Van Smart Building naar Smart Environment

Te gast bij CSU in Utrecht spraken diverse experts over Smart Buildings. Ter discussie: het optimaal integreren van systemen, de impact van een slim gebouw op gebruikersgeluk en een Smart Life-benadering.

“Versnelling vindt plaats als een systeem niet langer een gesloten ‘black box’ is, maar er een uniforme standaard verrijst” – Pim Rutgers

Foto van

De definitie van Smart Building

De aftrap voor het gesprek kwam van moderator Wim Kooyman van Smart WorkPlace: “Voordat we het kunnen hebben over optimaal geïntegreerde systemen en de impact die ze maken, moeten we eerst weten wat we onder een Smart Building verstaan. Hoe definiëren jullie een slim gebouw?” Bart Valks van TU Delft omschreef: “Een Smart Building ondersteunt je gebruikers in het zo goed mogelijk gebruiken van ruimte, laat je het vastgoed beter begrijpen én het gebouw beter sturen op basis van bezetting en benutting.” Ook Diane van Dijk van CSU ziet die voordelen. “Daarnaast zorgen we dankzij slimme gebouwen voor optimalisatie van het klimaat. Een slim gebouw richt zich niet op één pijler, maar verschillende. Het moet de gebruiker comfort bieden.”

Deelnemers

  • Diane van Dijk – CSU
  • Pim Rutgers – Physee
  • Han van Someren – VodafoneZiggo
  • Ton Glashorst – DWA
  • Jan Willem de Wit – gemeente Hilversum
  • Bart Valks – TU Delft
  • Bart de Jong – Young Group

Lees het Round Table verslag hier.

Foto van Ton Glashorst

“De digitale tweeling van een slim gebouw maakt de gegevens begrijpelijk, zodat computers er iets mee kunnen doen. Met die applicaties snapt het gebouw wat de gebruikers aan het doen zijn en wat er om het gebouw heen gebeurt. Verder moeten slimme gebouwen samenwerken, bijvoorbeeld om het energienet zo slim mogelijk te gebruiken. Daar heb je een dirigent voor nodig.”

Ton Glashorst
Adviseur - DWA
Parametrisch ontwerp

Parametrisch ontwerpen zorgt voor de democratisering van het ontwerpproces

Het klinkt even simpel als doeltreffend, maar toch is het bijzonder innovatief en heeft het veel potentie: parametrisch ontwerpen. De nieuwe vorm van ontwerpen van gebouwen is eigenlijk niet zo…

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

In de WcW moet een warmtebedrijf voor meer dan 50% in publieke handen zijn. Daarom nemen gemeenten steeds vaker zelf de regie in handen en richten een Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) op. Maar hoe doe je dat?

Samenwerking DWA en Hemubo

DWA en Hemubo slaan de handen ineen voor verduurzaming van woningbouw

Om toekomstige ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid het hoofd te bieden, zijn DWA en Hemubo een strategische samenwerking aangegaan. De ondertekening van de overeenkomst op vrijdag 27 september luidt…

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

Wonen Limburg is Limburgs grootste woningcorporatie, actief in de hele provincie en in het aangrenzend Zuidoost-Brabant. Met 26.000 woningen en 3.000 panden voor overig maatschappelijk vastgoed werkt Wonen Limburg dagelijks…

Start bouw International School Utrecht

Start bouw International School Utrecht

Binnenkort starten de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwbouw van International School Utrecht (ISU) aan de Cambridgelaan in het Utrecht Science Park (USP). Het gebouw krijgt een opvallende gevel, staat midden…

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Donderdag 23 mei jl. kwamen ondernemers uit Gemeente Gouda en Gemeente  Alphen aan den Rijn samen bij Unica in Bodegraven voor een inspirerend interactief programma, georganiseerd door INTO business, Unica…

De rol van Smart Buildings bij het voorkomen van netcongestie

De rol van Smart Buildings bij het voorkomen van netcongestie

Er is steeds vaker ‘file’ op het elektriciteitsnet: als de zon schijnt, is het aanbod aan elektriciteit groter dan de vraag, en dus ontstaan er problemen. Vaak wordt dan gedacht…

Klimaatadaptatie: verplichting voor de toekomst?

Klimaatadaptatie: verplichting voor de toekomst?

“Markt en overheden moeten bij klimaatadaptief bouwen nadenken over de gevolgen op lange termijn van de keuzes die ze maken bij gebiedsontwikkeling. Daarbij moeten ze integraal kijken en de verschillende…

Ontmoet ons op het Warmtecongres

Ontmoet ons op het Warmtecongres

Op donderdag 17 oktober wordt de 17e editie van het Nationaal Warmte Congres georganiseerd. Dit jaar vindt het congres plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Tijdens het Nationaal Warmte Congres…

Universiteit Utrecht

Must, should, could: 45 behoeften voor slimme gebouwen Universiteit Utrecht

Met het programma Smart bUUildings wil Universiteit Utrecht het vastgoed ingrijpend slimmer en duurzamer maken. Met het zicht op betere gebouwprestaties en energiebesparing, inzicht in bezetting en benutting én een…

PROVADA TPEX en DWA

TPEX International en DWA gaan strategische samenwerking aan voor slim gebouwbeheer

Digital Building Operator TPEX International en advies- en ingenieursbureau DWA slaan de handen ineen bij het beheren van gebouwen. Daar waar TPEX zich richt op de operationele en procesmatige optimalisatie…

Directie

Uitbreiding directie DWA

Per 1 mei 2024 zijn Wilfred van der Plas en Lambert den Dekker toegetreden tot de directie van DWA. Met deze benoemingen bestaat de directie van DWA uit: Jaap Dijkgraaf,…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.