Netcongestie: hoe voorkom je vertraging in bouwprojecten?

Geen gemeente of projectontwikkelaar zit te wachten op uitstel van een nieuwbouwwijk of vertraging van een uitvoeringsplan naar aardgasvrij. Simpelweg omdat er geen ruimte is op het elektriciteitsnet. Netcongestie een probleem? Bij DWA zien we het meer als een prikkel tot innovatie. Met warmteconcepten die slim inspelen op de beschikbaarheid van elektriciteit, maken we van ‘nee’ een ‘ja’ en houden we de duurzame vaart erin.

Nederland gaat van het gas af. Dat betekent dat we in plaats van twee snelwegen – het gas- en het elektriciteitsnet – nu meer en meer over één snelweg willen. En die heeft spitsuren. Op tijden dat we allemaal ‘de weg op’ willen, is die meestal niet breed genoeg. Want extra banen zijn er alleen bij zon en wind, en dan vaak niet op de momenten dat het juist druk is op de weg. Zo ontstaan er files: netcongestie.

Er kan nog steeds veel

Wie het nieuws volgt, zou denken dat Nederland op slot zit. ‘We elektrificeren sneller dan het net aankan’. ‘Netcongestie zet rem op nieuwe aansluitingen’. Veel projecten staan on hold in afwachting van netverzwaring. Dat is waar. Maar toch kan er nog steeds veel. Aardgasvrije wijken of gebouwen leggen dan wel een groter beslag op het elektriciteitsnet, met slimme oplossingen of een stapsgewijze aanpak, krijgen we ze toch van de grond voor onze opdrachtgevers.

Pieken afvlakken

Zoals in Veenendaal Groenpoort. Deze duurzame nieuwbouwwijk krijgt een warmtenet, gevoed door een energiecentrale met warmtepompen en een grote warmtebuffer. De warmtepompen maken alleen warmte wanneer er duurzame elektriciteit en ruimte op het net is, en dat kunnen we goed voorspellen. Is die er niet, dan schakelen ze uit en haalt het systeem warmte uit de buffer. Omdat de wijkcentrale op deze manier bijdraagt aan het afvlakken van de pieken op het net, kon dit project toch doorgaan. Dat vraagt om een investering, vanwege de warmtebuffer, maar die weegt op tegen de prijs van vertraging of afstel.

Tijdelijke tussenstap

Voor het gemeentehuis van Harderwijk vonden we een andere oplossing. In plaats van twee warmtepompen, die het gebouw volledig all electric zouden maken, komt daar nu een hybride tussenoplossing. In eerste instantie gaat één warmtepomp het gasverbruik er flink reduceren.  Op het moment dat er voldoende netcapaciteit is voor een zwaardere aansluiting, komt de tweede warmtepomp erbij en gaat de gaskraan uit. In het ontwerp is al rekening gehouden met die uitbreiding. Met deze tijdelijke tussenstap, haalden we het project van het slot. Natuurlijk, ons doel is 100% aardgasvrij. Maar onze visie is ook: beter 500 gebouwen voor 80% gasloos, dan 100 voor 100%. Ofwel: we moeten duurzaamheid delen, totdat het stroomnet méér toelaat.

Businesscase en juridische onderbouwing

Netaansluiting is een nieuwe randvoorwaarde bij verduurzaming. Leuk of niet, voorlopig is dat de realiteit. Het is dus belangrijk om daar rekening mee te houden bij het maken van plannen. Met onze slimme warmteconcepten zorgen we dat u door kunt en niet op het laatste moment wordt teruggefloten. We kijken daarbij niet alleen naar het technische concept en slimme sturingen op vraagprofielen en aanbodvoorspellingen. We zorgen ook voor een gedegen businesscase en de juridische onderbouwing die als breekijzer dient in de gesprekken met de netbeheerder.

Verder praten over dit onderwerp?

DWA heeft ruime ervaring met alle aspecten van verduurzaming in de gebouwde omgeving.

Neem contact op met Lambert den Dekker voor meer informatie
Contact Lambert
Contact Lambert
Slimme systemen zijn per definitie onbetrouwbaar

Slimme systemen zijn per definitie onbetrouwbaar

Vanaf 1 augustus 2025 is de RED-richtlijn van toepassing. Fabrikanten van warmtepompen, omvormers en laadpalen, moeten al tijdens het ontwerp rekening houden met cybersecurity. Maar pas op, de verantwoordelijkheid voor…

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst  Op zaterdag 9 november 2024 ondertekenden Wilfred van der Plas (directeur DWA), Farid Saif, (adviseur bouwfysica en duurzaamheid DWA) en Karel van den Heuvel…

CSRD: Kans of bedreiging?

CSRD: Kans of bedreiging?

Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace te gast met een Round Table over de richtlijn CSRD. Experts discussieerden…

Daad bij het woord voegen

Daad bij het woord voegen

Voor Duurzaam Gebouwd zette Farid Saif, adviseur bouwfysica en duurzaamheid bij DWA en één van de deelnemers van de Klimaattop GO 2024, zijn belangrijkste inzichten op papier. Onlangs had ik…

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Met de uitbreiding van de directie van DWA is er ruimte ontstaan voor Jaap Dijkgraaf om nog meer invulling te geven aan zijn ambitie om Nederland te verduurzamen. Na meer dan…

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Warmte en koude delen op gebiedsniveau, hoe doe je dat? Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag (B30) deelt koude met Bezuidenhoutseweg 20 (B20) en wordt daar zelf beter van. B30 (Planbureau…

Marieke Olsthoorn, Ton Glashorst en John Lens

DWA tekent intentieverklaring voor de start traject WEii-licentiehouder

Tijdens de tweede dag van de Klimaattop Gebouwde Omgeving heeft Ton Glashorst, Managing Partner van Adviesbureau DWA een intentieverklaring getekend om een traject te starten om WEii-licentiehouder te worden. WEii…

Gebouwde omgeving Utrecht - DUMAVA

DUMAVA subsidieregeling

Op 31 oktober sloot de derde openstellingsronde van de DUMAVA. Een subsidieregeling die de verduurzaming van het maatschappelijke vastgoed stimuleert en zich richt op niet-commerciële vastgoedpartijen zoals (semi-)overheid, ziekenhuizen, veiligheidsregio’s,…

Parametrisch ontwerp

Parametrisch ontwerpen zorgt voor de democratisering van het ontwerpproces

Het klinkt even simpel als doeltreffend, maar toch is het bijzonder innovatief en heeft het veel potentie: parametrisch ontwerpen. De nieuwe vorm van ontwerpen van gebouwen is eigenlijk niet zo…

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

In de WcW moet een warmtebedrijf voor meer dan 50% in publieke handen zijn. Daarom nemen gemeenten steeds vaker zelf de regie in handen en richten een Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) op. Maar hoe doe je dat?

Samenwerking DWA en Hemubo

DWA en Hemubo slaan de handen ineen voor verduurzaming van woningbouw

Om toekomstige ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid het hoofd te bieden, zijn DWA en Hemubo een strategische samenwerking aangegaan. De ondertekening van de overeenkomst op vrijdag 27 september luidt…

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

Wonen Limburg is Limburgs grootste woningcorporatie, actief in de hele provincie en in het aangrenzend Zuidoost-Brabant. Met 26.000 woningen en 3.000 panden voor overig maatschappelijk vastgoed werkt Wonen Limburg dagelijks…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.