Maar dan verkopen we toch gewoon het gemeentehuis
Natuurlijk wil je als vastgoedeigenaar je vastgoed verduurzamen, daarmee verminder je CO2-uitstoot, klimaatverandering en energiekosten. Maar ál je vastgoed verduurzamen is niet automatisch de beste keuze. Je gemeentehuis verkopen misschien wel. Welke twee vragen kun je jezelf stellen voordat je verder gaat met het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed?
Alles, of alleen dat wat je nodig hebt?
Gebouwen zijn er niet om alleen maar aan een energiebesparingsnorm te voldoen. Een gebouw is ook geen middel om de energietransitie te realiseren. Gemeentelijke gebouwen zijn er juist voor verbinding in de maatschappij zoals bibliotheek, buurthuis, sport en gemeentelijke voorzieningen. Gemeentelijk vastgoed is nodig voor die maatschappelijke functies. Begin daarom met de vraag: hoeveel vierkante meters heb je waar nodig? Alleen dát vastgoed behouden en verduurzamen is goedkoper en logischer dan een plan om ál het vastgoed te verduurzamen. Dat laatste vraagt heel veel van je eigen organisatie, vraagt veel uitvoeringscapaciteit van de markt en kost geld dat je waarschijnlijk beter voor andere belangrijke thema’s kunt inzetten.
Klopt de functie en plek nog?
Ook in jullie gemeente heb je op de ene plek meer, op de andere minder, of soms vastgoed met een andere functionaliteit nodig. Leg die veranderingen vast in een Integraal Huisvestingsplan (IHP). Want demografische veranderingen zoals vergrijzing, vragen soms om andere vastgoedfuncties. Of vragen om die functie, maar dan net op een nadere plek. Ook kan de vraag naar vierkante meters afnemen door digitalisering. Bijvoorbeeld door thuiswerken is de gemiddelde bezettingsgraad tussen 2019 en 2023 afgenomen van 50% naar 30%. Het is zonde om een gebouw te verduurzamen dat je nauwelijks gebruikt.
Gebouwen zoals je gemeentehuis ga je dus anders gebruiken, op andere momenten en met en andere bezettingsgraad. Slimme keuzes over ‘ functies’, ‘rol’ en ‘plek’ in je IHP helpen je om verstandig te investeren en tegelijk de eigen organisatie effectief in te zetten. En als je gemeentehuis overbodig is geworden door digitalisering, chatGPT en thuiswerken, dan verkoop je toch gewoon het gemeentehuis? Want verkoop van vastgoed levert geld op dat je weer kunt gebruiken voor de verduurzaming van andere panden.
Verder praten over dit onderwerp?
DWA heeft ruime ervaring met alle aspecten van verduurzamen van gemeentelijk vastgoed.