Energiemonitoring: zo werkt het en dit zijn de voordelen
Energiemonitoring brengt de energiestromen van gebouwen in beeld. Het is daarmee een krachtig hulpmiddel om kosten te besparen en rendement te verhogen. Met de data die energiemonitoring oplevert, kunnen vastgoedeigenaren en -beleggers de energiehuishouding optimaliseren en aan wet- en regelgeving voldoen. Energiemonitoring is daarmee dé manier om grip te krijgen op energiekosten.
Energiemonitoring brengt de energiestromen van gebouwen in beeld. Het is daarmee een krachtig hulpmiddel om kosten te besparen en rendement te verhogen. Met de data die energiemonitoring oplevert, kunnen vastgoedeigenaren en -beleggers de energiehuishouding optimaliseren en aan wet- en regelgeving voldoen. Energiemonitoring is daarmee dé manier om grip te krijgen op energiekosten.
Energiemonitoring in het kort
- Een energiemonitoringsysteem analyseert en combineert verbruiksgegevens van installaties.
- Het geeft inzicht in de energiestromen en de kansen voor energiebesparing.
- Het draagt bij aan verduurzaming van de gebouwde omgeving.
- Bright Building is een tool om snel inzicht te krijgen in energieprestaties.
Zo werkt energiemonitoring
Energiemonitoring toont precies aan hoeveel energie er binnen een gebouw wordt verbruikt en opgewekt. Het systeem verzamelt data van alle energieverbruikende systemen in een gebouw en slaat die veilig op. Denk aan gebouwbeheersystemen, technische installaties, sensoren en energiemeters. Adviseurs van DWA voegen deze data samen om ze grondig te kunnen analyseren.
Het resultaat is een rapportage met duidelijke inzichten in welke vervolgstappen het meeste rendement opleveren. Dat maakt het mogelijk praktische maatregelen te nemen, die vervolgens weer gemonitord worden door het systeem.
Monitoring & analytics
Monitoring van energiegebruik, CO2-uitstoot en de efficiency van installaties geeft inzicht in de duurzame prestaties. DWA verzamelt data uit het gebouw of de portefeuille om de prestaties van installaties te bewaken en te verbeteren, energiegebruik en CO2-emissies te verminderen en een gezond en comfortabel binnenklimaat te realiseren.
De voordelen van energiemonitoring
Energiemonitoring levert vastgoedeigenaren en -beleggers verschillende voordelen op.
Voldoen aan regelgeving / de energiebesparingsplicht
Een energiemonitoringsysteem kan aantonen of GACS en aangesloten installaties voldoen aan wet- en regelgeving, zoals de energiebesparingsplicht. En zo niet, wat daarvoor nodig is.
Gezond binnenklimaat, meer comfort
Het monitoren en bijsturen van energieprestaties maakt het mogelijk de installaties optimaal af te stemmen op het gebruik van het gebouw. Dat zorgt voor een comfortabel en gezond binnenklimaat.
Minder kosten
Energiemonitoring brengt de mogelijkheden van energiebesparing in kaart. En dat leidt weer tot een lagere energierekening. Je kunt bijvoorbeeld precies zien hoe lang het duurt om de optimale temperatuur te bereiken in kantoorruimten en dit afstemmen op de tijden dat gebruikers daadwerkelijk aanwezig zijn in die ruimte.
Waarmaken van duurzaamheidsambities
Dankzij energiemonitoring kan een gebouw duurzamer en Paris Proof worden. Paris Proof betekent dat het energieverbruik van kantoorgebouwen maximaal 70 kWh per m2 per jaar bedraagt. Voor (grondgebonden) woningen is 35 kWh/m2 de norm, voor appartementen 45 kWh/m2. Om een dergelijk laag gebruik te bereiken, is energiemonitoring noodzakelijk.
Efficiënter installatieonderhoud
Als een apparaat niet goed werkt, geeft het energiemonitoringsysteem dat aan. Zo kan onderhoud plaatsvinden voordat er verdere schade optreedt. Dit verlengt de levensduur van apparatuur en voorkomt energieverlies.
Het systeem monitort niet alleen individuele apparaten, maar ook of processen efficiënter kunnen. Zo wordt er een signaal afgegeven als een gebouw overschakelt van de warmtepomp op verwarming via de pieklastketel, die op gas werkt. Zo’n signaal voorkomt onverwachte energiekosten voor de eigenaar.
Naleven van prestatieafspraken
Afspraken met contractpartijen over de technische status van gebouwinstallaties zijn dankzij de monitoringsdata gemakkelijker na te leven. De Bright Building-tool maakt het mogelijk om de prestatieafspraken (KPI’s) te monitoren en de status van die KPI te visualiseren.
Aantrekkelijker voor huurders
Potentiële huurders laten energiekosten en duurzaamheidsprestaties steeds vaker meewegen bij hun keuze voor een nieuw kantoor of woning. Een gebouw met een energiemonitoringsysteem is daarom aantrekkelijk en biedt bovendien waardevolle langetermijninzichten.
Nieuwbouw monitoren
Je kunt de energieprestaties van nieuwbouw van begin tot einde monitoren. Zo wordt duidelijk of een gebouw naar verwachting presteert. Zo niet, dan kun je bijsturen.
Verduurzaming hele vastgoedportefeuille
Een energiemonitoringsysteem maakt ook het energiegebruik van een cluster gebouwen inzichtelijk. Zo wordt het makkelijker de hele vastgoedportefeuille te verduurzamen en te werken aan energieverlaging, kostenbesparing en gebruikerscomfort. Het helpt investeerders bovendien te voldoen aan de duurzaamheidsregels van de EU Taxonomie en de CSRD-richtlijn. Het helpt ook bij de uitvoering van een EED-audit.
Tool voor energiemonitoring
Energiemonitoring is pas interessant als de resultaten duidelijk in beeld worden gebracht. De monitoringstool Bright Building van DWA biedt direct inzicht in de prestaties van installaties. Met de tool wordt bovendien duidelijk welke aanpassingen nodig zijn voor efficiënter energiegebruik en meer comfort.
Energiemonitoring in de praktijk
Steeds meer organisaties maken gebruik van energiemonitoring en boeken daar goede resultaten mee. Zo weet RAI Amsterdam veel voordeel te halen uit energiemonitoring via Bright Building. U leest hier meer over deze case en wat DWA daarin betekent voor RAI Amsterdam.
Verder praten over energiemonitoring
DWA heeft specialisten in huis om u te ondersteunen en te adviseren over uw energiemonitoring met behulp van Bright Building.
Wij maken duurzaamheid werkend
Portefeuilles
Het verduurzamen van vastgoed bespaart kosten, vergroot de waarde én verbetert de ecologische voetafdruk.
Projecten
Stadsschouwburg en filmtheater Velsen
Met het vaststellen van het Definitief Ontwerp is een belangrijke stap gezet naar een vernieuwde en gerenoveerde Stadsschouwburg in de gemeente Velsen. DWA is verantwoordelijk voor het installatieadvies. Het bestaande…
Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet
Dankzij samenwerking tussen Wonen Limburg, Wonen Limburg Accent, AKD, Triple P en DWA levert de corporatie betaalbare warmte binnen de Warmtewet en investeert ze in duurzame energie.
Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn
Voetbalvereniging Hellendoorn kiest voor duurzame renovatie en ontvangt een ‘Duurzaam Compliment’ en wint tweede prijs bij Sportaccommodatie van het jaar 2023