Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

Op 12 september kopte het Financieel Dagblad “Gemeenten richten massaal energiebedrijven op voor stadswarmte”. Logisch, want de Wet Collectieve Warmte (WcW) komt snel op ons af. In de WcW moet een warmtebedrijf voor meer dan 50% in publieke handen zijn. Daarom nemen gemeenten steeds vaker zelf de regie in handen en richten een Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) op. Maar hoe doe je dat?

Verder praten over deze blog?

De huidige verwachting is dat de WcW vanaf 1 januari 2026 in werking zal treden. Wil je binnen de gemeente een Publiek Integraal Warmtebedrijf oprichten en aan de slag met deze tips? Neem contact op met Rene Jansen van DWA. Dan creëer je de juiste randvoorwaarden en pak je de regie over de warmtetransitie in jouw gemeente!

Neem contact op met René voor meer informatie
Contact René
Contact René

Dat doe je samen. En dat is natuurlijk ook helemaal niet zo gek, we doen als gemeenschap al veel samen. Zoals we dat bijvoorbeeld ook doen bij nutsvoorzieningen als drinkwater en elektriciteit. Het leveren van duurzame warmte aan bewoners en bedrijven is ook voor het ‘nut’ van iedereen, net als het voorkomen van klimaatverandering voor iedereen ‘nut’ heeft. DWA ziet steeds meer gemeenten zelf de regie pakken. Zo zijn onder andere Deventer, Harderwijk, Leiden de mogelijkheden al aan het onderzoeken.

Dat oprichten van je eigen gemeentelijke warmtebedrijf is een handige manier om snel grote stappen te kunnen zetten in de warmtetransitie in de wijk. Kijk dan als gemeente naar het totale plaatje: zijn er (lokale) duurzame bronnen die geschikt zijn voor collectieve warmte, kan ik daarmee de leveringszekerheid voor mijn inwoners (afnemers) garanderen, en is het financieel haalbaar? Maar er zijn meer aandachtspunten. In dit artikel zetten we ze op een rij:

Ken je buurt, bepaal je kavel
Als gemeente heb je de regie over de warmtetransitie. Je mag dus kiezen wat de buurtgrenzen zijn. De voorkeursgrenzen kunnen afwijken van officiële buurtgrenzen conform de CBS wijk- en buurtindeling, die is gebruikt in (bijna) alle Transitievisies Warmte. Slim(mer) kiezen zorgt voor de laagste maatschappelijke kosten. Want bij het uitwerken van de Wijkuitvoeringsplannen (WUP) komen wij er vaak achter dat er binnen buurten soms te veel diversiteit in bebouwing is om één warmteoplossing voor de hele buurt aan te leggen. Analyseer de bebouwing in de buurten dus in meer detail: dat kan op basis van openbare data. Zo kun je de grenzen van de bebouwing die geschikt is voor collectieve warmte scherper afbakenen. Daarmee zet je een belangrijke stap in de richting van een succesvol Warmteprogramma en het aanwijzen van warmtekavels.

Geschikt partnerschap cruciaal: samen investeren en risico’s delen
Samenwerking met partners is meestal noodzakelijk bij het opzetten van een PIW (Publiek Integraal Warmtebedrijf). Die samenwerking hangt af van de omvang van het warmtekavel en van de warmtebron. Maar zelfs bij een kleine warmtekavel, bijvoorbeeld 2.000 woningequivalenten, kost zo’n warmtenet al snel € 30 miljoen. De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) rekent met een kengetal van € 15.000,- per woningequivalent voor aanleg warmtenet en aansluiting, en onze ervaring is dat dit redelijk overeenkomt met de praktijk. Een warmtenet heeft ook risico’s. Risico’s die je misschien wilt delen met samenwerkingspartners, zoals tegenvallers bij de aanleg van de warmte infrastructuur, lagere energievraag bij afnemers dan verwacht of problemen bij de (capaciteit van de) bron. Logische publieke samenwerkingspartijen zijn Energiebeheer Nederland (EBN) en het ‘warmtebedrijf’ van de netwerkbeheerder in je regio (Netverder, Firan, Empuls). EBN is een logische partner omdat zij zich aan het voorbereiden zijn op een nationale deelneming in warmtebedrijven. Het warmtebedrijf van jouw netbeheerder is een prettige partner omdat ze verstand hebben van infra en vaak ook lokale kennis meebrengen. Ook hebben netbeheerders een belang bij het realiseren van warmtenetten wanneer dit helpt bij het minder groot maken van netcongestie. Maar kijk ook eens over de gemeentegrenzen heen. Door samen te werken met buurgemeenten, bundel je expertise, deel je risico’s en verlaag je vaak de prijs per woning. In bijvoorbeeld de Leidse Regio zien we veel meerwaarde in clustering van de bebouwing in warmtekavels en een (gemeentelijk) grensoverstijgend warmtenetwerk. Samenwerking met marktpartijen is uiteraard ook mogelijk als zij open staan voor een minderheidsbelang in het warmtebedrijf.

Formuleer heldere uitgangspunten
Als je als gemeente de regie in handen neemt, zijn scherpe uitgangspunten en kaders essentieel bij de besluitvorming in het proces naar de oprichting van het PIW. Laat die uitgangspunten vaststellen door de gemeenteraad. Zo geven zij richting aan het proces, neem je hen mee in de besluitvorming en creëer je draagvlak en betrokkenheid. Het geeft een heldere definitie en gedeelde visie op termen zoals ‘betaalbaarheid’ en ‘duurzaamheid’, maar geeft ook houvast in het vastleggen wanneer je wel of niet gebruik gaat maken van het instrument Wgiw. Zo voorkom je stagnatie verderop in het proces. Overigens zal het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) hier binnenkort in een brief aan de Tweede kamer een eerste voorzet voor doen. In oktober wordt een kamerbrief verwacht met instrumenten, om de betaalbaarheid te verbeteren en een bovengrens voor te stellen voor de betaalbaarheid van warmteaansluitingen.

Daad bij het woord voegen

Daad bij het woord voegen

Voor Duurzaam Gebouwd zette Farid Saif, adviseur bouwfysica en duurzaamheid bij DWA en één van de deelnemers van de Klimaattop GO 2024, zijn belangrijkste inzichten op papier. Onlangs had ik…

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Met de uitbreiding van de directie van DWA is er ruimte ontstaan voor Jaap Dijkgraaf om nog meer invulling te geven aan zijn ambitie om Nederland te verduurzamen. Na meer dan…

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Warmte en koude delen op gebiedsniveau, hoe doe je dat? Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag (B30) deelt koude met Bezuidenhoutseweg 20 (B20) en wordt daar zelf beter van. B30 (Planbureau…

Marieke Olsthoorn, Ton Glashorst en John Lens

DWA tekent intentieverklaring voor de start traject WEii-licentiehouder

Tijdens de tweede dag van de Klimaattop Gebouwde Omgeving heeft Ton Glashorst, Managing Partner van Adviesbureau DWA een intentieverklaring getekend om een traject te starten om WEii-licentiehouder te worden. WEii…

Gebouwde omgeving Utrecht - DUMAVA

DUMAVA subsidieregeling

Op 31 oktober sloot de derde openstellingsronde van de DUMAVA. Een subsidieregeling die de verduurzaming van het maatschappelijke vastgoed stimuleert en zich richt op niet-commerciële vastgoedpartijen zoals (semi-)overheid, ziekenhuizen, veiligheidsregio’s,…

Parametrisch ontwerp

Parametrisch ontwerpen zorgt voor de democratisering van het ontwerpproces

Het klinkt even simpel als doeltreffend, maar toch is het bijzonder innovatief en heeft het veel potentie: parametrisch ontwerpen. De nieuwe vorm van ontwerpen van gebouwen is eigenlijk niet zo…

Samenwerking DWA en Hemubo

DWA en Hemubo slaan de handen ineen voor verduurzaming van woningbouw

Om toekomstige ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid het hoofd te bieden, zijn DWA en Hemubo een strategische samenwerking aangegaan. De ondertekening van de overeenkomst op vrijdag 27 september luidt…

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

Wonen Limburg is Limburgs grootste woningcorporatie, actief in de hele provincie en in het aangrenzend Zuidoost-Brabant. Met 26.000 woningen en 3.000 panden voor overig maatschappelijk vastgoed werkt Wonen Limburg dagelijks…

Start bouw International School Utrecht

Start bouw International School Utrecht

Binnenkort starten de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwbouw van International School Utrecht (ISU) aan de Cambridgelaan in het Utrecht Science Park (USP). Het gebouw krijgt een opvallende gevel, staat midden…

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Verslag inspiratiemiddag: uw onderneming verduurzamen

Donderdag 23 mei jl. kwamen ondernemers uit Gemeente Gouda en Gemeente  Alphen aan den Rijn samen bij Unica in Bodegraven voor een inspirerend interactief programma, georganiseerd door INTO business, Unica…

De rol van Smart Buildings bij het voorkomen van netcongestie

De rol van Smart Buildings bij het voorkomen van netcongestie

Er is steeds vaker ‘file’ op het elektriciteitsnet: als de zon schijnt, is het aanbod aan elektriciteit groter dan de vraag, en dus ontstaan er problemen. Vaak wordt dan gedacht…

Klimaatadaptatie: verplichting voor de toekomst?

Klimaatadaptatie: verplichting voor de toekomst?

“Markt en overheden moeten bij klimaatadaptief bouwen nadenken over de gevolgen op lange termijn van de keuzes die ze maken bij gebiedsontwikkeling. Daarbij moeten ze integraal kijken en de verschillende…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.