Ingenieurs- en adviesbureaus werken samen voor efficiëntere BENG-regelgeving

Samen met zestien ingenieurs- en adviesbureaus en NLingenieurs slaan wij de handen ineen voor het versnellen van de transitie naar duurzame- en energiezuinige nieuwbouw. Met het resultaat zijn wij heel erg blij: twee belangrijke aanpassingen voor de BENG (Bijna Energieneutraal Bouwen)-regelgeving zijn in behandeling genomen door de programmaraad. Hiermee versnellen we duurzaam bouwen en krijgen duurzame innovaties meer kans. Daarnaast bespaart het tijd en onnodig papierwerk.

Met de deelnemende bureaus en brancheorganisatie NLingenieurs brachten we de ervaringen van twaalf maanden BENG-methodiek bijeen en zijn hierover in gesprek gegaan met het ministerie van Binnenlandse Zaken, de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) en Programmaraad Herziening Stelsel Energieprestatie (PHSE).

De Programmaraad van het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) gaat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) de Bijna Energieneutraal Bouwen (BENG)-regelgeving aanpassen. Zo is het straks niet meer nodig om bij de aanvraag van een omgevingsvergunning een kwaliteitsverklaring voor nieuwe installaties toe te voegen. Daarnaast hoeven ingenieurs niet meer voor alle appartementen in één woongebouw een berekening voor een energielabel te maken om een omgevingsvergunning te krijgen. Een flinke besparing van tijd en zinloos werk en bovenal krijgt innovatie meer kans. Lees ook het artikel op Cobouw ‘Aanpassingen in BENG-systeem door kritiek ingenieurs’.

Kwaliteitsverklaring pas nodig na oplevering

Het eerste voorstel wil de procedure voor toepassing van externe warmtelevering in de BENG beter werkbaar maken in het traject van de bouwaanvraag. Door de verplichting voor het aanleveren van een door Bureau CRG goedgekeurde kwaliteitsverklaring te verschuiven naar de oplevering krijgt de ontwikkeling van warmtenetten en gebieds-wko’s meer ruimte. Het eerste voorstel heeft geleid tot een aanpassing in de regelgeving die al per 1 juli 2023 van kracht wordt. Bij de aanvraag van de omgevingsvergunning volstaat voortaan een onderbouwing van de rekenwaardes voor externe warmtelevering, ter beoordeling van de gemeente. De kwaliteitsverklaring is pas noodzakelijk bij de oplevering.

Doorrekenen per complex niet meer nodig bij koudelevering

Het tweede voorstel betreft de verplichting om alle appartementen in een appartementengebouw al voor de indiening van een omgevingsvergunning individueel door te rekenen. De spreiding in de uitkomst is klein en staat in geen verhouding tot de uren die in de rekentijd gaan zitten. Het ministerie is akkoord met het voorstel voor zover een appartementengebouw wordt voorzien van koeling. In gebouwen zonder koeling blijft het noodzakelijk om per appartement te rekenen aan de temperatuuroverschrijding. De implementatie laat nog even op zich wachten, onder andere vanwege noodzakelijke aanpassingen aan de software. De verwachting is dat deze wijziging per 1 juli 2024 wordt ingevoerd.

Stefan Hulsbosch DWA

Stefan Hulsbosch, adviseur bouwfysica en BENG

“Ons doel was vanaf het begin om vanuit gezamenlijkheid en een positieve insteek verbeteringen aan te dragen voor de BENG-methodiek. Sinds de invoering van de NTA 8800 en de bijbehorende ISSO-publicaties op 1 januari 2021 begonnen een aantal van die regels namelijk te knellen. Kritiekpunten op de BENG zijn er genoeg. Ook DWA heeft dit ervaren. We steunen het doel van de BENG van harte, namelijk het terugdringen van het energiegebruik in de gebouwde omgeving. Maar de route is niet altijd praktisch. Sommige verplichte stappen zijn tijdrovend en lijken weinig bij te dragen aan het doel: duurzaam bouwen. Andere regels werpen drempels op voor innovaties die nu juist hard nodig zijn. We zijn heel blij met dit resultaat.”

Over het initiatief

De deelnemende bureaus zijn: ABT, Arup, Buro Bouwfysica, Cauberg Huygen, DGMR, Hiensch Engineering, Huygen, LBP|Sight, Merosch, Nelissen Ingenieursbureau, Nieman Raadgevende Ingenieurs, Peutz, RHDHV, Techniplan Adviseurs, TRAJECT, Visietech en DWA. Onder de vlag van NLingenieurs heeft de groep vertegenwoordigers gekregen bij de Programmaraad Stelsel EPG en bij de Projectgroep NTA 8800.

Na dit eerste succes blijft de samenwerking staan. Wij nodigen andere bureaus uit om zich bij ons aan te sluiten om te werken naar een BENG-systeem dat bijdraagt aan de noodzakelijke energiebesparing in de gebouwde omgeving. Voor vragen of meer informatie kunt u terecht bij Stefan Hulsbosch of op onze webpagina over BENG.

Reikwijdte en omvang GACS-verplichting nog sterk onderbelicht

Reikwijdte en omvang GACS-verplichting nog sterk onderbelicht

Vanaf 1 januari 2026 moet elk gebouw met een totaal opgesteld vermogen van 290 kW of meer voor verwarming en/of airco, over een gebouwautomatiserings- en controlesysteem (GACS) beschikken. Uit een…

Minister Hermans ontvangt uit handen Teun van Bokhoven en Kees Vendrik het Warmtebod

DWA steunt het Warmtebod als impuls voor collectieve warmtenetten

Wij hebben onze handtekening gezet onder het Warmtebod om de collectieve warmtevoorziening in bestaande wijken een impuls te geven. De Warmte Alliantie, een samenwerking met meer dan honderd gemeenten, marktpartijen,…

Slimme systemen zijn per definitie onbetrouwbaar

Slimme systemen zijn per definitie onbetrouwbaar

Vanaf 1 augustus 2025 is de RED-richtlijn van toepassing. Fabrikanten van warmtepompen, omvormers en laadpalen, moeten al tijdens het ontwerp rekening houden met cybersecurity. Maar pas op, de verantwoordelijkheid voor…

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst  Op zaterdag 9 november 2024 ondertekenden Wilfred van der Plas (directeur DWA), Farid Saif, (adviseur bouwfysica en duurzaamheid DWA) en Karel van den Heuvel…

CSRD: Kans of bedreiging?

CSRD: Kans of bedreiging?

Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace te gast met een Round Table over de richtlijn CSRD. Experts discussieerden…

Daad bij het woord voegen

Daad bij het woord voegen

Voor Duurzaam Gebouwd zette Farid Saif, adviseur bouwfysica en duurzaamheid bij DWA en één van de deelnemers van de Klimaattop GO 2024, zijn belangrijkste inzichten op papier. Onlangs had ik…

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Met de uitbreiding van de directie van DWA is er ruimte ontstaan voor Jaap Dijkgraaf om nog meer invulling te geven aan zijn ambitie om Nederland te verduurzamen. Na meer dan…

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Warmte en koude delen op gebiedsniveau, hoe doe je dat? Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag (B30) deelt koude met Bezuidenhoutseweg 20 (B20) en wordt daar zelf beter van. B30 (Planbureau…

Marieke Olsthoorn, Ton Glashorst en John Lens

DWA tekent intentieverklaring voor de start traject WEii-licentiehouder

Tijdens de tweede dag van de Klimaattop Gebouwde Omgeving heeft Ton Glashorst, Managing Partner van Adviesbureau DWA een intentieverklaring getekend om een traject te starten om WEii-licentiehouder te worden. WEii…

Gebouwde omgeving Utrecht - DUMAVA

DUMAVA subsidieregeling

Op 31 oktober sloot de derde openstellingsronde van de DUMAVA. Een subsidieregeling die de verduurzaming van het maatschappelijke vastgoed stimuleert en zich richt op niet-commerciële vastgoedpartijen zoals (semi-)overheid, ziekenhuizen, veiligheidsregio’s,…

Parametrisch ontwerp

Parametrisch ontwerpen zorgt voor de democratisering van het ontwerpproces

Het klinkt even simpel als doeltreffend, maar toch is het bijzonder innovatief en heeft het veel potentie: parametrisch ontwerpen. De nieuwe vorm van ontwerpen van gebouwen is eigenlijk niet zo…

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

In de WcW moet een warmtebedrijf voor meer dan 50% in publieke handen zijn. Daarom nemen gemeenten steeds vaker zelf de regie in handen en richten een Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) op. Maar hoe doe je dat?

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.