Fase 2 van Nature’s Pride gaat voor BREEAM Excellent

Om de verdere groei te faciliteren, breidt Nature’s Pride haar bestaande bedrijfspand uit. Vijf jaar na de nieuwbouw van het 37.000 m2 grote bedrijfspand in Maasdijk, is de succesvolle leverancier van exotische groenten en fruit daar alweer uit gegroeid. Hetzelfde bouwteam is weer aan zet om een tweede duurzame bedrijfshal van 21.000 m2 te realiseren. DWA maakte het installatieontwerp, adviseerde over duurzaamheid en ict en bewaakt de kwaliteit bij de uitvoering. De bouw gaat in september van start.

Bij Nature’s Pride worden exotische vruchten uit de hele wereld geselecteerd, gerijpt, gekoeld en gereed gemaakt voor verzending. Het bedrijf koos er een aantal jaar geleden voor om zich verder te specialiseren in het rijpen van fruit, onder andere avocado’s en mango’s. Dat besluit is goed uitgepakt. De omzet steeg sterk. Sinds kort past het daarbij een nieuwe technologie toe: door het aanbrengen van een plantaardige coating (Apeel), blijven met name avocado’s twee keer zo lang houdbaar. Dit helpt om voedselverspilling tegen te gaan.

Duurzaamheidswaardering met ambitie

Om in de toenemende vraag te kunnen voorzien, was uitbreiding nodig. Het bestaande bedrijfspand van Nature’s Pride was al een boegbeeld van duurzaamheid; het kreeg het BREEAM Excellent label en werd één van de vijf duurzaamste bedrijfspanden van West-Europa. Voor de uitbreiding legt Nature’s Pride de lat weer net zo hoog. Ook de nieuwe verwerkingsruimtes, koel- en rijpcellen zullen duurzaam worden verwarmd en gekoeld, waarbij de restwarmte van de koelinstallaties wordt ingezet voor de laagtemperatuurverwarming via klimaatplafonds. Zonnepanelen gaan een groot deel van de energievraag invullen. Hemelwater wordt opgevangen, verdeeld en slim hergebruikt. Het vegetatiedak zet CO2 om in zuurstof en haalt fijnstof uit de lucht.

Steeds een stap verder

Steeds een stap verder

De toegepaste technieken in fase 2 zijn in grote lijnen dezelfde als in fase 1. Projectleider Kees Zandijk: “Destijds waren ze baanbrekend, nu zijn ze al bijna mainstream. Het boeiende is vooral dat we nu de kans krijgen om met de lessons learned en de inzichten vanuit monitoring van de bestaande installaties, de duurzame cirkel rond te kunnen maken. Dat past ons goed: steeds een stap verder zetten, leren en optimaliseren vanuit inzicht en ervaring. Zodat we nog meer voordeel kunnen realiseren met bekende, maar nog altijd innovatieve technieken.”

Robotisering en automatisering

Omdat de arbeidsmarkt krap is, gaat het bedrijf de processen vergaand automatiseren en robotiseren om zo het tekort op te vangen. Dat vraagt veel van de ict-omgeving én van de elektriciteitsvoorziening. De inzet van DWA in de advies- en ontwerpfase richtte zich dan ook – naast de bouwfysica en installatietechniek – vooral ook op deze twee aspecten. “Onze ict-adviseurs hebben nagedacht over de toe te passen systemen en in kaart gebracht wat dat aan extra energievraag zou opleveren en hoe daarin voorzien kan worden. Er was onvoldoende elektrisch vermogen beschikbaar op het industrieterrein waar het bedrijf is gevestigd. Dus is er een extra kabel aangelegd. Die loopt naar een inkoopstation dat de middenspanning verdeelt naar twee traforuimtes; één voor het bestaande gebouw en één voor de nieuwbouw,” zegt Kees.

Vertrouwd samenwerkingsverband

Fase 2 van Natures’s Pride wordt weer een knap staaltje duurzaamheid en technologisch vernuft, bedacht en gerealiseerd binnen een vertrouwd samenwerkingsverband. Het bouwteam dat in de eerste fase een topprestatie leverde, is in vrijwel dezelfde samenstelling ook nu weer aan zet. Vandaag tekenden de aannemers het contract voor de uitvoeringsfase, die start in september. Over een jaar zal het indrukwekkende eerste pand van Nature’s Pride er een ‘broertje’ bij hebben. Ook bij die mijlpaal houdt de betrokkenheid van DWA niet op. Kees: “We blijven de installaties monitoren op prestaties, zodat we snel kunnen ingrijpen bij afwijkingen of storingen en beloofde prestaties blijvend waar kunnen maken.” Nature’s Pride verwacht in het vierde kwartaal van 2021 in de nieuwbouw operationeel te zijn.

 

Afbeeldingen: Paul de Ruiter Architects

Verder praten over dit project?

DWA heeft ruime ervaring met alle aspecten van installatietechniek, bouwfysica en het verduurzamen van de gebouwde omgeving. 

Neem contact op met Kees Zandijk voor meer informatie
Contact Kees
Contact Kees
Minister Hermans ontvangt uit handen Teun van Bokhoven en Kees Vendrik het Warmtebod

DWA steunt het Warmtebod als impuls voor collectieve warmtenetten

Wij hebben onze handtekening gezet onder het Warmtebod om de collectieve warmtevoorziening in bestaande wijken een impuls te geven. De Warmte Alliantie, een samenwerking met meer dan honderd gemeenten, marktpartijen,…

Slimme systemen zijn per definitie onbetrouwbaar

Slimme systemen zijn per definitie onbetrouwbaar

Vanaf 1 augustus 2025 is de RED-richtlijn van toepassing. Fabrikanten van warmtepompen, omvormers en laadpalen, moeten al tijdens het ontwerp rekening houden met cybersecurity. Maar pas op, de verantwoordelijkheid voor…

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst  Op zaterdag 9 november 2024 ondertekenden Wilfred van der Plas (directeur DWA), Farid Saif, (adviseur bouwfysica en duurzaamheid DWA) en Karel van den Heuvel…

CSRD: Kans of bedreiging?

CSRD: Kans of bedreiging?

Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace te gast met een Round Table over de richtlijn CSRD. Experts discussieerden…

Daad bij het woord voegen

Daad bij het woord voegen

Voor Duurzaam Gebouwd zette Farid Saif, adviseur bouwfysica en duurzaamheid bij DWA en één van de deelnemers van de Klimaattop GO 2024, zijn belangrijkste inzichten op papier. Onlangs had ik…

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Met de uitbreiding van de directie van DWA is er ruimte ontstaan voor Jaap Dijkgraaf om nog meer invulling te geven aan zijn ambitie om Nederland te verduurzamen. Na meer dan…

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Warmte en koude delen op gebiedsniveau, hoe doe je dat? Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag (B30) deelt koude met Bezuidenhoutseweg 20 (B20) en wordt daar zelf beter van. B30 (Planbureau…

Marieke Olsthoorn, Ton Glashorst en John Lens

DWA tekent intentieverklaring voor de start traject WEii-licentiehouder

Tijdens de tweede dag van de Klimaattop Gebouwde Omgeving heeft Ton Glashorst, Managing Partner van Adviesbureau DWA een intentieverklaring getekend om een traject te starten om WEii-licentiehouder te worden. WEii…

Gebouwde omgeving Utrecht - DUMAVA

DUMAVA subsidieregeling

Op 31 oktober sloot de derde openstellingsronde van de DUMAVA. Een subsidieregeling die de verduurzaming van het maatschappelijke vastgoed stimuleert en zich richt op niet-commerciële vastgoedpartijen zoals (semi-)overheid, ziekenhuizen, veiligheidsregio’s,…

Parametrisch ontwerp

Parametrisch ontwerpen zorgt voor de democratisering van het ontwerpproces

Het klinkt even simpel als doeltreffend, maar toch is het bijzonder innovatief en heeft het veel potentie: parametrisch ontwerpen. De nieuwe vorm van ontwerpen van gebouwen is eigenlijk niet zo…

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

In de WcW moet een warmtebedrijf voor meer dan 50% in publieke handen zijn. Daarom nemen gemeenten steeds vaker zelf de regie in handen en richten een Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) op. Maar hoe doe je dat?

Samenwerking DWA en Hemubo

DWA en Hemubo slaan de handen ineen voor verduurzaming van woningbouw

Om toekomstige ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid het hoofd te bieden, zijn DWA en Hemubo een strategische samenwerking aangegaan. De ondertekening van de overeenkomst op vrijdag 27 september luidt…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.