Hittestress & waterberging

Klimaatverandering is aan de orde van de dag. Elke dag lees je op het nieuws over droogte, hittestress, overstromingen of stormen die de wereld teisteren. Zulke rampen treft de hele samenleving. DWA is dé adviseur op het gebied van klimaatadaptief bouwen. Bij gebieden en in het bouwontwerp houden we rekening met (de gevolgen van) het veranderende klimaat. We kiezen met z’n allen steeds vaker voor blauw en groen (water en planten) in plaats van voor grijs (bestrating).

 

Klimaatverandering is aan de orde van de dag. Elke dag lees je op het nieuws over droogte, hittestress, overstromingen of stormen die de wereld teisteren. Zulke rampen treft de hele samenleving. DWA is dé adviseur op het gebied van klimaatadaptief bouwen. Bij gebieden en in het bouwontwerp houden we rekening met (de gevolgen van) het veranderende klimaat. We kiezen met z’n allen steeds vaker voor blauw en groen (water en planten) in plaats van voor grijs (bestrating).

 

Warmer, droger en natter?

Het PBL noemt drie grote klimaattrends voor Nederland: het wordt warmer, het wordt droger en het wordt natter. Elk van die trends brengt eigen klimaatrisico’s. De beschikbaarheid van water is in Nederland het grootste risico. We hebben te maken met langere, drogere periodes en tegelijk neemt de watervraag toe. Daarbij denkt men al snel aan drinkwatertekort en beregening in de landbouw, maar de uitdaging is veel groter. In de gebouwde omgeving hebben we ook te maken met koelwater voor elektro-installaties en water om elektriciteit mee op te wekken. En dat is een must voor de (versnelling van de) energietransitie.

Groene daken

Een groene laag over de stad helpt tegen hittestress

Bij ingenieurs- en adviesbureau DWA deed Farid Saif onderzoek naar hittestress in steden en naar ontwerpmaatregelen die hittestress helpen voorkomen. De kennis die we verzamelden, past DWA toe bij het ontwerp van nieuwe ontwikkelingen en ligt ten grondslag aan een nieuwe simulatietool die laat zien wat het effect is van groentoepassingen in gebieden.

Gebiedsniveau

Op perceelniveau kijken naar deze opgave is té beperkt, onze visie: bekijk klimaatadaptatie op gebiedsniveau én integraal. Belangrijk om met een brede scope naar een gebied te kijken en daar je ontwerpstrategie op aan te passen. Bij een gebiedsinrichting is het cruciaal alle aspecten aan de voorkant af te wegen. Stel vragen zoals: kunnen er extra bomen geplaatst worden? Hoe zit het met watercongestie? Een voorbeeld: de huizen van de jaren ’70 zijn dicht op elkaar gebouwd. Het zijn redelijk brede straten, maar niet met groenvoorziening waar water kan infiltreren. Bij het bouwen is alleen gekeken hoeveel water per perceel opgevangen kan worden. De ontwerpstrategieën in een gebied – bij droogte of bij water – kunnen enorm verschillen. Als het een langdurige droge periode is, zijn de (grond)waterstanden laag. Zo komen funderingen droog te liggen. Een oplossing is om samen met gemeenten en andere belanghebbenden na te denken over hoe om te gaan met het ontwerp van funderingen en andere klimaatadaptieve maatregelen. Bij droogte kan een mogelijke oplossing zijn om het water op te slaan, te hergebruiken en om het water te infiltreren. Slim omgaan met het gebruik van (drink)water staat daarom in onze projecten centraal.

Slimme keuzes

Nieuwe klimaatscenario’s zijn een feit. De minimale wettelijke normen voor gebouwontwerpen voldoen daarom niet altijd meer, ze zijn gebaseerd op klimaatcijfers uit 2013. DWA denkt verder en vooruit. Als leider passen we de gebieden en gebouwen van onze opdrachtgevers daarop aan. Gebieden en gebouwen die bestand zijn tegen de uitdagingen van klimaatverandering en geen schade ondervinden door droogte, hittestress, wateroverlast of bodemdalingen.

In een gebouwontwerp zijn nú al veel slimme keuzes te maken. Bijvoorbeeld glas aan de juiste kant van een gebouw (niet de zuidgevel), groenvoorziening, wateropslag enzovoort. Of denk aan stormen en orkanen waarbij de gevel en PV-panelen bestand moeten zijn tegen deze immense krachten.
In België zijn ze veel verder met het hergebruiken van water binnen een gebouw. Daar is het verplicht om het water op te vangen. Dat wil niet zeggen dat droogte daar geen risico meer is, maar je beperkt wel de gevolgen ervan.

 

Foto van
Droogte
Foto van
Hitte
Foto van Klimaatverandering bouwfysica Wateroverlast
Wateroverlast
Foto van Klimaatverandering bouwfysica storm
Storm

Van A tot Z

We hebben veel experts in huis die van A tot Z een gebiedsontwikkeling kunnen realiseren. Zowel organisatorisch, financieel als juridisch. Aan de voorkant bijvoorbeeld met collectieve energievoorzieningen, maar ook bij het daadwerkelijk maken van een klimaatadaptief ontwerp.

We brengen de disciplines collectieve energieconcepten, bouwfysica en akoestiek, circulair bouwen, installatieadvies en klimaatadaptief bouwen bij elkaar om je zo goed mogelijk te adviseren. We pakken daarin onze verantwoordelijkheid en bewegen mee met de veranderende omgeving.

DWA adviseert op het gebied van duurzame materialen (circulariteit), simuleert hittestress in gebouwde omgevingen, adviseert hoe je de waterbalans in het pand goed regelt en toetst ontwerpen op klimaatadaptiviteit. Zo kunnen we bijvoorbeeld adviseren op het gebied van:

  • Inrichting van de openbare ruimte
  • Strijd om de ondergrond
  • Vergroening van gebieden
    • Groenarmoede
    • Stresstesten
  • Waarde en toekomstbestendigheid van vastgoed
  • Hittelabels
  • Digital twin van gebieden
  • Ontwerp van gebouwen
  • Comfortinstallatie
  • Positionering kwetsbare infrastructuur
  • Watercongestie

Verder praten over hittestress en waterberging?

DWA heeft ruime ervaring met klimaatadaptief bouwen voor gebieden en gebouwen.

Neem voor meer informatie contact op met Farid Saif
Contact Farid
Contact Farid
Stadsschouwburg Velsen
Project

Stadsschouwburg en filmtheater Velsen

Met het vaststellen van het Definitief Ontwerp is een belangrijke stap gezet naar een vernieuwde en gerenoveerde Stadsschouwburg in de gemeente Velsen. DWA is verantwoordelijk voor het installatieadvies. Het bestaande…

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet
Project

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet

Dankzij samenwerking tussen Wonen Limburg, Wonen Limburg Accent, AKD, Triple P en DWA levert de corporatie betaalbare warmte binnen de Warmtewet en investeert ze in duurzame energie.

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn
Project

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn

Voetbalvereniging Hellendoorn kiest voor duurzame renovatie en ontvangt een ‘Duurzaam Compliment’ en wint tweede prijs bij Sportaccommodatie van het jaar 2023

Parametrisch ontwerp

Parametrisch ontwerpen zorgt voor de democratisering van het ontwerpproces

Het klinkt even simpel als doeltreffend, maar toch is het bijzonder innovatief en heeft het veel potentie: parametrisch ontwerpen. De nieuwe vorm van ontwerpen van gebouwen is eigenlijk niet zo…

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

In de WcW moet een warmtebedrijf voor meer dan 50% in publieke handen zijn. Daarom nemen gemeenten steeds vaker zelf de regie in handen en richten een Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) op. Maar hoe doe je dat?

Samenwerking DWA en Hemubo

DWA en Hemubo slaan de handen ineen voor verduurzaming van woningbouw

Om toekomstige ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid het hoofd te bieden, zijn DWA en Hemubo een strategische samenwerking aangegaan. De ondertekening van de overeenkomst op vrijdag 27 september luidt…

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

Wonen Limburg is Limburgs grootste woningcorporatie, actief in de hele provincie en in het aangrenzend Zuidoost-Brabant. Met 26.000 woningen en 3.000 panden voor overig maatschappelijk vastgoed werkt Wonen Limburg dagelijks…

Start bouw International School Utrecht

Start bouw International School Utrecht

Binnenkort starten de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwbouw van International School Utrecht (ISU) aan de Cambridgelaan in het Utrecht Science Park (USP). Het gebouw krijgt een opvallende gevel, staat midden…

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Donderdag 23 mei jl. kwamen ondernemers uit Gemeente Gouda en Gemeente  Alphen aan den Rijn samen bij Unica in Bodegraven voor een inspirerend interactief programma, georganiseerd door INTO business, Unica…

De rol van Smart Buildings bij het voorkomen van netcongestie

De rol van Smart Buildings bij het voorkomen van netcongestie

Er is steeds vaker ‘file’ op het elektriciteitsnet: als de zon schijnt, is het aanbod aan elektriciteit groter dan de vraag, en dus ontstaan er problemen. Vaak wordt dan gedacht…

Klimaatadaptatie: verplichting voor de toekomst?

Klimaatadaptatie: verplichting voor de toekomst?

“Markt en overheden moeten bij klimaatadaptief bouwen nadenken over de gevolgen op lange termijn van de keuzes die ze maken bij gebiedsontwikkeling. Daarbij moeten ze integraal kijken en de verschillende…

Ontmoet ons op het Warmtecongres

Ontmoet ons op het Warmtecongres

Op donderdag 17 oktober wordt de 17e editie van het Nationaal Warmte Congres georganiseerd. Dit jaar vindt het congres plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Tijdens het Nationaal Warmte Congres…

Universiteit Utrecht

Must, should, could: 45 behoeften voor slimme gebouwen Universiteit Utrecht

Met het programma Smart bUUildings wil Universiteit Utrecht het vastgoed ingrijpend slimmer en duurzamer maken. Met het zicht op betere gebouwprestaties en energiebesparing, inzicht in bezetting en benutting én een…

PROVADA TPEX en DWA

TPEX International en DWA gaan strategische samenwerking aan voor slim gebouwbeheer

Digital Building Operator TPEX International en advies- en ingenieursbureau DWA slaan de handen ineen bij het beheren van gebouwen. Daar waar TPEX zich richt op de operationele en procesmatige optimalisatie…

Directie

Uitbreiding directie DWA

Per 1 mei 2024 zijn Wilfred van der Plas en Lambert den Dekker toegetreden tot de directie van DWA. Met deze benoemingen bestaat de directie van DWA uit: Jaap Dijkgraaf,…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.