Wijkuitvoeringsplannen
In de Transitievisie Warmte of het Warmteprogramma staat in grote lijnen hoe elke gemeente voor 2050 van het aardgas af gaat. In het wijkuitvoeringsplan wordt vervolgens concreet gemaakt hoe dit wordt gerealiseerd voor elke wijk of buurt. Een opgave van formaat, waarbij het meenemen van bewoners, het inzetten van efficiënte technieken, juridische inkadering en een goed ingericht proces essentieel is.
In de Transitievisie Warmte of het Warmteprogramma staat in grote lijnen hoe elke gemeente voor 2050 van het aardgas af gaat. In het wijkuitvoeringsplan wordt vervolgens concreet gemaakt hoe dit wordt gerealiseerd voor elke wijk of buurt. Een opgave van formaat, waarbij het meenemen van bewoners, het inzetten van efficiënte technieken, juridische inkadering en een goed ingericht proces essentieel is.
In het wijkuitvoeringsplan wordt per wijk de definitieve duurzame warmteoplossing voor de wijk gekozen. Dat vraagt om een sterk proces, het meenemen van belanghebbenden en geschikte duurzame technieken. DWA neemt zowel het proces, technisch advies en de participatie uit handen. Met het wijkuitvoeringsplan bepaal je wat er gaat gebeuren in de woningen in de transitie naar een aardgasvrije wijk. De wensen en eisen van bewoners zijn daarin van groot belang. Wij werken daarom onder het label WijkvanNu samen met participatiebureau SME, zodat het meenemen van de wensen en eisen van wijkbewoners een belangrijke plaats in het proces krijgt. Daarmee realiseren we een breed gedragen wijkuitvoeringsplan.
WijkvanNu: strategische samenwerking voor wijkuitvoeringsplannen met draagvlak
WijkvanNu is een samenwerking tussen SME en DWA en biedt een volledige aanpak voor gemeenten die aan de slag willen met wijkuitvoeringsplannen. Het samenspel tussen proces, participatie en techniek zorgt voor een succesvol wijkuitvoeringsplan. Wij zetten deze onderdelen op het juiste moment in. Zo realiseer je een breed gedragen, inhoudelijk sterk wijkuitvoeringsplan, waarmee bewoners, gemeente en stakeholders vol vertrouwen aan aardgasvrije wijken bouwen.
Een wijkuitvoeringsplan: wat leveren wij op?
- Met creatieve werkvormen betrekken we bewoners in de keuze voor het meest efficiënte warmteconcept. We zorgen ervoor dat bewoners begrijpen hoe de verschillende collectieve energiesystemen werken en hoe zij daarin een keuze kunnen maken.
- Wij schrijven op B1-niveau, zodat (delen van) studies geschikt zijn om te delen met bewoners en andere belanghebbenden.
- In samenwerking met de gemeente en stakeholders, zoals woningcorporaties en netbeheerders, bepalen we het proces om tot een breed gedragen en bestuurlijk vastgesteld wijkuitvoeringsplan te komen.
- We rekenen technisch door welke duurzame energieconcepten geschikt zijn in de wijk. We vergelijken de verschillende concepten, zodat technische en financiële voor- en nadelen duidelijk zijn.
- We maken de kosten van de verschillende energieconcepten inzichtelijk. Hierbij kijken we naar maatschappelijke kosten (over 30 jaar) en berekenen per warmteconcept door naar noodzakelijke investeringen en maandlasten voor bewoners.
- We laten zien welke maatregelen er in de wijk of woning nodig zijn voor de verschillende energieconcepten, zodat de impact duidelijk is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het geluid van installaties, de keuzevrijheid van bewoners in de energieleverancier en de ruimte die de installatie inneemt in de woning. We zorgen voor een duidelijk overzicht, zodat gemeente, bewoners en overige stakeholders een beslissing kunnen nemen.
- Onze juristen kijken mee vanuit hun kennis van de Omgevingswet, Energiewet, Warmtewet (Wet collectieve warmtevoorzieningen, Wcw) en de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw). Zo borgen we dat juridische overwegingen goed worden meegenomen in het plan en de beleidsstukken voldoen aan (toekomstige) wetgeving.
Verder praten over wijkuitvoeringsplannen?
DWA heeft ruime ervaring met het opstellen van wijkuitvoeringsplannen, van het begeleiden van het proces, de technische uitwerking en participatie.
Projecten
Op weg naar aardgasvrij(ready) in Nissewaard
DWA begeleidt de gemeente Nissewaard en haar partners in het proces om te komen tot een ‘wijkwarmteplan’ voor beide wijken.
Stadsschouwburg en filmtheater Velsen
Met het vaststellen van het Definitief Ontwerp is een belangrijke stap gezet naar een vernieuwde en gerenoveerde Stadsschouwburg in de gemeente Velsen. DWA is verantwoordelijk voor het installatieadvies. Het bestaande…
Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet
Dankzij samenwerking tussen Wonen Limburg, Wonen Limburg Accent, AKD, Triple P en DWA levert de corporatie betaalbare warmte binnen de Warmtewet en investeert ze in duurzame energie.