Veiligheid in gebouwen

Veiligheid

Veiligheid in gebouwen – in de breedste zin van het woord – is niet meer zo vanzelfsprekend als voorheen. Cybersecurity staat zelfs met stip op 1 als het gaat om bedrijfsrisico’s van dit jaar. Ook als je naar het klimaat kijkt, is het vijf voor twaalf. Overstromingen zijn in binnen- en buitenland een reëel gevaar. Je moet er natuurlijk niet aan denken: als zo’n ramp zich voordoet, kan de schade bij gebouwen en in de technische ruimte (inclusief alle techniek) enorm zijn.

Veiligheid in gebouwen – in de breedste zin van het woord – is niet meer zo vanzelfsprekend als voorheen. Cybersecurity staat zelfs met stip op 1 als het gaat om bedrijfsrisico’s van dit jaar. Ook als je naar het klimaat kijkt, is het vijf voor twaalf. Overstromingen zijn in binnen- en buitenland een reëel gevaar. Je moet er natuurlijk niet aan denken: als zo’n ramp zich voordoet, kan de schade bij gebouwen en in de technische ruimte (inclusief alle techniek) enorm zijn.

Assetmanagement

Vastgoed is steeds meer waard door duurdere bouwmaterialen, geavanceerdere techniek en de schaarste van personeel om deze gebouwen te onderhouden en beheren. Door de unieke incidenten, zoals een storm, brand in de pv-installatie of cybersecurity, nemen de risico’s voor installaties en gebouwtechniek ook toe.
Wij zijn dé proactieve ontwerppartner en gesprekspartner die meedenkt op het gebied van bouwfysica en akoestiek, brandveiligheid en installaties. Maar ook de expert die meedenkt over het beheersen van de bedrijfscontinuïteit, zodat de dienstverlening ongehinderd of met zo min mogelijk overlast doorgang kan vinden. We stemmen de verschillende disciplines op elkaar af met als doel: een duurzaam, comfortabel, robuust en veilig ontwerp. Ons team van E- en W-engineers met IT-kennis onderzoeken mogelijke (ontwerp)scenario’s, stellen kritische vragen en weten ook wanneer we anderen aan het woord moeten laten. Sensitiviteit, discretie en de juiste tone of voice kenmerken het team.

Installatieadvies

Integraal installatieadvies

Met onze brede kennis en expertise integreren we alle aspecten van de techniek: van klimaatbeheersing, bouwfysica, energieconcepten, sanitair- en verlichtingstechniek, tot ICT, datanetwerken en beveiligingstechniek. Dat doen we voor kantoren, wooncomplexen, scholen, zorggebouwen, monumentaal vastgoed en complexen met gemengd gebruik (wonen-winkelen-werken). Zowel voor nieuwbouw als in de verduurzaming van de bestaande bouw.

Robuustheid

Duurzaamheid blijft een absolute must in vastgoed. Zeker gezien de klimaatdoelstellingen van Parijs. Tegelijkertijd zien we ook de verschuiving naar robuustheid en betrouwbaarheid. Dat wordt versterkt door de herziene richtlijn NIS2 (uit 2022). Deze richtlijn helpt mee een hoger niveau van cybersecurity voor netwerk- en informatiesystemen bij bedrijven en organisaties. De NIS2-richtlijn moet ervoor zorgen dat de EU-landen zich beter beschermen tegen dreigingen die de samenleving of economie kunnen verstoren of ontwrichten.
Wij zijn gewend om te werken voor – nationale en internationale – organisaties met een uniek risico- en veiligheidsprofiel, zoals onderzoekscentra, overheidsgebouwen, kennisinstituten. Daarnaast hebben we ook organisaties in ons klantenportfolio die sterk datagedreven zijn.

Fysieke veiligheid en operationele veiligheid

DWA ziet veel raakvlakken met IT en OT. En zo benaderen we dat ook. We denken mee in:

Operationele techniek. Fysieke veiligheid en gevolgen, beschikbaarheid prioriteit, Legacy-systemen, netwerkisolatie, IT-beveiligingsoplossingen.
Informatietechnologie. Gegevensbeveiliging en privacy, integriteit en vertrouwelijkheid, snellere updatecycli, brede connectiviteit, cyberdreigingen en -aanvallen.

SmartScore, WiredScore en Smart Readiness Indicator

SmartScore, WiredScore en Smart Readiness Indicator

Wij werken met de laatste standaarden, zoals bijvoorbeeld WiredScore, SmartScore en de Smart Readiness Indicator (SRI). SmartScore is de certificering voor slimme gebouwen die gebouweigenaren helpt om de gebruikersfunctionaliteit en de technologische infrastructuur van hun gebouwen te begrijpen, verbeteren en communiceren. WiredScore beoordeelt, certificeert en verbetert digitale connectiviteit en slimme technologie in huizen en kantoren op wereldwijde schaal. Smart Readiness Indicator is een soort quickscan van de EU en brengt in kaart in hoeverre jouw vastgoed gereed is voor slimme toepassingen en of het klaar is netcongestie te helpen tegengaan.

Wij kunnen samen met jou beoordelen of de methodiek passend is bij het project en de ambitie. Wil je eerst een inschatting voor de certificering, dan doen wij een voorevaluatie. Is de ambitie duidelijk dan kunnen we in het gehele proces tot aan de certificering van jouw gebouwen(en) begeleiden.

DNV Groningen

Presentatie PROVADA: Veiligheid en betrouwbaarheid in gebouwen door 'simple thinking' over techniek

We worden dagelijks geconfronteerd met een veranderende en soms disruptieve wereld. Of het nu gaat over overstromingen, cyberaanvallen, een energienet dat overbelast dreigt te raken: we worden steeds vaker uitgedaagd om onze assets te beschermen, processen draaiende te houden en mensen een veilige en gezonde werkomgeving te bieden. Op woensdag 12 juni gaf Ruud Kotylak, manager Critical Systems bij DWA, een zienswijze op de relatie tussen de eerdergenoemde ontwikkelingen en de gebouwde omgeving.

Verder praten over veiligheid in gebouwen?

DWA heeft ruime ervaring met de veiligheid en betrouwbaarheid in gebouwen. Zowel in de operationele techniek als informatietechnologie.

Neem voor meer informatie contact op met Ruud Kotylak
Contact Ruud
Contact Ruud
Stadsschouwburg Velsen
Project

Stadsschouwburg en filmtheater Velsen

Met het vaststellen van het Definitief Ontwerp is een belangrijke stap gezet naar een vernieuwde en gerenoveerde Stadsschouwburg in de gemeente Velsen. DWA is verantwoordelijk voor het installatieadvies. Het bestaande…

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet
Project

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet

Dankzij samenwerking tussen Wonen Limburg, Wonen Limburg Accent, AKD, Triple P en DWA levert de corporatie betaalbare warmte binnen de Warmtewet en investeert ze in duurzame energie.

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn
Project

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn

Voetbalvereniging Hellendoorn kiest voor duurzame renovatie en ontvangt een ‘Duurzaam Compliment’ en wint tweede prijs bij Sportaccommodatie van het jaar 2023

Minister Hermans ontvangt uit handen Teun van Bokhoven en Kees Vendrik het Warmtebod

DWA steunt het Warmtebod als impuls voor collectieve warmtenetten

Wij hebben onze handtekening gezet onder het Warmtebod om de collectieve warmtevoorziening in bestaande wijken een impuls te geven. De Warmte Alliantie, een samenwerking met meer dan honderd gemeenten, marktpartijen,…

Slimme systemen zijn per definitie onbetrouwbaar

Slimme systemen zijn per definitie onbetrouwbaar

Vanaf 1 augustus 2025 is de RED-richtlijn van toepassing. Fabrikanten van warmtepompen, omvormers en laadpalen, moeten al tijdens het ontwerp rekening houden met cybersecurity. Maar pas op, de verantwoordelijkheid voor…

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst  Op zaterdag 9 november 2024 ondertekenden Wilfred van der Plas (directeur DWA), Farid Saif, (adviseur bouwfysica en duurzaamheid DWA) en Karel van den Heuvel…

CSRD: Kans of bedreiging?

CSRD: Kans of bedreiging?

Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace te gast met een Round Table over de richtlijn CSRD. Experts discussieerden…

Daad bij het woord voegen

Daad bij het woord voegen

Voor Duurzaam Gebouwd zette Farid Saif, adviseur bouwfysica en duurzaamheid bij DWA en één van de deelnemers van de Klimaattop GO 2024, zijn belangrijkste inzichten op papier. Onlangs had ik…

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Met de uitbreiding van de directie van DWA is er ruimte ontstaan voor Jaap Dijkgraaf om nog meer invulling te geven aan zijn ambitie om Nederland te verduurzamen. Na meer dan…

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Warmte en koude delen op gebiedsniveau, hoe doe je dat? Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag (B30) deelt koude met Bezuidenhoutseweg 20 (B20) en wordt daar zelf beter van. B30 (Planbureau…

Marieke Olsthoorn, Ton Glashorst en John Lens

DWA tekent intentieverklaring voor de start traject WEii-licentiehouder

Tijdens de tweede dag van de Klimaattop Gebouwde Omgeving heeft Ton Glashorst, Managing Partner van Adviesbureau DWA een intentieverklaring getekend om een traject te starten om WEii-licentiehouder te worden. WEii…

Gebouwde omgeving Utrecht - DUMAVA

DUMAVA subsidieregeling

Op 31 oktober sloot de derde openstellingsronde van de DUMAVA. Een subsidieregeling die de verduurzaming van het maatschappelijke vastgoed stimuleert en zich richt op niet-commerciële vastgoedpartijen zoals (semi-)overheid, ziekenhuizen, veiligheidsregio’s,…

Parametrisch ontwerp

Parametrisch ontwerpen zorgt voor de democratisering van het ontwerpproces

Het klinkt even simpel als doeltreffend, maar toch is het bijzonder innovatief en heeft het veel potentie: parametrisch ontwerpen. De nieuwe vorm van ontwerpen van gebouwen is eigenlijk niet zo…

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

In de WcW moet een warmtebedrijf voor meer dan 50% in publieke handen zijn. Daarom nemen gemeenten steeds vaker zelf de regie in handen en richten een Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) op. Maar hoe doe je dat?

Samenwerking DWA en Hemubo

DWA en Hemubo slaan de handen ineen voor verduurzaming van woningbouw

Om toekomstige ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid het hoofd te bieden, zijn DWA en Hemubo een strategische samenwerking aangegaan. De ondertekening van de overeenkomst op vrijdag 27 september luidt…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.