Roadmap verduurzaming gemeentegebouwen Eindhoven

Gemeente Eindhoven wil in 2025 een 100% duurzame organisatie zijn zonder uitstoot. Daarom is vanaf 2017 gestart met het programma Slim Verduurzamen Gemeente Gebouwen (SVGG) rondom het Stadhuisplein. De verduurzaming, het beheer en onderhoud van de gemeentegebouwen (Stadhuis, Stadhuistoren, Van Abbe Museum, NRE en Mercado) zijn op een bijzondere manier aanbesteed: geen in beton gegoten contract, maar een langdurige samenwerking met de focus op het uiteindelijke doel. De uitvoering van dit programma ligt bij !mpuls. !mpuls is een samenwerking tussen Ballast Nedam Zuid, Brink, Door architecten/ Rudy Uytenhaak + partners architecten, Kuijpers en DWA.

Hiermee zijn de oude principes van opdrachtgever en opdrachtnemer ter zijde geschoven, vertrouwen van en naar elkaar vormt de basis van deze samenwerking. De eerste grote SVGG stappen zijn vanaf 2017 gezet, zo is de duurzame renovatie van het Stadhuis in 2020 en de Stadhuistoren in 2019 afgerond. Deze gebouwen zijn nu volledig van het aardgas af en zijn van energielabel G naar A+++ gegaan. Tijdens de contractduur meebewegen met veranderende omstandigheden is de opdracht bij het slim verduurzamen.

Duurzaamheid gaat binnen SVGG verder dan alleen energie neutrale gebouwen of CO2 vermindering. Denk aan duurzame energie en materialen, meer groen, klimaat robuust, hergebruik van water, elektrisch vervoer, een fijn binnenklimaat en inzet social return. De aanpak is vastgelegd in een online roadmap die helder aangeeft hoe de tien ambities zijn vertaald naar afspraken per gebouw (KPI’s). Deze tool biedt een helder overzicht van de gemeente gebouwen, de ambities en de reeds gerealiseerde of nog te realiseren maatregelen per gebouw / project. Deze roadmap schetst duidelijk waar de gemeente Eindhoven op inzet als het gaat om verduurzaming.

Klik hier voor het overzicht en de SVGG roadmap en laat u inspireren door de tool!

Foto van
Reikwijdte en omvang GACS-verplichting nog sterk onderbelicht

Reikwijdte en omvang GACS-verplichting nog sterk onderbelicht

Vanaf 1 januari 2026 moet elk gebouw met een totaal opgesteld vermogen van 290 kW of meer voor verwarming en/of airco, over een gebouwautomatiserings- en controlesysteem (GACS) beschikken. Uit een…

Minister Hermans ontvangt uit handen Teun van Bokhoven en Kees Vendrik het Warmtebod

DWA steunt het Warmtebod als impuls voor collectieve warmtenetten

Wij hebben onze handtekening gezet onder het Warmtebod om de collectieve warmtevoorziening in bestaande wijken een impuls te geven. De Warmte Alliantie, een samenwerking met meer dan honderd gemeenten, marktpartijen,…

Slimme systemen zijn per definitie onbetrouwbaar

Slimme systemen zijn per definitie onbetrouwbaar

Vanaf 1 augustus 2025 is de RED-richtlijn van toepassing. Fabrikanten van warmtepompen, omvormers en laadpalen, moeten al tijdens het ontwerp rekening houden met cybersecurity. Maar pas op, de verantwoordelijkheid voor…

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst  Op zaterdag 9 november 2024 ondertekenden Wilfred van der Plas (directeur DWA), Farid Saif, (adviseur bouwfysica en duurzaamheid DWA) en Karel van den Heuvel…

CSRD: Kans of bedreiging?

CSRD: Kans of bedreiging?

Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace te gast met een Round Table over de richtlijn CSRD. Experts discussieerden…

Daad bij het woord voegen

Daad bij het woord voegen

Voor Duurzaam Gebouwd zette Farid Saif, adviseur bouwfysica en duurzaamheid bij DWA en één van de deelnemers van de Klimaattop GO 2024, zijn belangrijkste inzichten op papier. Onlangs had ik…

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Met de uitbreiding van de directie van DWA is er ruimte ontstaan voor Jaap Dijkgraaf om nog meer invulling te geven aan zijn ambitie om Nederland te verduurzamen. Na meer dan…

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Warmte en koude delen op gebiedsniveau, hoe doe je dat? Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag (B30) deelt koude met Bezuidenhoutseweg 20 (B20) en wordt daar zelf beter van. B30 (Planbureau…

Marieke Olsthoorn, Ton Glashorst en John Lens

DWA tekent intentieverklaring voor de start traject WEii-licentiehouder

Tijdens de tweede dag van de Klimaattop Gebouwde Omgeving heeft Ton Glashorst, Managing Partner van Adviesbureau DWA een intentieverklaring getekend om een traject te starten om WEii-licentiehouder te worden. WEii…

Gebouwde omgeving Utrecht - DUMAVA

DUMAVA subsidieregeling

Op 31 oktober sloot de derde openstellingsronde van de DUMAVA. Een subsidieregeling die de verduurzaming van het maatschappelijke vastgoed stimuleert en zich richt op niet-commerciële vastgoedpartijen zoals (semi-)overheid, ziekenhuizen, veiligheidsregio’s,…

Parametrisch ontwerp

Parametrisch ontwerpen zorgt voor de democratisering van het ontwerpproces

Het klinkt even simpel als doeltreffend, maar toch is het bijzonder innovatief en heeft het veel potentie: parametrisch ontwerpen. De nieuwe vorm van ontwerpen van gebouwen is eigenlijk niet zo…

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

In de WcW moet een warmtebedrijf voor meer dan 50% in publieke handen zijn. Daarom nemen gemeenten steeds vaker zelf de regie in handen en richten een Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) op. Maar hoe doe je dat?

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.