Vijf slimme tips om te starten met een wijkuitvoeringsplan
In 2050 moeten zo’n 7 miljoen woningen aardgasvrij zijn. Gemeenten zijn aan zet, wijk voor wijk. In wijkuitvoeringsplannen (WUP) leggen ze vast hoe ze dat gaan doen. Nederland telt 3.500 wijken. Om in 2050 de laatste te kunnen afronden, is het zaak om snel te beginnen. DWA ontzorgt op alle fronten bij het maken van een WUP; bij het selecteren van technische, juridische en financiële oplossingen, het goed neerzetten van slimme tips om te starten met een WUP:
1 Start met overzicht en met focus
Sta voordat je gaat versnellen, eerst even stil met elkaar. Bijvoorbeeld door met een brede werkgroep aan te sluiten bij ons Vertragingsatelier, met jouw collega’s vanuit Energietransitie, Financiën, Communicatie en Openbare ruimte. In deze ateliers inventariseer je in korte tijd samen wat de ambities zijn, wat de mogelijkheden en obstakels zijn en hoe je naar het einddoel gaat werken. Door de opgave van alle kanten te bekijken, maak je een integrale, vliegende start.
2 Wees duidelijk over wie uiteindelijk beslist
Bepaal van tevoren hoe je uiteindelijk de keuze gaat maken voor de technische oplossing in de wijk. Geef je de wijkbewoners het laatste woord of neem je wel hun zorgen en voorkeuren mee, maar bepaal je uiteindelijk ? Als je dit helder hebt voordat je het gesprek aangaat met de bewoners, kan je verwachtingen beter managen en voorkom je teleurstellingen achteraf.
3 Stimuleer met ondersteuning
Denk al in een vroeg stadium na over hoe je bewoners gaat ondersteunen bij de warmtetransitie. Ga je de uitkering Lokale Aanpak Isolatie gelijk verdelen over de diverse wijken of wil je wat meer inzetten voor de meest urgente wijken? Breng ook in kaart op welke andere manieren je bewoners kunt ondersteunen. Zoals met voorlichting, extra subsidies, een pop-up winkel in de wijk of een voorbeeldwoning waar mensen de techniek kunnen zien en ervaren. Die maatregelen vragen tijd en geld en dit vraagt interne afstemming. Begin hiermee op tijd.
4 Sluit aan bij lokale initiatieven
Woningcorporaties hebben wellicht al plannen voor duurzame renovaties in de wijk. Groepen bewoners met duurzame ambities zijn misschien al toe aan een volgende stap nadat ze samen al zonnepanelen hebben aangeschaft. Leg dus eerst je oor te luisteren in de wijk en sluit zo mogelijk aan bij bestaande plannen of initiatieven. Dat kan het WUP-proces versnellen en eenvoudiger maken. Het zorgt daarnaast voor groter draagvlak.
5 In één of meer stappen naar aardgasvrij?
Wees duidelijk over het ambitieniveau in de plannen voor de wijk. Kun je deze ambitie ook redelijkerwijs halen met de capaciteit en de middelen die je hebt? Zo niet, dan moet er iets meer bij, of moet je de ambitie bijstellen. Wil je in één keer naar aardgasvrij of kies je ervoor om de wijk eerst aardgasvrij-ready te maken, door te isoleren en dan toe te werken naar de duurzame warmte-oplossing. Het is belangrijk dat bewoners weten waar ze aan toe zijn, wat hen te wachten staat en op welke manier ze geholpen worden.
Verder praten over dit onderwerp?
DWA heeft ruime ervaring met alle aspecten van het aardgasvrij maken van woningen en wijken en het opstellen van wijkuitvoeringsplannen.