Fase 2 van Nature’s Pride gaat voor BREEAM Excellent

Om de verdere groei te faciliteren, breidt Nature’s Pride haar bestaande bedrijfspand uit. Vijf jaar na de nieuwbouw van het 37.000 m2 grote bedrijfspand in Maasdijk, is de succesvolle leverancier van exotische groenten en fruit daar alweer uit gegroeid. Hetzelfde bouwteam is weer aan zet om een tweede duurzame bedrijfshal van 21.000 m2 te realiseren. DWA maakte het installatieontwerp, adviseerde over duurzaamheid en ict en bewaakt de kwaliteit bij de uitvoering. De bouw gaat in september van start.

Bij Nature’s Pride worden exotische vruchten uit de hele wereld geselecteerd, gerijpt, gekoeld en gereed gemaakt voor verzending. Het bedrijf koos er een aantal jaar geleden voor om zich verder te specialiseren in het rijpen van fruit, onder andere avocado’s en mango’s. Dat besluit is goed uitgepakt. De omzet steeg sterk. Sinds kort past het daarbij een nieuwe technologie toe: door het aanbrengen van een plantaardige coating (Apeel), blijven met name avocado’s twee keer zo lang houdbaar. Dit helpt om voedselverspilling tegen te gaan.

Duurzaamheidswaardering met ambitie

Om in de toenemende vraag te kunnen voorzien, was uitbreiding nodig. Het bestaande bedrijfspand van Nature’s Pride was al een boegbeeld van duurzaamheid; het kreeg het BREEAM Excellent label en werd één van de vijf duurzaamste bedrijfspanden van West-Europa. Voor de uitbreiding legt Nature’s Pride de lat weer net zo hoog. Ook de nieuwe verwerkingsruimtes, koel- en rijpcellen zullen duurzaam worden verwarmd en gekoeld, waarbij de restwarmte van de koelinstallaties wordt ingezet voor de laagtemperatuurverwarming via klimaatplafonds. Zonnepanelen gaan een groot deel van de energievraag invullen. Hemelwater wordt opgevangen, verdeeld en slim hergebruikt. Het vegetatiedak zet CO2 om in zuurstof en haalt fijnstof uit de lucht.

Steeds een stap verder

Steeds een stap verder

De toegepaste technieken in fase 2 zijn in grote lijnen dezelfde als in fase 1. Projectleider Kees Zandijk: “Destijds waren ze baanbrekend, nu zijn ze al bijna mainstream. Het boeiende is vooral dat we nu de kans krijgen om met de lessons learned en de inzichten vanuit monitoring van de bestaande installaties, de duurzame cirkel rond te kunnen maken. Dat past ons goed: steeds een stap verder zetten, leren en optimaliseren vanuit inzicht en ervaring. Zodat we nog meer voordeel kunnen realiseren met bekende, maar nog altijd innovatieve technieken.”

Robotisering en automatisering

Omdat de arbeidsmarkt krap is, gaat het bedrijf de processen vergaand automatiseren en robotiseren om zo het tekort op te vangen. Dat vraagt veel van de ict-omgeving én van de elektriciteitsvoorziening. De inzet van DWA in de advies- en ontwerpfase richtte zich dan ook – naast de bouwfysica en installatietechniek – vooral ook op deze twee aspecten. “Onze ict-adviseurs hebben nagedacht over de toe te passen systemen en in kaart gebracht wat dat aan extra energievraag zou opleveren en hoe daarin voorzien kan worden. Er was onvoldoende elektrisch vermogen beschikbaar op het industrieterrein waar het bedrijf is gevestigd. Dus is er een extra kabel aangelegd. Die loopt naar een inkoopstation dat de middenspanning verdeelt naar twee traforuimtes; één voor het bestaande gebouw en één voor de nieuwbouw,” zegt Kees.

Vertrouwd samenwerkingsverband

Fase 2 van Natures’s Pride wordt weer een knap staaltje duurzaamheid en technologisch vernuft, bedacht en gerealiseerd binnen een vertrouwd samenwerkingsverband. Het bouwteam dat in de eerste fase een topprestatie leverde, is in vrijwel dezelfde samenstelling ook nu weer aan zet. Vandaag tekenden de aannemers het contract voor de uitvoeringsfase, die start in september. Over een jaar zal het indrukwekkende eerste pand van Nature’s Pride er een ‘broertje’ bij hebben. Ook bij die mijlpaal houdt de betrokkenheid van DWA niet op. Kees: “We blijven de installaties monitoren op prestaties, zodat we snel kunnen ingrijpen bij afwijkingen of storingen en beloofde prestaties blijvend waar kunnen maken.” Nature’s Pride verwacht in het vierde kwartaal van 2021 in de nieuwbouw operationeel te zijn.

 

Afbeeldingen: Paul de Ruiter Architects

Verder praten over dit project?

DWA heeft ruime ervaring met alle aspecten van installatietechniek, bouwfysica en het verduurzamen van de gebouwde omgeving. 

Neem contact op met Kees Zandijk voor meer informatie
Contact Kees
Contact Kees
Parametrisch ontwerp

Parametrisch ontwerpen zorgt voor de democratisering van het ontwerpproces

Het klinkt even simpel als doeltreffend, maar toch is het bijzonder innovatief en heeft het veel potentie: parametrisch ontwerpen. De nieuwe vorm van ontwerpen van gebouwen is eigenlijk niet zo…

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

In de WcW moet een warmtebedrijf voor meer dan 50% in publieke handen zijn. Daarom nemen gemeenten steeds vaker zelf de regie in handen en richten een Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) op. Maar hoe doe je dat?

Samenwerking DWA en Hemubo

DWA en Hemubo slaan de handen ineen voor verduurzaming van woningbouw

Om toekomstige ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid het hoofd te bieden, zijn DWA en Hemubo een strategische samenwerking aangegaan. De ondertekening van de overeenkomst op vrijdag 27 september luidt…

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

Wonen Limburg is Limburgs grootste woningcorporatie, actief in de hele provincie en in het aangrenzend Zuidoost-Brabant. Met 26.000 woningen en 3.000 panden voor overig maatschappelijk vastgoed werkt Wonen Limburg dagelijks…

Start bouw International School Utrecht

Start bouw International School Utrecht

Binnenkort starten de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwbouw van International School Utrecht (ISU) aan de Cambridgelaan in het Utrecht Science Park (USP). Het gebouw krijgt een opvallende gevel, staat midden…

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Donderdag 23 mei jl. kwamen ondernemers uit Gemeente Gouda en Gemeente  Alphen aan den Rijn samen bij Unica in Bodegraven voor een inspirerend interactief programma, georganiseerd door INTO business, Unica…

De rol van Smart Buildings bij het voorkomen van netcongestie

De rol van Smart Buildings bij het voorkomen van netcongestie

Er is steeds vaker ‘file’ op het elektriciteitsnet: als de zon schijnt, is het aanbod aan elektriciteit groter dan de vraag, en dus ontstaan er problemen. Vaak wordt dan gedacht…

Klimaatadaptatie: verplichting voor de toekomst?

Klimaatadaptatie: verplichting voor de toekomst?

“Markt en overheden moeten bij klimaatadaptief bouwen nadenken over de gevolgen op lange termijn van de keuzes die ze maken bij gebiedsontwikkeling. Daarbij moeten ze integraal kijken en de verschillende…

Ontmoet ons op het Warmtecongres

Ontmoet ons op het Warmtecongres

Op donderdag 17 oktober wordt de 17e editie van het Nationaal Warmte Congres georganiseerd. Dit jaar vindt het congres plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Tijdens het Nationaal Warmte Congres…

Universiteit Utrecht

Must, should, could: 45 behoeften voor slimme gebouwen Universiteit Utrecht

Met het programma Smart bUUildings wil Universiteit Utrecht het vastgoed ingrijpend slimmer en duurzamer maken. Met het zicht op betere gebouwprestaties en energiebesparing, inzicht in bezetting en benutting én een…

PROVADA TPEX en DWA

TPEX International en DWA gaan strategische samenwerking aan voor slim gebouwbeheer

Digital Building Operator TPEX International en advies- en ingenieursbureau DWA slaan de handen ineen bij het beheren van gebouwen. Daar waar TPEX zich richt op de operationele en procesmatige optimalisatie…

Directie

Uitbreiding directie DWA

Per 1 mei 2024 zijn Wilfred van der Plas en Lambert den Dekker toegetreden tot de directie van DWA. Met deze benoemingen bestaat de directie van DWA uit: Jaap Dijkgraaf,…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.