Maar dan verkopen we toch gewoon het gemeentehuis

Natuurlijk wil je als vastgoedeigenaar je vastgoed verduurzamen, daarmee verminder je CO2-uitstoot, klimaatverandering en energiekosten. Maar ál je vastgoed verduurzamen is niet automatisch de beste keuze. Je gemeentehuis verkopen misschien wel. Welke twee vragen kun je jezelf stellen voordat je verder gaat met het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed?

Alles, of alleen dat wat je nodig hebt?

Gebouwen zijn er niet om alleen maar aan een energiebesparingsnorm te voldoen. Een gebouw is ook geen middel om de energietransitie te realiseren. Gemeentelijke gebouwen zijn er juist voor verbinding in de maatschappij zoals bibliotheek, buurthuis, sport en gemeentelijke voorzieningen. Gemeentelijk vastgoed is nodig voor die maatschappelijke functies. Begin daarom met de vraag: hoeveel vierkante meters heb je waar nodig? Alleen dát vastgoed behouden en verduurzamen is goedkoper en logischer dan een plan om ál het vastgoed te verduurzamen. Dat laatste vraagt heel veel van je eigen organisatie, vraagt veel uitvoeringscapaciteit van de markt en kost geld dat je waarschijnlijk beter voor andere belangrijke thema’s kunt inzetten.

Klopt de functie en plek nog?

Ook in jullie gemeente heb je op de ene plek meer, op de andere minder, of soms vastgoed met een andere functionaliteit nodig. Leg die veranderingen vast in een Integraal Huisvestingsplan (IHP). Want demografische veranderingen zoals vergrijzing, vragen soms om andere vastgoedfuncties. Of vragen om die  functie, maar dan net op een nadere plek. Ook kan de vraag naar vierkante meters afnemen door digitalisering. Bijvoorbeeld door thuiswerken is de gemiddelde bezettingsgraad tussen 2019 en 2023 afgenomen van 50% naar 30%. Het is zonde om een gebouw te verduurzamen dat je nauwelijks gebruikt.

Gebouwen zoals je gemeentehuis ga je dus anders gebruiken, op andere momenten en met en andere bezettingsgraad. Slimme keuzes over ‘ functies’, ‘rol’ en ‘plek’ in je IHP helpen je om verstandig te investeren en tegelijk de eigen organisatie effectief in te zetten. En als je gemeentehuis overbodig is geworden door digitalisering, chatGPT en thuiswerken, dan verkoop je toch gewoon het gemeentehuis? Want verkoop van vastgoed levert geld op dat je weer kunt gebruiken voor de verduurzaming van andere panden.

Verder praten over dit onderwerp?

DWA heeft ruime ervaring met alle aspecten van verduurzamen van gemeentelijk vastgoed.

Neem contact op met Rik Altena voor meer informatie
Contact Rik
Contact Rik
Minister Hermans ontvangt uit handen Teun van Bokhoven en Kees Vendrik het Warmtebod

DWA steunt het Warmtebod als impuls voor collectieve warmtenetten

Wij hebben onze handtekening gezet onder het Warmtebod om de collectieve warmtevoorziening in bestaande wijken een impuls te geven. De Warmte Alliantie, een samenwerking met meer dan honderd gemeenten, marktpartijen,…

Slimme systemen zijn per definitie onbetrouwbaar

Slimme systemen zijn per definitie onbetrouwbaar

Vanaf 1 augustus 2025 is de RED-richtlijn van toepassing. Fabrikanten van warmtepompen, omvormers en laadpalen, moeten al tijdens het ontwerp rekening houden met cybersecurity. Maar pas op, de verantwoordelijkheid voor…

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst  Op zaterdag 9 november 2024 ondertekenden Wilfred van der Plas (directeur DWA), Farid Saif, (adviseur bouwfysica en duurzaamheid DWA) en Karel van den Heuvel…

CSRD: Kans of bedreiging?

CSRD: Kans of bedreiging?

Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace te gast met een Round Table over de richtlijn CSRD. Experts discussieerden…

Daad bij het woord voegen

Daad bij het woord voegen

Voor Duurzaam Gebouwd zette Farid Saif, adviseur bouwfysica en duurzaamheid bij DWA en één van de deelnemers van de Klimaattop GO 2024, zijn belangrijkste inzichten op papier. Onlangs had ik…

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Met de uitbreiding van de directie van DWA is er ruimte ontstaan voor Jaap Dijkgraaf om nog meer invulling te geven aan zijn ambitie om Nederland te verduurzamen. Na meer dan…

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Warmte en koude delen op gebiedsniveau, hoe doe je dat? Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag (B30) deelt koude met Bezuidenhoutseweg 20 (B20) en wordt daar zelf beter van. B30 (Planbureau…

Marieke Olsthoorn, Ton Glashorst en John Lens

DWA tekent intentieverklaring voor de start traject WEii-licentiehouder

Tijdens de tweede dag van de Klimaattop Gebouwde Omgeving heeft Ton Glashorst, Managing Partner van Adviesbureau DWA een intentieverklaring getekend om een traject te starten om WEii-licentiehouder te worden. WEii…

Gebouwde omgeving Utrecht - DUMAVA

DUMAVA subsidieregeling

Op 31 oktober sloot de derde openstellingsronde van de DUMAVA. Een subsidieregeling die de verduurzaming van het maatschappelijke vastgoed stimuleert en zich richt op niet-commerciële vastgoedpartijen zoals (semi-)overheid, ziekenhuizen, veiligheidsregio’s,…

Parametrisch ontwerp

Parametrisch ontwerpen zorgt voor de democratisering van het ontwerpproces

Het klinkt even simpel als doeltreffend, maar toch is het bijzonder innovatief en heeft het veel potentie: parametrisch ontwerpen. De nieuwe vorm van ontwerpen van gebouwen is eigenlijk niet zo…

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

In de WcW moet een warmtebedrijf voor meer dan 50% in publieke handen zijn. Daarom nemen gemeenten steeds vaker zelf de regie in handen en richten een Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) op. Maar hoe doe je dat?

Samenwerking DWA en Hemubo

DWA en Hemubo slaan de handen ineen voor verduurzaming van woningbouw

Om toekomstige ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid het hoofd te bieden, zijn DWA en Hemubo een strategische samenwerking aangegaan. De ondertekening van de overeenkomst op vrijdag 27 september luidt…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.