Webinarreeks warmtenetten: techniek, financiering en organisatie

Warmtenetten: een middel voor veel gemeenten om een wijk of gebied te voorzien van duurzame warmte en koeling. In mei en juni organiseerden wij twee webinars rondom warmtenetten. Deel 1 geeft een praktische inleiding en in deel 2 staat de organisatie en financiering van warmtenetten centraal. In twee keer een uur nemen wij u zo mee in de wereld van de warmtenetten.

Bent u nog geen specialist op het gebied van de warmtetransitie maar krijgt u hier wel vragen over of moet u zelfs besluiten gaan voorbereiden de komende jaren? Bijvoorbeeld omdat u beleidsadviseur, volksvertegenwoordiger of bestuurder bent van een gemeente, provincie of waterschap. Of omdat u betrokken bent bij uw lokale duurzame energiecoöperatie? Een warmtenet is één van de mogelijke duurzame, toekomstige energie-infrastructuren in de gebouwde omgeving, naast duurzame gassen en elektriciteit.

Webinar deel 1:  ‘Warmtenetten: een praktische inleiding’ gemist?

In dit webinar stonden we stil bij de basis en gaven we onder andere antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe werkt een warmtenet nu eigenlijk: van bron, opslag, infrastructuur tot aan de aansluiting in de woning. Wij leggen de techniek van elk onderdeel duidelijk uit.
  • Wat zijn de voor- en nadelen van warmtenetten?
  • In welke situaties zijn warmtenetten (technisch) interessant?
  • Welke innovaties zijn goed om in de gaten te houden?

Webinar deel 2: ‘Hoe betaal en organiseer je dit?’

In dit tweede deel gingen wij in op de organisatorische kant van een warmtenet en de voor- en nadelen, knelpunten en kritische succesfactoren die daarbij horen, waaronder juridische en financiële aspecten.

U krijgt onder andere antwoord op de volgende vragen:

  • Welke afwegingen moet u maken bij het ontwikkelen, realiseren en exploiteren van een warmtenet?
  • De voor- en nadelen van de verschillende organisatievormen.
  • Hulp bij het bepalen van uw rol als gemeente in de ontwikkeling van een warmtenet.
  • Hoe past de Wet collectieve warmtevoorzieningen in dit geheel?
  • Andere juridische aandachtspunten.

Volgend webinar: welke onderwerp is voor u relevant?

Wij gaan aan de slag met vervolg webinars. Hebt u een voorkeur voor een onderwerp, denk bijvoorbeeld aan Governance, participatie of een bepaalde techniek nader toegelicht, geef dan uw voorkeur aan via communicatie@dwa.nl.

Bekijk ook de informatiepagina’s over de warmtetransitiewarmtenetten en aquathermie voor alle informatie overzichtelijk op een rij.

Daad bij het woord voegen

Daad bij het woord voegen

Voor Duurzaam Gebouwd zette Farid Saif, adviseur bouwfysica en duurzaamheid bij DWA en één van de deelnemers van de Klimaattop GO 2024, zijn belangrijkste inzichten op papier. Onlangs had ik…

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Met de uitbreiding van de directie van DWA is er ruimte ontstaan voor Jaap Dijkgraaf om nog meer invulling te geven aan zijn ambitie om Nederland te verduurzamen. Na meer dan…

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Warmte en koude delen op gebiedsniveau, hoe doe je dat? Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag (B30) deelt koude met Bezuidenhoutseweg 20 (B20) en wordt daar zelf beter van. B30 (Planbureau…

Marieke Olsthoorn, Ton Glashorst en John Lens

DWA tekent intentieverklaring voor de start traject WEii-licentiehouder

Tijdens de tweede dag van de Klimaattop Gebouwde Omgeving heeft Ton Glashorst, Managing Partner van Adviesbureau DWA een intentieverklaring getekend om een traject te starten om WEii-licentiehouder te worden. WEii…

Gebouwde omgeving Utrecht - DUMAVA

DUMAVA subsidieregeling

Op 31 oktober sloot de derde openstellingsronde van de DUMAVA. Een subsidieregeling die de verduurzaming van het maatschappelijke vastgoed stimuleert en zich richt op niet-commerciële vastgoedpartijen zoals (semi-)overheid, ziekenhuizen, veiligheidsregio’s,…

Parametrisch ontwerp

Parametrisch ontwerpen zorgt voor de democratisering van het ontwerpproces

Het klinkt even simpel als doeltreffend, maar toch is het bijzonder innovatief en heeft het veel potentie: parametrisch ontwerpen. De nieuwe vorm van ontwerpen van gebouwen is eigenlijk niet zo…

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

In de WcW moet een warmtebedrijf voor meer dan 50% in publieke handen zijn. Daarom nemen gemeenten steeds vaker zelf de regie in handen en richten een Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) op. Maar hoe doe je dat?

Samenwerking DWA en Hemubo

DWA en Hemubo slaan de handen ineen voor verduurzaming van woningbouw

Om toekomstige ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid het hoofd te bieden, zijn DWA en Hemubo een strategische samenwerking aangegaan. De ondertekening van de overeenkomst op vrijdag 27 september luidt…

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

Wonen Limburg is Limburgs grootste woningcorporatie, actief in de hele provincie en in het aangrenzend Zuidoost-Brabant. Met 26.000 woningen en 3.000 panden voor overig maatschappelijk vastgoed werkt Wonen Limburg dagelijks…

Start bouw International School Utrecht

Start bouw International School Utrecht

Binnenkort starten de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwbouw van International School Utrecht (ISU) aan de Cambridgelaan in het Utrecht Science Park (USP). Het gebouw krijgt een opvallende gevel, staat midden…

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Donderdag 23 mei jl. kwamen ondernemers uit Gemeente Gouda en Gemeente  Alphen aan den Rijn samen bij Unica in Bodegraven voor een inspirerend interactief programma, georganiseerd door INTO business, Unica…

De rol van Smart Buildings bij het voorkomen van netcongestie

De rol van Smart Buildings bij het voorkomen van netcongestie

Er is steeds vaker ‘file’ op het elektriciteitsnet: als de zon schijnt, is het aanbod aan elektriciteit groter dan de vraag, en dus ontstaan er problemen. Vaak wordt dan gedacht…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.