Slimme gebouwen /

CRREM: tool voor klimaatneutraal vastgoed 

CRREM, voluit Carbon Risk Real Estate Monitor, is een methode om het energiegebruik en de CO₂-emissie van vastgoed te berekenen. Het is een effectief hulpmiddel voor vastgoedeigenaren om de klimaatdoelen voor 2050 te behalen. CRREM is als EU-project gestart door enkele beleggingsfondsen.

CRREM, voluit Carbon Risk Real Estate Monitor, is een methode om het energiegebruik en de CO₂-emissie van vastgoed te berekenen. Het is een effectief hulpmiddel voor vastgoedeigenaren om de klimaatdoelen voor 2050 te behalen. CRREM is als EU-project gestart door enkele beleggingsfondsen.

CRREM in het kort

  • CRREM monitort of een gebouw naar verwachting voldoet aan de duurzaamheidsdoelstellingen tot 2050.
  • De methode is internationaal gericht op het doel Paris Proof en vertoont overeenkomsten en verschillen met de WEii.
  • De uitkomsten van CRREM kunnen concrete handvatten bieden tot concrete verduurzaming van gebouwen.
  • CRREM biedt zekerheid en kansen in de vastgoedmarkt.

Wat is CRREM?

CRREM vergelijkt het energiegebruik en de CO2-uitstoot van gebouwen met vooraf uitgestippelde trajecten voor commercieel vastgoed. Deze zogeheten ‘pathways’ leiden via gebruiks- en uitstoothoeveelheden per vierkante meter per jaar naar het klimaatneutrale einddoel in 2050. Wanneer de berekende waarden op de tijdlijn overeenkomen met de doelstellingen, is een gebouw voldoende duurzaam. Liggen de berekende waarden hoger, dan is een gebouw ‘stranded’. Een stranded asset is vastgoed dat niet aan de energie-eisen voldoet en daardoor een minder interessante investering is voor verhuurders.

Inzicht in energieverbruik en uitstoot

De uitkomsten van CRREM worden weergegeven in kilowattuur en in kilogram CO2 per vierkante meter. Vastgoedeigenaren en -investeerders kunnen aan de hand daarvan bepalen hoe het energieverbruik en de uitstoot van CO2 ervoor staan ten opzichte van de klimaatdoelstellingen voor 2050. De uitkomsten kun je beïnvloeden door de verbruiksgegevens aan te passen aan de toekomstverwachting. Bijvoorbeeld door eerder het licht uit te laten gaan of de verwarming een graad lager te zetten.

DWA helpt u bij het monitoren van uw vastgoed

DWA helpt u bij het monitoren van uw vastgoed

Als pioniers in slimme gebouwen benutten we geavanceerde gebouwautomatisering om gebouwen efficiënter, comfortabeler en slimmer te maken. Door sensoren verzamelde data, gecombineerd met onze expertise, optimaliseren we gebouwprestaties voor maximaal comfort met minimaal energieverbruik. Onze methoden omvatten monitoring, simulatie en het Bright Building-platform, waarmee we gebouwen verduurzamen en verbeteren.

CRREM, Paris Proof en WEii: de verschillen

Een Paris Proof-gebouw is een zeer energiezuinig gebouw, dat aansluit bij de afspraken gemaakt in het Klimaatakkoord van Parijs. Om te weten of het gebouw voldoet aan de Paris Proof-voorwaarden, kun je in Nederland de rekenmethodiek WEii inzetten. WEii staat voor Werkelijke Energie intensiteit indicator. De Weii van een gebouw wordt berekend op basis van het werkelijke, gemeten energiegebruik en de gebruiksoppervlakte van het gebouw.

Net als de WEii is CRREM gericht op energiebesparing in gebouwen met als doel de klimaatdoelstellingen voor 2050 te behalen. Toch zijn er verschillen tussen de WEii en CRREM. Zo is CRREM een EU-initiatief gericht op commercieel vastgoed. De WEii kijkt breder naar alle gebouwtypen, maar is alleen bedoeld voor de Nederlandse markt. Een ander verschil is dat CRREM vooral focust op het terugbrengen van de uitstoot, terwijl de WEii meer is gericht op duurzaam energiegebruik.

CRREM en WEii zijn beide initiatieven die sturen op forse energiebesparing in gebouwen om binnen de klimaatdoelstelling van het Klimaatakkoord van Parijs te zijn en blijven. De Dutch Green Building Council (DGBC) publiceerde een whitepaper over de verschillen en overeenkomsten van CRREM en Paris Proof.

Zo helpt CRREM met verduurzaming van vastgoed

CRREM biedt vastgoedeigenaren en -beheerders concrete hulp om gebouwen te verduurzamen. Het helpt ‘stranded assets’ te voorkomen. Uit de CRREM-berekening wordt duidelijk wat het energieverbruik en de CO2-uitstoot van een gebouw zijn. Er worden verschillende factoren meegenomen, zoals:

  • het elektriciteitsverbruik;
  • het gasverbruik;
  • het gebruik van externe warmte, zoals een warmtenet;
  • de opwek van duurzame energie uit zonnepanelen.

In de calculaties kan rekening gehouden worden met geplande en doorgevoerde verbeteringen. Betere isolatie en energiezuinige installaties zorgen bijvoorbeeld voor betere CRREM-scores. Om de toekomstige scores daadwerkelijk te behalen, is het overigens niet voldoende om installaties en materialen aan te passen. Ook de manier waarop gebruikers met energie omgaan, moet worden meegenomen in het duurzaamheidsbeleid.

De voordelen van CRREM

Het is niet verplicht om vastgoed te monitoren via CRREM. Ook zijn er geen consequenties verbonden aan de uitkomsten. Maar het levert wel een richtlijn op om vastgoed zo duurzaam mogelijk te maken, ook in het gebruik. Het volgen van CRREM pathways heeft meerdere voordelen.

  • Meer inzicht in de energieprestaties en bijbehorende financiële risico’s.
  • Meer zicht op duurzaamheidsinvesteringen.
  • Een extra bewijs van duurzaamheid, boven op onder andere de GRESB-benchmark, het BREEAM-keurmerk en WEii.
  • Voorkomt stranded assets.
  • Meer zekerheid van een toekomstbestendige vastgoedportefeuille.
  • Mogelijkheid om gericht te investeren in vastgoed dat zijn waarde behoudt, ondanks strengere milieu-eisen.
  • Vastgoed wordt aantrekkelijker voor huurders.

Tool voor CRREM-rapportage

De CREMM Risk Assessment Tool maakt het mogelijk de CO2-risico’s van je vastgoedportfolio te berekenen.

Verduurzamen met CRREM in de praktijk

Voor investeringsfonds CBRE ontwierp DWA een concrete routekaart naar een klimaatneutrale portefeuille in 2050. Met als tussentijdse doelen aardgasvrij in 2030 en Paris Proof in 2040. De pathways van CRREM liggen aan de basis van de routekaart. Onze specialisten standaardiseerden de maatregelen die daaruit voortvloeiden voor clusters van gebouwen van CBRE. Het resultaat: een overzichtelijk, beheersbaar stappenplan voor onderhoud en een flexibele planning om alle doelen te behalen.

DWA helpt je bij verduurzaming van gebouwen

De adviseurs van DWA zijn sterk in het vertalen van de CRREM-uitkomsten naar concrete verduurzaming van de vastgoedportefeuille.

Neem voor meer informatie contact op met Rianne Raat
Contact Rianne
Contact Rianne

Wij maken duurzaamheid werkend

Urgente vragen, duurzaam opgelost, vanuit expertise.

Portefeuilles

Het verduurzamen van vastgoed bespaart kosten, vergroot de waarde én verbetert de ecologische voetafdruk.

Utiliteit

Ontwerpen voor duurzame exploitatie. Energiezuinige, circulaire en slimme gebouwen met een gezond binnenklimaat hebben de toekomst.

Portefeuilles

Het verduurzamen van vastgoed bespaart kosten, vergroot de waarde én verbetert de ecologische voetafdruk.

Utiliteit

Ontwerpen voor duurzame exploitatie. Energiezuinige, circulaire en slimme gebouwen met een gezond binnenklimaat hebben de toekomst.

Stadsschouwburg Velsen
Project

Stadsschouwburg en filmtheater Velsen

Met het vaststellen van het Definitief Ontwerp is een belangrijke stap gezet naar een vernieuwde en gerenoveerde Stadsschouwburg in de gemeente Velsen. DWA is verantwoordelijk voor het installatieadvies. Het bestaande…

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet
Project

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet

Dankzij samenwerking tussen Wonen Limburg, Wonen Limburg Accent, AKD, Triple P en DWA levert de corporatie betaalbare warmte binnen de Warmtewet en investeert ze in duurzame energie.

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn
Project

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn

Voetbalvereniging Hellendoorn kiest voor duurzame renovatie en ontvangt een ‘Duurzaam Compliment’ en wint tweede prijs bij Sportaccommodatie van het jaar 2023

Daad bij het woord voegen

Daad bij het woord voegen

Voor Duurzaam Gebouwd zette Farid Saif, adviseur bouwfysica en duurzaamheid bij DWA en één van de deelnemers van de Klimaattop GO 2024, zijn belangrijkste inzichten op papier. Onlangs had ik…

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Met de uitbreiding van de directie van DWA is er ruimte ontstaan voor Jaap Dijkgraaf om nog meer invulling te geven aan zijn ambitie om Nederland te verduurzamen. Na meer dan…

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Warmte en koude delen op gebiedsniveau, hoe doe je dat? Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag (B30) deelt koude met Bezuidenhoutseweg 20 (B20) en wordt daar zelf beter van. B30 (Planbureau…

Marieke Olsthoorn, Ton Glashorst en John Lens

DWA tekent intentieverklaring voor de start traject WEii-licentiehouder

Tijdens de tweede dag van de Klimaattop Gebouwde Omgeving heeft Ton Glashorst, Managing Partner van Adviesbureau DWA een intentieverklaring getekend om een traject te starten om WEii-licentiehouder te worden. WEii…

Gebouwde omgeving Utrecht - DUMAVA

DUMAVA subsidieregeling

Op 31 oktober sloot de derde openstellingsronde van de DUMAVA. Een subsidieregeling die de verduurzaming van het maatschappelijke vastgoed stimuleert en zich richt op niet-commerciële vastgoedpartijen zoals (semi-)overheid, ziekenhuizen, veiligheidsregio’s,…

Parametrisch ontwerp

Parametrisch ontwerpen zorgt voor de democratisering van het ontwerpproces

Het klinkt even simpel als doeltreffend, maar toch is het bijzonder innovatief en heeft het veel potentie: parametrisch ontwerpen. De nieuwe vorm van ontwerpen van gebouwen is eigenlijk niet zo…

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

In de WcW moet een warmtebedrijf voor meer dan 50% in publieke handen zijn. Daarom nemen gemeenten steeds vaker zelf de regie in handen en richten een Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) op. Maar hoe doe je dat?

Samenwerking DWA en Hemubo

DWA en Hemubo slaan de handen ineen voor verduurzaming van woningbouw

Om toekomstige ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid het hoofd te bieden, zijn DWA en Hemubo een strategische samenwerking aangegaan. De ondertekening van de overeenkomst op vrijdag 27 september luidt…

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

Wonen Limburg is Limburgs grootste woningcorporatie, actief in de hele provincie en in het aangrenzend Zuidoost-Brabant. Met 26.000 woningen en 3.000 panden voor overig maatschappelijk vastgoed werkt Wonen Limburg dagelijks…

Start bouw International School Utrecht

Start bouw International School Utrecht

Binnenkort starten de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwbouw van International School Utrecht (ISU) aan de Cambridgelaan in het Utrecht Science Park (USP). Het gebouw krijgt een opvallende gevel, staat midden…

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Donderdag 23 mei jl. kwamen ondernemers uit Gemeente Gouda en Gemeente  Alphen aan den Rijn samen bij Unica in Bodegraven voor een inspirerend interactief programma, georganiseerd door INTO business, Unica…

De rol van Smart Buildings bij het voorkomen van netcongestie

De rol van Smart Buildings bij het voorkomen van netcongestie

Er is steeds vaker ‘file’ op het elektriciteitsnet: als de zon schijnt, is het aanbod aan elektriciteit groter dan de vraag, en dus ontstaan er problemen. Vaak wordt dan gedacht…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.
Markten*