DUMAVA subsidieregeling
Op 31 oktober sloot de derde openstellingsronde van de DUMAVA. Een subsidieregeling die de verduurzaming van het maatschappelijke vastgoed stimuleert en zich richt op niet-commerciële vastgoedpartijen zoals (semi-)overheid, ziekenhuizen, veiligheidsregio’s, stichtingen, et cetera. In tegenstelling tot de vorige twee rondes – waar het budget op de eerste dag al ruim was overtekend en er geloot moest worden – stond de DUMAVA de gehele looptijd open, van begin juni tot eind oktober. Er was zelfs nog wat budget over na sluiting (€ 50 miljoen). Kleine nuance, dat was wel voor aanvragen van losse maatregelen. Het gereserveerde budget voor integrale verduurzamingsprojecten was rond begin oktober op.
Verder praten over deze blog?
Heeft u interesse om u maatschappelijk vastgoed te verduurzamen of heeft u vragen over de DUMAVA, neem dan contact op met Michiel Berntsen.
De vrees bestond dat er ook dit jaar weer geloot moest gaan worden. Niets bleek minder waar, na de eerste dag was er nog ongeveer 35% van het budget over. Dit jaar is er echter meer geld beschikbaar (€ 452 miljoen) en zijn de subsidiepercentages aangepast. Voor losse maatregelen is het subsidiepercentage nu 20%. Voor grotere, integrale verduurzamingsprojecten is het 30%, en voor projecten die de Renovatiestandaard halen en drie labelsprongen maken, is het maximaal 40%.
De DUMAVA heeft zeker niet aan interesse ingeboet dit jaar. Ook bij ons niet. In deze ronde heeft DWA 31 aanvragen ingediend en tot dusver zijn alle aanvragen toegekend. Er was een mooie verdeling tussen projecten met losse maatregelen en de integrale verduurzamingsprojecten. De volgende openstelling wordt volgend jaar tussen april en juni verwacht. Ook dan – zoals elk jaar – met wat (kleine) aanpassingen, maar over het algemeen blijft de regeling hetzelfde. Een goede voorbereiding is belangrijk bij het aanvragen van subsidies, ook bij de DUMAVA. Maatschappelijke vastgoedeigenaren doen er goed aan om tijdig een energieadvies of ander type advies te laten opstellen voor het vastgoed/pand dat ze willen verduurzamen.
Tot die tijd schrijven wij aan energieadviezen voor mooie (maatschappelijke) verduurzamingsprojecten. Wij gaan er volgend jaar weer goed voor zitten en ongetwijfeld weer een hele rits aan subsidieaanvragen indienen om zo de verduurzaming van de gebouwde omgeving te versnellen.