Installatieadvies
Een gebouw moet meerwaarde genereren voor de gebruiker, de omgeving en de maatschappij, nu en in de toekomst. Het moet duurzaam, flexibel en veilig zijn, comfort bieden en een gezond binnenklimaat creëren. Energiesystemen en technische installaties zijn bepalend voor het creëren van die omstandigheden.
Nu het aandeel van installaties in gebouwen groeit, en we daar steeds meer mee willen oplossen, neemt het belang van een goed en integraal installatieontwerp toe. Een ontwerp waarin alle eisen, wensen en thema’s als circulariteit, Smart Buildings en duurzaamheid samenkomen, maar dat ook de samenhang met bouwfysica en constructie meeneemt.
Een gebouw moet meerwaarde genereren voor de gebruiker, de omgeving en de maatschappij, nu en in de toekomst. Het moet duurzaam, flexibel en veilig zijn, comfort bieden en een gezond binnenklimaat creëren. Energiesystemen en technische installaties zijn bepalend voor het creëren van die omstandigheden.
Nu het aandeel van installaties in gebouwen groeit, en we daar steeds meer mee willen oplossen, neemt het belang van een goed en integraal installatieontwerp toe. Een ontwerp waarin alle eisen, wensen en thema’s als circulariteit, Smart Buildings en duurzaamheid samenkomen, maar dat ook de samenhang met bouwfysica en constructie meeneemt.
Thuis in alle marktsegmenten
Dat is dan ook precies wat we bij DWA doen. Met onze brede kennis en expertise integreren we alle aspecten van de techniek: van klimaatbeheersing, bouwfysica, energieconcepten, sanitair- en verlichtingstechniek, tot ICT, datanetwerken en beveiligingstechniek. Dat doen we voor kantoren, wooncomplexen, scholen, zorggebouwen, monumentaal vastgoed en complexen met gemengd gebruik (wonen-winkelen-werken). Zowel voor nieuwbouw als in de verduurzaming van de bestaande bouw.
Maatschappelijke opgaven oplossen
Met onze slimme, duurzame energiesystemen en installaties dragen we bij aan het oplossen van veel maatschappelijke opgaven. Zoals:
- Het verlagen van het energiegebruik en CO2–uitstoot en het creëren van een energieneutrale gebouwde omgeving;
- Vermindering van netcongestie, door beperking van de stroomvraag en het afvlakken van pieken in opwek en gebruik;
- Het weerbaar maken van gebouwen tegen de gevolgen van klimaatverandering (hitte, droogte en wateroverlast);
- Het reduceren van de bouwkosten, door toepassing van prefab en gestandaardiseerde concepten, zoals Circlewood;
- Het bevorderen van circulariteit, door compacte ontwerpen, installaties met een lange levensduur, flexibele of uitneembare installatieconcepten, hergebruik van materialen.
- Het garanderen van mobiele dekking en internetbereik, een primaire behoefte van gebouwgebruikers en gebouweigenaren.
Parametrisch ontwerpen
Door parametrisch te ontwerpen, ontweroen wij op efficiënte wijze gebouwen die voldoen aan functionele eisen, met minder materiaal en lagere bouwkosten. Parametrisch ontwerpen is een digitaal ontwerpproces van gebouwen. De relaties tussen verschillende onderdelen in het ontwerp, zoals energie-efficiency, daglichttoetreding en materiaalgebruik worden vastgelegd via algoritmes. Een wijziging in de input, de parameters, zorgt ervoor dat er in korte tijd veel ontwerpvarianten van het gebouw kunnen worden gegenereerd en doorgerekend.
Hoe komen we tot een integraal installatieontwerp?
- Om tot het juiste ontwerp te komen, dat op alle aspecten voldoet aan de eisen en wensen, laten we slimme algoritmes de opties doorrekenen en de beste keuze selecteren door middel van parametrisch ontwerpen. Of dat gaat nu gaat over daglicht, brandveiligheid, mobiel bereik, waterberging of de bijdrage van een groene gevel.
- We ontwerpen digitaal, in een Bouwinformatiemodel (BIM). Daarin zien we hoe de verschillende installatieonderdelen bijdragen aan de overall ambities.
- We gebruiken duurzaamheidsmethodieken om de impact van onze ontwerpen meetbaar te maken. Waaronder BREEAM, LEED, WELL en GPR.
- We lopen voorop in het meetbaar maken van circulaire ontwerpambities en de CO2-emissies van materialen. We gebruiken daarvoor de Losmaakbaarheidsindex, Building Circularity Index, Flex 4.0, MPG en volgen de methode van Het Nieuwe Normaal.
- In elke ontwerpfase ramen wij niet alleen de bouwkosten, maar benaderen wij het ontwerp vanuit de Total Cost of Ownership (TCO). Op deze manier kunnen wij rationeel verschillende systeemvarianten met elkaar vergelijken en de beste keuzes maken. We blijven betrokken; vanaf het schetsontwerp tot na de oplevering. We controleren de uitvoeringskwaliteit (commissioning) en zorgen dat de installaties na de oplevering optimaal blijven presteren door middel van monitoring en beheer. Kennis van het vervolgtraject maakt onze inzet aan de voorkant blijvend sterker.
- Bij renovaties of transformaties nemen we de mogelijkheid van het hergebruik van materialen of installatiesystemen mee, kijken we naar verlaging van de energievraag en verbeteren wij het energielabel en zorgen we ervoor dat het gebouw straks weer aan alle wetten en regels voldoet.
Wat levert dat op?
- Een sneller, efficiënter en effectiever ontwerpproces door inzet van slimme tools en ons 6-ogen principe. Onze ingenieurs beoordelen elkaars ontwerpen, zodat we geen details of ontwerpvarianten over het hoofd zien.
- Gegarandeerd goede ontwerpen, door controles tijdens de uitvoering (commissioning) en monitoring na oplevering (monitoring & analytics).
- Energie-efficiënte en veilige gebouwen, met een minimale milieubelasting en een gezond en comfortabel binnenklimaat. Niet alleen bij oplevering, ook in de toekomst.
- Gebouwen die daadwerkelijk – en meetbaar – functioneren zoals ze ontworpen zijn. Op alle duurzame aspecten. Eigenaren en gebruikers hebben inzicht in de prestaties via dashboards.
- Door flexibiliteit in het technisch ontwerp mee te nemen, wordt het mogelijk om te anticiperen op veranderingen gedurende de levenscyclus van het gebouw. Zonder dat deze leiden tot een verminderde inkomstenstroom of minder comfort.
Verder praten over installatieadvies?
DWA heeft ruime ervaring met het integraal ontwerpen van installaties.
Projecten
Stadsschouwburg en filmtheater Velsen
Met het vaststellen van het Definitief Ontwerp is een belangrijke stap gezet naar een vernieuwde en gerenoveerde Stadsschouwburg in de gemeente Velsen. DWA is verantwoordelijk voor het installatieadvies. Het bestaande…
Groene Hart Ziekenhuis
Het GHZ werkt samen met DWA om hun technische installaties te optimaliseren. Hergebruik van restwarmte resulteert in energiebesparing. In 2022 bespaarde het GHZ zo’n 130.000 m³ gas.
STEK: circulaire herinrichting
STEK heeft met haar nieuwe huisvesting laten zien dat een circulaire herinrichting mogelijk is.