Schools by Circlewood bouwt aan biobased scholen in Amsterdam

Duurzame, flexibele en kwalitatief hoogwaardige schoolgebouwen. Niet alleen met een onderwijsfunctie, maar ook voor sport en kinderopvang. Dat wil Gemeente Amsterdam realiseren door middel van het Innovatiepartnerschap Schoolgebouwen (IPS). Zo kan met dezelfde middelen meer kwaliteit gerealiseerd worden en wordt samenwerking tussen aanbestedende partijen en schoolbesturen mogelijk. Schools by Circlewood, onderdeel van Circlewood, is één van de drie geselecteerde consortia die negen tot dertig scholen (integrale kindcentra) gaat bouwen. Op 11 mei presenteerden de drie consortia de resultaten van de onderzoeks- en ontwikkelfase van het IPS-traject aan Gemeente Amsterdam, de schoolbesturen en andere geïnteresseerden. Nu kan Circlewood echt aan de slag met de circulaire scholenbouw.

Schools by Circlewood zet zich in voor een duurzame en natuurinclusieve leeromgeving waar het gebruik van hout en biobased materialen voorop staat. Circlewood ziet kinderen namelijk als de duurzaamheidsambassadeurs van de toekomst. De wereld van de toekomst wordt gevormd door de kinderen van nu. Op school krijgen zij de benodigde handvatten om de wereld in te gaan. Een gezonde leeromgeving die de aarde versterkt en verrijkt, helpt hen.

Foto van

Toekomstbestendige scholen

Door het integraal ontwikkelde bouwconcept, de HoutKern Bouwmethode, is het desbetreffende gebouw in hoge mate multifunctioneel en toekomstbestendig. Het proces dat voorafgaat aan het ontwikkelen van een Circlewood-school geeft een grote ontwerpvrijheid en laat ruimte voor inbreng van de opdrachtgever en gebruiker, zodat er elke keer de juiste uitstraling en oplossing kan worden gevonden.

HoutKern Bouwmethode

De innovatieve HoutKern Bouwmethode is ontwikkeld door de partijen die nu Circlewood vormen en is voor het eerst toegepast in The Natural Pavilion op de Floriade Expo 2022. De basis van de HKB-methode is een stapelbare houten module die door middel van een slimme knoop aan elkaar te koppelen is. De innovatie zit hem dan ook in de losmaakbaarheid en flexibiliteit. De HKB-methode zorgt zo voor een enorme besparing op de CO2- en stikstofuitstoot maar biedt nog een aantal andere belangrijke voordelen en kwaliteiten. Zo is de HKB-methode geschikt voor de nieuwste ontwerp- en bouwtechnieken en maakt het de hoogste duurzaamheidsprestaties mogelijk.

Betaalbare duurzame onderwijshuisvesting

Deze innovatie is een antwoord op de uitdagingen in de bouw van vandaag de dag (personeelstekort, schaarste aan bouwmaterialen, stijgende kosten, reductie van CO2, stikstof). We zien dat de gemeentelijke bouwambities en -opgaven steeds groter en complexer worden door verstedelijking, vergrijzing en klimaatadaptatie. Zonder innovatie als de HKB-methode wordt duurzame onderwijshuisvesting onbetaalbaar.

Kansen voor architecten

Als Creative Director van Circlewood zal OMA helpen bij de selectie van jonge architecten en landschapsontwerpers, en in samenwerking met hen worden de scholen van het IPS-traject gebouwd. In samenwerking met Studio A Kwadraat is een pilotschool in Amsterdam ontwikkeld. Als geïntegreerd
kindercentrum kenmerkt het compacte gebouw zich door een ruime centrale hal voor diverse kinderactiviteiten en verschillende soorten gevelopeningen die kaders bieden voor de beleving van de omgeving door de kinderen. Het programma, de indeling en de uitstraling van het gebouw kunnen worden
verfijnd en aangepast aan de huidige en toekomstige behoeften van het schoolbestuur. Karin Kuipers (projectleider Circlewood): “Iedere school krijgt zijn eigen architect die écht aansluit bij het schoolbestuur en de context van de school. Elk schoolgebouw zal uniek zijn met zijn eigen uitstraling.”

Ontwerpvrijheid

Jimmy van der Aa (architect bij Studio A Kwadraat en de eerste gast-architect): “Eigenlijk is de methode een soort bouwpakket waarin veel technische eisen en randvoorwaarden aan de voorzijde al zijn opgelost. Hierdoor kunnen we als architect snel een heldere structuur van het gebouw opzetten en kunnen we ons volledig richten op de uiteindelijke gebruiker en opdrachtgever. Door de flexibele invulbaarheid van het casco kunnen we hen van begin tot einde in het proces aan de hand nemen en de indeling, functionaliteit, uitstraling optimaal afstemmen op hun specifieke wensen. Hierdoor ontstaat er een gebouw die helemaal aansluit bij het gewenste onderwijsconcept en hun ideale IKC wordt.” De HKB-methode biedt veel flexibiliteit en ontwerpvrijheid, dit biedt meer ruimte in het vertalen van de visie van de klant naar een daadwerkelijk gebouw.

Consortium Circlewood

Consortium Circlewood

Het consortium Circlewood bestaat uit Oosterhoff (ABT, Adviesbureau Lüning en bbn adviseurs), Noordereng Groep, Heko Spanten, Lomans, DWA, Ferross Staalbouw en Hedgehog Company. OMA, onder leiding van David Gianotten en Michael den Otter, is de creative director van Schools by Circlewood. Jimmy van der Aa (Studio A Kwadraat) is de eerste gast-architect van Schools by Circlewood, het merk van Circlewood wat zich op de
ontwikkeling en bouw van scholen richt. In 2022 ontving Circlewood voor de HoutKern Bouwmethode de Cobouw Innovatie award. In 2023 is Circlewood genomineerd voor de ingenieursprijs, De Vernufteling.

Circlewood is blij met het vertrouwen van Gemeente Amsterdam en de Amsterdamse scholen en kan niet wachten om ook aan de slag te gaan voor andere duurzame scholen en kindcentra in het land. Het contract van Gemeente Amsterdam wordt momenteel uitgebreid naar de gehele Metropool Regio Amsterdam (MRA).

Download de brochure voor meer informatie over Schools by Circlewood.

Ontwerpen door en beeld van: © Studio A Kwadraat

Daad bij het woord voegen

Daad bij het woord voegen

Voor Duurzaam Gebouwd zette Farid Saif, adviseur bouwfysica en duurzaamheid bij DWA en één van de deelnemers van de Klimaattop GO 2024, zijn belangrijkste inzichten op papier. Onlangs had ik…

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Met de uitbreiding van de directie van DWA is er ruimte ontstaan voor Jaap Dijkgraaf om nog meer invulling te geven aan zijn ambitie om Nederland te verduurzamen. Na meer dan…

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Warmte en koude delen op gebiedsniveau, hoe doe je dat? Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag (B30) deelt koude met Bezuidenhoutseweg 20 (B20) en wordt daar zelf beter van. B30 (Planbureau…

Marieke Olsthoorn, Ton Glashorst en John Lens

DWA tekent intentieverklaring voor de start traject WEii-licentiehouder

Tijdens de tweede dag van de Klimaattop Gebouwde Omgeving heeft Ton Glashorst, Managing Partner van Adviesbureau DWA een intentieverklaring getekend om een traject te starten om WEii-licentiehouder te worden. WEii…

Gebouwde omgeving Utrecht - DUMAVA

DUMAVA subsidieregeling

Op 31 oktober sloot de derde openstellingsronde van de DUMAVA. Een subsidieregeling die de verduurzaming van het maatschappelijke vastgoed stimuleert en zich richt op niet-commerciële vastgoedpartijen zoals (semi-)overheid, ziekenhuizen, veiligheidsregio’s,…

Parametrisch ontwerp

Parametrisch ontwerpen zorgt voor de democratisering van het ontwerpproces

Het klinkt even simpel als doeltreffend, maar toch is het bijzonder innovatief en heeft het veel potentie: parametrisch ontwerpen. De nieuwe vorm van ontwerpen van gebouwen is eigenlijk niet zo…

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

In de WcW moet een warmtebedrijf voor meer dan 50% in publieke handen zijn. Daarom nemen gemeenten steeds vaker zelf de regie in handen en richten een Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) op. Maar hoe doe je dat?

Samenwerking DWA en Hemubo

DWA en Hemubo slaan de handen ineen voor verduurzaming van woningbouw

Om toekomstige ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid het hoofd te bieden, zijn DWA en Hemubo een strategische samenwerking aangegaan. De ondertekening van de overeenkomst op vrijdag 27 september luidt…

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

Wonen Limburg is Limburgs grootste woningcorporatie, actief in de hele provincie en in het aangrenzend Zuidoost-Brabant. Met 26.000 woningen en 3.000 panden voor overig maatschappelijk vastgoed werkt Wonen Limburg dagelijks…

Start bouw International School Utrecht

Start bouw International School Utrecht

Binnenkort starten de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwbouw van International School Utrecht (ISU) aan de Cambridgelaan in het Utrecht Science Park (USP). Het gebouw krijgt een opvallende gevel, staat midden…

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Donderdag 23 mei jl. kwamen ondernemers uit Gemeente Gouda en Gemeente  Alphen aan den Rijn samen bij Unica in Bodegraven voor een inspirerend interactief programma, georganiseerd door INTO business, Unica…

De rol van Smart Buildings bij het voorkomen van netcongestie

De rol van Smart Buildings bij het voorkomen van netcongestie

Er is steeds vaker ‘file’ op het elektriciteitsnet: als de zon schijnt, is het aanbod aan elektriciteit groter dan de vraag, en dus ontstaan er problemen. Vaak wordt dan gedacht…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.