van gebouwautomatisering

Het gebruik van een gebouwbeheersysteem biedt verschillende voordelen.

  • Centrale aansturing van installaties volgens geprogrammeerde waarden.
  • Verhoging van het comfort voor gebruikers in het gebouw.
  • Besparing op energiekosten.
  • Goed overzicht op het beheer en onderhoud van installaties.

Centrale aansturing en comfort

In grotere gebouwen is het niet handig om in elke ruimte de installaties handmatig te bedienen. Gebouwautomatisering maakt het mogelijk om bijvoorbeeld de HVAC-installaties (verwarming, ventilatie en airconditioning) voor te programmeren in het gebouwbeheersysteem.

Zo kan voor het comfort van de gebruikers de gewenste temperatuur vooraf worden ingesteld – voor het hele gebouw of per ruimte. Wanneer die te laag is, zorgt het GBS dat de verwarming aangaat. Is het te warm, dan kan het systeem de airco aansturen.

Handmatig bijstellen

Gebouwautomatisering sluit niet uit dat een installatie ook manueel wordt bediend. Wanneer een gebruiker bijvoorbeeld een hogere temperatuur wenst in een ruimte, kan dat afhankelijk van de mogelijkheden die een installatie biedt handmatig worden bijgesteld. Het gebouwbeheersysteem kan zo’n bijstelling herkennen en de programmering daarop aanpassen.

Het is ook mogelijk om de verstelling, bijvoorbeeld einde dag, automatisch weer terug te zetten naar de beginwaarden. Dit voorkomt onnodig energieverbruik.

Energiebesparing en kostenbeheersing

Het gebouwbeheersysteem zorgt ervoor dat de installaties voor HVAC de voorgeprogrammeerde prestaties leveren. Dit maakt het mogelijk om de energiekosten te beheersen. Terugdringen van het energieverbruik is een verplichting voor vastgoedeigenaren volgens het Klimaatakkoord van Parijs.

Paris Proof
Bijstelling van de installatieprogrammering op werkelijk gebruik van ruimtes kan energie besparen. Hiervoor kan ook aanvullende technologie worden aangesloten op het gebouwbeheersysteem. Bijvoorbeeld een bewegingssensor die aangeeft wanneer iemand een ruimte ingaat. Via het GBS kan daarop het licht aan en uit gaan of de klimaatregeling worden aangepast. Zo helpt gebouwautomatisering om vastgoed Paris Proof te maken.

Overzicht op onderhoud

Een gebouwbeheersysteem geeft een melding wanneer installaties of onderdelen daarvan onderhoud nodig hebben of aan vervanging toe zijn. Het GBS voorkomt zo onverwachte uitval van gebouwinstallaties of dat ze niet goed presteren.

Regeltechniek in gebouwen bestaat uit lagen

Doorgaans is gebouwautomatisering opgebouwd uit meerdere lagen. Installaties zijn aangesloten op controllers. Deze controllers bevatten chips die zorgen voor de juiste werking van de aangesloten apparatuur. Wanneer het aantal gebouwinstallaties wordt opgeschaald, kan het ook nodig zijn om extra controllers te plaatsen die met elkaar in verbinding staan door middel van een GBS.

Het GBS is het overkoepelende systeem van waaruit alle controllers en daarop aangesloten installaties worden aangestuurd en gecontroleerd. Uitbreiding van het GBS is in bijna alle gevallen mogelijk. Een succesvolle technische implementatie hangt vooral af van de keuzes voor onderliggende installaties.

Kennis van installaties is cruciaal voor succesvolle gebouwautomatisering

Gebouwautomatisering begint met het analyseren van de prestaties van bijvoorbeeld HVAC-installaties. Zo wordt inzichtelijk of de aanwezige apparatuur voldoet, moet worden aangevuld of vervangen. Als de keuze voor technische installaties is gemaakt, komt het gebouwbeheersysteem in beeld. Er zijn diverse fabrikanten en leveranciers die dergelijke systemen kunnen leveren. In Nederland is een groot deel daarvan aangesloten bij de branchevereniging voor gebouwautomatisering.

Onafhankelijk deskundig advies

Ook DWA is aangesloten bij de branchevereniging voor gebouwautomatisering binnen de Federatie van Technologiebranches. Als onafhankelijk adviseur helpen wij gebouweigenaren en -beheerders met de keuze en integratie van gebouwinstallaties en een passend GBS. Samen bekijken we wat het gebouw nodig heeft aan systemen voor nu en de komende jaren. Daarbij worden alle relevante aspecten meegewogen, zoals besparingsmogelijkheden, serviceverlening, onderhoud en kostenbeheer en wetgeving.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.
Markten*
 
 
 
 
 

Gebouwautomatisering is gebonden aan wettelijke eisen

In de herziene Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD III) worden systeemeisen voorgeschreven voor de verbetering van de energieprestatie van technische bouwsystemen.

Deze richtlijn is sinds 2020 geïmplementeerd in de Nederlandse wet- en regelgeving. In de EPBD III is een verplichting opgenomen voor gebouwen uitgerust met HVAC-installaties met een nominaal vermogen van meer dan 290 kW. Die gebouwen moeten vanaf 2026 voorzien zijn van een gebouwautomatisering en -controlesysteem (GACS). Deze verplichte systemen moeten voldoen aan een aantal eisen die zijn opgenomen in het Bouwbesluit.

Een GACS moet in staat zijn om:

  • Het energieverbruik permanent te controleren, bij te houden, te analyseren en de bijsturing ervan mogelijk te maken.
  • Te toetsen of het energieverbruik in het gebouw efficiënt is, rendementsverlies op te sporen en meldingen te geven ter verbetering van de prestaties.
  • Te communiceren met technische bouwsystemen en andere apparaten in het gebouw, van verschillende fabrikanten.
Een nieuw icoon aan de Amsterdamse skyline

Een nieuw icoon aan de Amsterdamse skyline

Het gebouw is in omvang groot en complex. Met alle partijen hebben we de kwaliteit in relatie tot de complexiteit hoog weten te houden. Wij hebben het gebouw voorzien van hoogwaardige installaties en afwerkingen. Dat is duidelijk zichtbaar in hoe alle installaties aangebracht zijn, zonder concessies gedaan te hebben aan gezondheid en comfort. Wij gaan verder, want het komende jaar volgt DWA de klimaatinstallaties met monitoring en seizoensgebonden testen voor het optimaal inregelen en beheren van de installatie. Samen maken wij duurzaamheid werkend.

Praktijkvoorbeelden van gebouwautomatisering

Met gebouwautomatisering kunnen doelen worden bereikt in zowel energiebesparing als gebruikscomfort van vastgoed. Enkele praktijkvoorbeelden uit het portfolio van DWA:

  • DWA is verantwoordelijk voor de gebouwautomatisering van de Internationale School Utrecht, waarmee een laag energiegebruik en een gezond binnenmilieu wordt gerealiseerd.
  • Voor RAI Amsterdam realiseerde DWA een energiebesparing van 90% door de werking van het cv-net optimaal te automatiseren.
  • DWA droeg met zijn installatieadvies bij aan een integraal ontwerp van het iconische Valley-gebouw aan de Zuidas. Een gezond binnenklimaat, gebruikerscomfort en duurzaamheid stonden daarbij centraal.
  • DWA stond aan de basis van het duurzame installatieontwerp van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

Wilt u meer weten over gebouwautomatisering of gebouwbeheersystemen?

Als onafhankelijk adviseur bekijkt DWA met u de mogelijkheden.

Neem contact op met Marnix Lourens
Contact Marnix
Contact Marnix

Wij maken duurzaamheid werkend

Urgente vragen, duurzaam opgelost, vanuit expertise.

Portefeuilles

Het verduurzamen van vastgoed bespaart kosten, vergroot de waarde én verbetert de ecologische voetafdruk.

Utiliteit

Ontwerpen voor duurzame exploitatie. Energiezuinige, circulaire en slimme gebouwen met een gezond binnenklimaat hebben de toekomst.

Portefeuilles

Het verduurzamen van vastgoed bespaart kosten, vergroot de waarde én verbetert de ecologische voetafdruk.

Utiliteit

Ontwerpen voor duurzame exploitatie. Energiezuinige, circulaire en slimme gebouwen met een gezond binnenklimaat hebben de toekomst.

Stadsschouwburg Velsen
Project

Stadsschouwburg en filmtheater Velsen

Met het vaststellen van het Definitief Ontwerp is een belangrijke stap gezet naar een vernieuwde en gerenoveerde Stadsschouwburg in de gemeente Velsen. DWA is verantwoordelijk voor het installatieadvies. Het bestaande…

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet
Project

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet

Dankzij samenwerking tussen Wonen Limburg, Wonen Limburg Accent, AKD, Triple P en DWA levert de corporatie betaalbare warmte binnen de Warmtewet en investeert ze in duurzame energie.

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn
Project

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn

Voetbalvereniging Hellendoorn kiest voor duurzame renovatie en ontvangt een ‘Duurzaam Compliment’ en wint tweede prijs bij Sportaccommodatie van het jaar 2023

Daad bij het woord voegen

Daad bij het woord voegen

Voor Duurzaam Gebouwd zette Farid Saif, adviseur bouwfysica en duurzaamheid bij DWA en één van de deelnemers van de Klimaattop GO 2024, zijn belangrijkste inzichten op papier. Onlangs had ik…

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Met de uitbreiding van de directie van DWA is er ruimte ontstaan voor Jaap Dijkgraaf om nog meer invulling te geven aan zijn ambitie om Nederland te verduurzamen. Na meer dan…

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Warmte en koude delen op gebiedsniveau, hoe doe je dat? Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag (B30) deelt koude met Bezuidenhoutseweg 20 (B20) en wordt daar zelf beter van. B30 (Planbureau…

Marieke Olsthoorn, Ton Glashorst en John Lens

DWA tekent intentieverklaring voor de start traject WEii-licentiehouder

Tijdens de tweede dag van de Klimaattop Gebouwde Omgeving heeft Ton Glashorst, Managing Partner van Adviesbureau DWA een intentieverklaring getekend om een traject te starten om WEii-licentiehouder te worden. WEii…

Gebouwde omgeving Utrecht - DUMAVA

DUMAVA subsidieregeling

Op 31 oktober sloot de derde openstellingsronde van de DUMAVA. Een subsidieregeling die de verduurzaming van het maatschappelijke vastgoed stimuleert en zich richt op niet-commerciële vastgoedpartijen zoals (semi-)overheid, ziekenhuizen, veiligheidsregio’s,…

Parametrisch ontwerp

Parametrisch ontwerpen zorgt voor de democratisering van het ontwerpproces

Het klinkt even simpel als doeltreffend, maar toch is het bijzonder innovatief en heeft het veel potentie: parametrisch ontwerpen. De nieuwe vorm van ontwerpen van gebouwen is eigenlijk niet zo…

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

In de WcW moet een warmtebedrijf voor meer dan 50% in publieke handen zijn. Daarom nemen gemeenten steeds vaker zelf de regie in handen en richten een Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) op. Maar hoe doe je dat?

Samenwerking DWA en Hemubo

DWA en Hemubo slaan de handen ineen voor verduurzaming van woningbouw

Om toekomstige ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid het hoofd te bieden, zijn DWA en Hemubo een strategische samenwerking aangegaan. De ondertekening van de overeenkomst op vrijdag 27 september luidt…

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

Wonen Limburg is Limburgs grootste woningcorporatie, actief in de hele provincie en in het aangrenzend Zuidoost-Brabant. Met 26.000 woningen en 3.000 panden voor overig maatschappelijk vastgoed werkt Wonen Limburg dagelijks…

Start bouw International School Utrecht

Start bouw International School Utrecht

Binnenkort starten de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwbouw van International School Utrecht (ISU) aan de Cambridgelaan in het Utrecht Science Park (USP). Het gebouw krijgt een opvallende gevel, staat midden…

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Donderdag 23 mei jl. kwamen ondernemers uit Gemeente Gouda en Gemeente  Alphen aan den Rijn samen bij Unica in Bodegraven voor een inspirerend interactief programma, georganiseerd door INTO business, Unica…

De rol van Smart Buildings bij het voorkomen van netcongestie

De rol van Smart Buildings bij het voorkomen van netcongestie

Er is steeds vaker ‘file’ op het elektriciteitsnet: als de zon schijnt, is het aanbod aan elektriciteit groter dan de vraag, en dus ontstaan er problemen. Vaak wordt dan gedacht…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.
Markten*