Digital twin
Gebouwen vragen om steeds meer techniek: voor comfort, veiligheid en een gezond binnenklimaat. Duurzaam vastgoed wordt de norm. Financiers, beleggers en gebruikers sturen aan op energiezuinige gebouwen. Onder de digital twin verstaat DWA de digitale kopie van een fysiek gebouw. Een virtueel model dat veel voordelen oplevert. Het vormt voor ons een betrouwbare basis om te kijken hoe een gebouw presteert en wat er nodig is voor verduurzaming. Zowel voor nieuwbouw als de verduurzaming van de bestaande bouw en vastgoedportefeuilles.
Gebouwen vragen om steeds meer techniek: voor comfort, veiligheid en een gezond binnenklimaat. Duurzaam vastgoed wordt de norm. Financiers, beleggers en gebruikers sturen aan op energiezuinige gebouwen. Onder de digital twin verstaat DWA de digitale kopie van een fysiek gebouw. Een virtueel model dat veel voordelen oplevert. Het vormt voor ons een betrouwbare basis om te kijken hoe een gebouw presteert en wat er nodig is voor verduurzaming. Zowel voor nieuwbouw als de verduurzaming van de bestaande bouw en vastgoedportefeuilles.
Digital twin: verduurzamen door inzicht en simulatie
- Toenemende technische vereisten: gebouwen vragen om steeds meer techniek door de hogere verwachtingen ten aanzien van comfort, veiligheid en een gezond binnenklimaat. De hoeveelheid beschikbare data groeit explosief en duurzaam vastgoed wordt de norm. Financiers, beleggers en gebruikers sturen aan op energiezuinige gebouwen volgens standaarden, zoals Paris Proof, BREEAM of CRREM. Niet-duurzaam vastgoed wordt meer en meer gezien als een risico met een forse afboeking op de waarde.
- Een digitale kopie van een gebouw: in een digital twin leggen we de relatie vast tussen het gebouw, de gebruikers, ruimtes, techniek en het programma van eisen. Deze eisen worden SMART geformuleerd en gekoppeld aan (parametrische) ontwerpmodellen. Door deze modellen te koppelen aan live data visualiseren, beoordelen en optimaliseren we de werking van het gebouw en de installaties. Problemen worden grotendeels voorkomen en klachten worden snel en efficiënt opgelost. Dit minimaliseert de onderhoudskosten, verbetert de gebruikerservaring en reduceert de CO2-uitstoot.
Monitoring & analytics
Kantoren, scholen, wooncomplexen, laboratoria: gebouwen zitten bomvol technische installaties. Door de jaren heen worden installaties vervangen, toegevoegd en uitgebreid. Maar ook bij nieuwbouw, werken installaties niet altijd meer naar tevredenheid, met comfortklachten, storingen of uitval als gevolg. Daarnaast verandert wet- en regelgeving op het gebied van energiegebruik en duurzaamheid. Monitoring van energiegebruik, CO2-uitstoot en de efficiency van installaties geeft dan inzicht in de duurzame prestaties. DWA verzamelt data uit het gebouw of de portefeuille om de prestaties van installaties te bewaken en te verbeteren, energiegebruik en CO2-emissies te verminderen en een gezond en comfortabel binnenklimaat te realiseren.
Verduurzaming en optimalisatie met de digital twin
Bij DWA vinden we het essentieel dat een gebouw niet alleen duurzaam is ontworpen, maar ook duurzaam presteert. Een digital twin kan daarbij helpen. Als we met een digital twin aan de slag gaan, kun je het volgende verwachten.
- Bestaande gebouwen en vastgoedportefeuilles kunnen effectief worden gebenchmarkt op basis van data, zowel voor energie, gebouw en techniek als voor het gebruik. Op basis van deze data bepalen we de meest effectieve scenario’s voor verduurzaming en energiereductie. Door de data van het gebouw te koppelen met het ontwerpmodel, optimaliseren we de werking van de installaties. Hierbij gebruiken we weersvoorspellingen om het gebouw continu op de meest energiezuinige wijze aan te sturen.
- Monitoring op basis van de digital twin levert continu inzicht in compliance, zoals EPBD, informatieplicht en EED, het Gebouw Automatiserings- en controlesysteem (GACS), corporate policies, vergunningen (WKO) en energieverbruik.
- SMART commissioning: met de commissioningstool Dalux worden fouten en defecten tijdens de bouw (initial commissioning ) of in de gebruiksfase snel opgespoord en geanalyseerd. Dit zorgt voor een perfecte afstemming van installaties, ook na oplevering en voorkomt comfortklachten en tegenvallende prestaties.
- Digital twin als engineeringstool: tijdens de engineering optimaliseren we het ontwerp met simulaties van verwarmings- en koelsystemen en selecteren we de juiste componenten. Dit leidt tot installaties die beter presteren qua comfort en energiegebruik, wat blijkt uit onze succesvolle projecten voor RAI en Schiphol.
- Datagedreven parametrisch ontwerp: tijdens de ontwerpfase gebruiken we de digital twin om de prestaties van installaties in de praktijk te evalueren en te optimaliseren. Onze parametrische ontwerpmodellen zorgen voor lagere kosten, minder installaties en beter comfort. In geval van netcongestie optimaliseren we verder op piekreductie en energieopslag, waardoor projecten haalbaar blijven.
- SMART-PvE: het SMART-PvE vormt de eerste levensfase van de digital twin. Hierin worden alle eisen SMART gemaakt, wat winst oplevert in alle volgende projectfasen. Dit voorkomt interpretatieproblemen, zoekwerk en falende installaties en zorgt voor een gestroomlijnde en efficiënte projectuitvoering.
Verder praten over de digital twin?
DWA heeft ruime ervaring met het toepassen van digital twins, waarmee we de manier waarop gebouwen worden ontworpen, gebouwd en beheerd, transformeren.
Projecten
Digital twin cv-net RAI leidt tot 90% besparing
DWA realiseerde een energiebesparing van 90% voor Hal 12 van RAI Amsterdam door een digital twin te maken van het cv-net. Aan de hand hiervan zijn verbeteringen doorgevoerd.
Stadsschouwburg en filmtheater Velsen
Met het vaststellen van het Definitief Ontwerp is een belangrijke stap gezet naar een vernieuwde en gerenoveerde Stadsschouwburg in de gemeente Velsen. DWA is verantwoordelijk voor het installatieadvies. Het bestaande…
Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet
Dankzij samenwerking tussen Wonen Limburg, Wonen Limburg Accent, AKD, Triple P en DWA levert de corporatie betaalbare warmte binnen de Warmtewet en investeert ze in duurzame energie.