Start bouw International School Utrecht

Binnenkort starten de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwbouw van International School Utrecht (ISU) aan de Cambridgelaan in het Utrecht Science Park (USP). Het gebouw krijgt een opvallende gevel, staat midden in een gezonde, duurzame en groene omgeving en verbindt de verschillende culturen van de kinderen die er les krijgen. De verwachting is dat de leerlingen in 2027 starten in de nieuwe, duurzame school. DWA is verantwoordelijk voor het installatieontwerp, duurzaamheidsadvies, bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid. Daarnaast toetst DWA de kwaliteit en prestaties van de installaties en bouwfysica tijdens de uitvoering.

Foto van

Terrassenlandschap en water als inspiratie

Sinds 2019 werkte een team met SVP Architectuur en Stedenbouw, Cross Architecture, Copijn Landschapsarchitecten, Pieters Bouwtechniek en DWA aan het ontwerp waarbij een gezonde, groene omgeving met terrassenlandschap centraal staat. De glooiende lijnen van de begroeiing, sierranden en hoogteverschillen van de tuinen en pleinen maken het landschap onafscheidelijk van het gebouw. Het ontwerp van gebouw zelf verwijst naar het kabbelende water dat zo typisch is voor het landschap van de historische waterlinie en het gebied van Amelisweerd. Kunstenaar Zoro Feigl (een kunstenaar die zich vooral toelegt op kinetische kunst) gebruikte deze inspiratie ook voor een prachtig kunstwerk dat tijdens de bouw wordt geïntegreerd op een plek in het gebouw waar alle kinderen het straks dagelijks kunnen zien.

Foto van

Verbinding van verschillende culturen

De school biedt basis- en voortgezet onderwijs voor 1.200 leerlingen van 4 tot 18 jaar en buitenschoolse en kinderopvang. Dit zijn zowel kinderen van internationaal werkende ouders die kortdurend in Nederland zijn, als Nederlandse kinderen die met hun ouders vanuit het buitenland terugkeren.

De verkeersstromen van de verschillende groepen leerlingen zijn slim gescheiden. Het beoordelingsteam zei hierover: “De ingang met trap en spiegelplafond ligt op een logische plek, positief is de splitsing van de entree. Het voelt organisch, open en verwelkomend.” Hoewel elke leeftijdscategorie een eigen ingang en plek krijgt, speelt verbinding van verschillende culturen een belangrijke rol in het ontwerp. In het hart van het gebouw komen het auditorium en een centraal binnenplein met muziekstudio’s als verbindende factor. Je hoeft elkaars taal niet per se te spreken; hier leer je elkaar spelenderwijs kennen door muziek, dans en theater.

Foto van

Klaar voor een duurzame toekomst

In de nieuwe school worden duurzame ambities waargemaakt. Het gebouw is zeer energiezuinig, wordt een Frisse Scholen klasse B-gebouw en heeft een gemiddelde GPR-score van 8,4. ISU wordt aangesloten op een energieopslagsysteem in de bodem (wko). Op het dak en gedeeltelijk op de gevel worden zonnepanelen geplaatst. Vanuit de circulaire gedachte wordt rekening gehouden met het zoveel mogelijk toepassen van gerecyclede en hergebruikte producten.

Het ontwerpteam overlegde hiervoor al in een vroeg stadium met de vakspecialisten van de gemeente Utrecht en Universiteit Utrecht. Niet alleen de leerlingen krijgen een fijne plek, het gebouw biedt ook huisvesting voor vleermuizen, huismussen en zwaluwen.

Start bouw

Sinds de opening in 2012 is ISU gehuisvest in verschillende tijdelijke gebouwen. Met de nieuwbouw krijgt ISU een vaste locatie. Zo is de internationale school klaar voor de toekomst waarin onderwijsinstellingen kinderen helpen op te groeien tot wereldburgers. Bouwkundig aannemer Van Wijnen Arnhem B.V. en installateur ITN Techniek is het werk gegund en dit najaar starten de werkzaamheden.

 

Afbeeldingen: SVP Architecten en Stedenbouw

Verder praten over dit project?

DWA heeft ruime ervaring met alle aspecten van installatieadvies, bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid.

Neem contact op met Marc Meijer voor meer informatie
Contact Marc
Contact Marc
Slimme systemen zijn per definitie onbetrouwbaar

Slimme systemen zijn per definitie onbetrouwbaar

Vanaf 1 augustus 2025 is de RED-richtlijn van toepassing. Fabrikanten van warmtepompen, omvormers en laadpalen, moeten al tijdens het ontwerp rekening houden met cybersecurity. Maar pas op, de verantwoordelijkheid voor…

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst  Op zaterdag 9 november 2024 ondertekenden Wilfred van der Plas (directeur DWA), Farid Saif, (adviseur bouwfysica en duurzaamheid DWA) en Karel van den Heuvel…

CSRD: Kans of bedreiging?

CSRD: Kans of bedreiging?

Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace te gast met een Round Table over de richtlijn CSRD. Experts discussieerden…

Daad bij het woord voegen

Daad bij het woord voegen

Voor Duurzaam Gebouwd zette Farid Saif, adviseur bouwfysica en duurzaamheid bij DWA en één van de deelnemers van de Klimaattop GO 2024, zijn belangrijkste inzichten op papier. Onlangs had ik…

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Met de uitbreiding van de directie van DWA is er ruimte ontstaan voor Jaap Dijkgraaf om nog meer invulling te geven aan zijn ambitie om Nederland te verduurzamen. Na meer dan…

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Warmte en koude delen op gebiedsniveau, hoe doe je dat? Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag (B30) deelt koude met Bezuidenhoutseweg 20 (B20) en wordt daar zelf beter van. B30 (Planbureau…

Marieke Olsthoorn, Ton Glashorst en John Lens

DWA tekent intentieverklaring voor de start traject WEii-licentiehouder

Tijdens de tweede dag van de Klimaattop Gebouwde Omgeving heeft Ton Glashorst, Managing Partner van Adviesbureau DWA een intentieverklaring getekend om een traject te starten om WEii-licentiehouder te worden. WEii…

Gebouwde omgeving Utrecht - DUMAVA

DUMAVA subsidieregeling

Op 31 oktober sloot de derde openstellingsronde van de DUMAVA. Een subsidieregeling die de verduurzaming van het maatschappelijke vastgoed stimuleert en zich richt op niet-commerciële vastgoedpartijen zoals (semi-)overheid, ziekenhuizen, veiligheidsregio’s,…

Parametrisch ontwerp

Parametrisch ontwerpen zorgt voor de democratisering van het ontwerpproces

Het klinkt even simpel als doeltreffend, maar toch is het bijzonder innovatief en heeft het veel potentie: parametrisch ontwerpen. De nieuwe vorm van ontwerpen van gebouwen is eigenlijk niet zo…

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

In de WcW moet een warmtebedrijf voor meer dan 50% in publieke handen zijn. Daarom nemen gemeenten steeds vaker zelf de regie in handen en richten een Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) op. Maar hoe doe je dat?

Samenwerking DWA en Hemubo

DWA en Hemubo slaan de handen ineen voor verduurzaming van woningbouw

Om toekomstige ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid het hoofd te bieden, zijn DWA en Hemubo een strategische samenwerking aangegaan. De ondertekening van de overeenkomst op vrijdag 27 september luidt…

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

Wonen Limburg is Limburgs grootste woningcorporatie, actief in de hele provincie en in het aangrenzend Zuidoost-Brabant. Met 26.000 woningen en 3.000 panden voor overig maatschappelijk vastgoed werkt Wonen Limburg dagelijks…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.