Verduurzamen vastgoed /

EED-audit: ideaal startpunt voor verduurzaming

Een EED-audit is een verplicht onderzoek dat grote ondernemingen inzicht geeft in hun energieverbruik. De vierjaarlijkse rapportage is ideaal om te inventariseren welke stappen je nog kunt zetten, bijvoorbeeld richting Paris Proof-vastgoed. Hoe een EED-audit eruitziet en hoe je je voordeel kunt doen met de uitkomsten, lees je hier.

Een EED-audit is een verplicht onderzoek dat grote ondernemingen inzicht geeft in hun energieverbruik. De vierjaarlijkse rapportage is ideaal om te inventariseren welke stappen je nog kunt zetten, bijvoorbeeld richting Paris Proof-vastgoed. Hoe een EED-audit eruitziet en hoe je je voordeel kunt doen met de uitkomsten, lees je hier.

EED-audit in het kort

  • Een EED-energie audit is voor grote bedrijven verplicht.
  • Het geeft inzicht in de energiestromen van je organisatie.
  • De audit bestaat uit 7 stappen.
  • Een EED-rapportage is een uitstekend startpunt voor energie- en kostenbesparing en verdere verduurzaming.

EED-audit: inzicht in energieverbruik

Een EED-audit is een verplicht onderzoek dat grote ondernemingen elke vier jaar moeten (laten) uitvoeren om een beeld te krijgen van hun energiegebruik. De audit maakt inzichtelijk wat de mogelijkheden zijn om energie te besparen en te verduurzamen. De EED-audit valt binnen de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (Energy Efficiency Directive of EED).

Verplicht voor grote bedrijven

Bedrijven die voldoen aan minimaal een van de volgende kenmerken hebben een EED-auditplicht.

  • 250 FTE of meer.
  • Een jaaromzet van meer dan €50 miljoen en een balanstotaal van minimaal €43 miljoen.
  • Hierbij kijk je alleen naar Nederlandse vestigingen, ook als je bedrijf onderdeel is van een internationaal concern.

Voordelen van een EED-audit

Een EED-audit heeft verschillende voordelen. Dit zijn de belangrijkste vier.

#1 Inzicht in energiestromen
De EED-audit maakt duidelijk welke energiestromen er zijn in je organisatie. Je kijkt niet alleen naar de energie die de gebouwen gebruiken, maar ook hoeveel energie er gaat naar processen, installaties en vervoer. Een belangrijke vraag binnen de EED-audit is: is de hoeveelheid gebruikte energie ook verklaarbaar?

#2 Reductie van energiegebruik
Dankzij een EED-audit ontdek je welke mogelijkheden er zijn om het energiegebruik binnen je bedrijf omlaag te brengen en hoeveel dat kost en oplevert.

#3 Startpunt voor duurzaamheidsambities
Een EED-audit is voor grote ondernemingen verplicht, maar het is ook een ideaal startpunt om na te denken over verdere verduurzaming van je vastgoed. Daarmee werk je toe naar toekomstgerichte gebouwen en kun je energiekosten verlagen. Te denken valt aan:

  • Energiebesparing: Paris Proof-vastgoed verbruikt maximaal 70 kWh/m2 energie per jaar.
  • Minimaal energielabel (vanaf 2023 label C voor kantoren; mogelijk label A in 2030).
  • Verminderen van het watergebruik.

#4 Invulling van informatieplicht en onderzoeksplicht
Naast de EED-plicht hebben ondernemingen ook een informatieplicht en soms een onderzoeksplicht. De bijbehorende werkzaamheden kunnen met beperkte extra inspanning gecombineerd worden uitgevoerd.

Paris Proof-vastgoed

Paris Proof-vastgoed

Paris Proof betekent dat nieuwe en bestaande gebouwen in 2050 zeer energiezuinig zijn en daarmee voldoen aan de doelen uit het Klimaatakkoord van Parijs. Vastgoedeigenaren moeten het energieverbruik met tweederde terugdringen. Paris Proof-vastgoed vraagt om 5 stappen: van het bepalen van uw ambitie tot monitoring van het energieverbruik.

Een EED-audit uitvoeren in 7 stappen

Een EED-audit kun je als bedrijf zelf uitvoeren, of je kunt dat laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. In elk geval doorloop je de volgende 7 stappen.

#1 Bepaal de scope
Een EED-audit begint met het bepalen van de scope: wat valt er precies onder de onderneming? Hoeveel vestigingen heeft je bedrijf? Zijn de panden in eigen bezit of gehuurd? Alles wat bij de onderneming hoort of waar de onderneming invloed op heeft, wordt bekeken in de audit.

#2 Hanteer de steekproefbenadering
Heb je meerdere panden in bezit of beheer, die qua omvang en energiegebruik vergelijkbaar zijn? Dan mag je de steekproefbenadering hanteren. Je selecteert een aantal locaties die een goed beeld geven van het portfolio en bepaalt op basis daarvan het energieverbruik en de besparingskansen van het totaal. Belangrijk is wel dat de kansen uit de steekproef worden doorvertaald naar alle overige locaties.

#3 Plan een schouw op locatie
Tijdens een schouw op locatie wordt gekeken welke installaties gebruikt worden, maar ook hoe realistisch het is om je onderneming te verduurzamen. Bijvoorbeeld: dubbelglas aanbrengen, bespaart op papier energie, maar is niet altijd een optie als het bedrijf in een monumentaal pand is gevestigd.

#4 Verklaar het energiegebruik
Bij stap 4 breng je in kaart hoeveel energie de bedrijfsprocessen in de praktijk vragen. Hoeveel energie wordt er gebruikt voor bijvoorbeeld verwarming en verlichting en vervoer? Is dat energiegebruik ook te verklaren?

#5 Bepaal besparingsmogelijkheden
Op basis van de schouw en het inzicht in het energiegebruik kun je besparingskansen door laten rekenen. Zo krijg je inzicht in de mogelijkheden om te besparen en duurzame energie op te wekken.

#6 Stel de concept-audit op
Met alle bedrijfsgegevens, energiegebruikers en besparingskansen van je onderneming op een rij, kun je een concept-audit (laten) opmaken. Hier hoort een plan van aanpak bij, met daarin de maatregelen waar de onderneming de komende jaren mee aan de slag gaat. Dit leidt tot een definitieve versie van de EED-audit.

#7 Dien de EED-rapportage in bij RVO
Tot slot stuur je de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een ondernemingsrapport, dat kan bestaan uit verschillende vestigingsrapporten en een concernrapport, of een combinatierapportage. Hoewel de EED niet verplicht tot het uitvoeren van maatregelen, wordt mede op basis van de EED energie-audit wél bepaald of jouw onderneming aan de energiebesparingsplicht voldoet. Die verplicht ondernemingen om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder uit te voeren.

Hulpmiddelen bij verduurzaming van vastgoed

Er bestaan meerdere ‘tools’ die richting geven en je duurzaamheidsbeleid ondersteunen.

Keurmerk: duwtje in de goede richting
Een goede basis om je duurzame ambities na te streven, is een keurmerk. Er zijn verschillende keurmerken waarmee je het duurzaamheidsbeleid richting geeft en bovendien ontheffing krijgt van de EED-auditplicht.

Energiemanagementsysteem: snel bijsturen
De overstap naar een energiemanagementsysteem geeft periodiek inzicht in je energiegebruik. Via energiemonitoring kun je snel bijsturen en de duurzaamheidsdoelen eerder behalen. Want waarom zou de vierjaarlijkse EED-audit je enige momentopname moeten zijn, als je ook continu kunt bijsturen en energie kunt besparen?

Praktijkcase: Nature’s Pride

Een van de bedrijven die de EED-audit gebruikt om te verduurzamen, is Nature’s Pride uit Maasdijk. De leverancier van exotische groenten en fruit gebruikt de restwarmte van koelinstallaties voor verwarming, wekt energie op met zonnepanelen en vangt het regenwater op. Daarnaast laat Nature’s Pride zijn installaties continu monitoren om efficiënter te produceren. DWA deed het installatieonderwerp en de EED-audit en gaf op basis daarvan advies over te nemen maatregelen.

Verduurzamen na een EED-audit: DWA denkt met je mee

De EED-audit als startpunt voor verduurzaming. Met de uitkomsten van de audit kun je écht werk maken van een ambitieus duurzaamheidsbeleid. DWA denkt graag met je mee.

Neem contact op met Dick van 't Slot
Contact Dick
Contact Dick

Wij maken duurzaamheid werkend

Urgente vragen, duurzaam opgelost, vanuit expertise.

Portefeuilles

Het verduurzamen van vastgoed bespaart kosten, vergroot de waarde én verbetert de ecologische voetafdruk.

Utiliteit

Ontwerpen voor duurzame exploitatie. Energiezuinige, circulaire en slimme gebouwen met een gezond binnenklimaat hebben de toekomst.

Portefeuilles

Het verduurzamen van vastgoed bespaart kosten, vergroot de waarde én verbetert de ecologische voetafdruk.

Utiliteit

Ontwerpen voor duurzame exploitatie. Energiezuinige, circulaire en slimme gebouwen met een gezond binnenklimaat hebben de toekomst.

Stadsschouwburg Velsen
Project

Stadsschouwburg en filmtheater Velsen

Met het vaststellen van het Definitief Ontwerp is een belangrijke stap gezet naar een vernieuwde en gerenoveerde Stadsschouwburg in de gemeente Velsen. DWA is verantwoordelijk voor het installatieadvies. Het bestaande…

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet
Project

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet

Dankzij samenwerking tussen Wonen Limburg, Wonen Limburg Accent, AKD, Triple P en DWA levert de corporatie betaalbare warmte binnen de Warmtewet en investeert ze in duurzame energie.

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn
Project

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn

Voetbalvereniging Hellendoorn kiest voor duurzame renovatie en ontvangt een ‘Duurzaam Compliment’ en wint tweede prijs bij Sportaccommodatie van het jaar 2023

Reikwijdte en omvang GACS-verplichting nog sterk onderbelicht

Reikwijdte en omvang GACS-verplichting nog sterk onderbelicht

Vanaf 1 januari 2026 moet elk gebouw met een totaal opgesteld vermogen van 290 kW of meer voor verwarming en/of airco, over een gebouwautomatiserings- en controlesysteem (GACS) beschikken. Uit een…

Minister Hermans ontvangt uit handen Teun van Bokhoven en Kees Vendrik het Warmtebod

DWA steunt het Warmtebod als impuls voor collectieve warmtenetten

Wij hebben onze handtekening gezet onder het Warmtebod om de collectieve warmtevoorziening in bestaande wijken een impuls te geven. De Warmte Alliantie, een samenwerking met meer dan honderd gemeenten, marktpartijen,…

Slimme systemen zijn per definitie onbetrouwbaar

Slimme systemen zijn per definitie onbetrouwbaar

Vanaf 1 augustus 2025 is de RED-richtlijn van toepassing. Fabrikanten van warmtepompen, omvormers en laadpalen, moeten al tijdens het ontwerp rekening houden met cybersecurity. Maar pas op, de verantwoordelijkheid voor…

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst  Op zaterdag 9 november 2024 ondertekenden Wilfred van der Plas (directeur DWA), Farid Saif, (adviseur bouwfysica en duurzaamheid DWA) en Karel van den Heuvel…

CSRD: Kans of bedreiging?

CSRD: Kans of bedreiging?

Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace te gast met een Round Table over de richtlijn CSRD. Experts discussieerden…

Daad bij het woord voegen

Daad bij het woord voegen

Voor Duurzaam Gebouwd zette Farid Saif, adviseur bouwfysica en duurzaamheid bij DWA en één van de deelnemers van de Klimaattop GO 2024, zijn belangrijkste inzichten op papier. Onlangs had ik…

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Met de uitbreiding van de directie van DWA is er ruimte ontstaan voor Jaap Dijkgraaf om nog meer invulling te geven aan zijn ambitie om Nederland te verduurzamen. Na meer dan…

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Warmte en koude delen op gebiedsniveau, hoe doe je dat? Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag (B30) deelt koude met Bezuidenhoutseweg 20 (B20) en wordt daar zelf beter van. B30 (Planbureau…

Marieke Olsthoorn, Ton Glashorst en John Lens

DWA tekent intentieverklaring voor de start traject WEii-licentiehouder

Tijdens de tweede dag van de Klimaattop Gebouwde Omgeving heeft Ton Glashorst, Managing Partner van Adviesbureau DWA een intentieverklaring getekend om een traject te starten om WEii-licentiehouder te worden. WEii…

Gebouwde omgeving Utrecht - DUMAVA

DUMAVA subsidieregeling

Op 31 oktober sloot de derde openstellingsronde van de DUMAVA. Een subsidieregeling die de verduurzaming van het maatschappelijke vastgoed stimuleert en zich richt op niet-commerciële vastgoedpartijen zoals (semi-)overheid, ziekenhuizen, veiligheidsregio’s,…

Parametrisch ontwerp

Parametrisch ontwerpen zorgt voor de democratisering van het ontwerpproces

Het klinkt even simpel als doeltreffend, maar toch is het bijzonder innovatief en heeft het veel potentie: parametrisch ontwerpen. De nieuwe vorm van ontwerpen van gebouwen is eigenlijk niet zo…

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

In de WcW moet een warmtebedrijf voor meer dan 50% in publieke handen zijn. Daarom nemen gemeenten steeds vaker zelf de regie in handen en richten een Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) op. Maar hoe doe je dat?

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.
Markten*