Slimme gebouwen /

GACS: bespaar energie met slim gebouwbeheer

GACS staat voor gebouwautomatisering- en controlesystemen. Die techniek maakt het mogelijk om binnen je vastgoed de energieprestaties te monitoren en bij te sturen. GACS zijn verplicht voor utiliteitsgebouwen met installaties vanaf 290 kW nominaal vermogen. Lees hier wat je met GACS kunt en wat de voordelen zijn.

GACS staat voor gebouwautomatisering- en controlesystemen. Die techniek maakt het mogelijk om binnen je vastgoed de energieprestaties te monitoren en bij te sturen. GACS zijn verplicht voor utiliteitsgebouwen met installaties vanaf 290 kW nominaal vermogen. Lees hier wat je met GACS kunt en wat de voordelen zijn.

GACS in het kort

  • GACS monitoren het energieverbruik in een gebouw, waarna bijsturing mogelijk is.
  • GACS leiden tot energiebesparing, meer comfort en een langere levensduur van installaties.
  • Het startpunt voor het implementeren van GACS is de checklist van RVO.

GACS: meer halen uit gebouwbeheer

GACS is de afkorting voor gebouwautomatisering- en controlesystemen. Daaronder verstaan we alle klimaatregelsystemen binnen een gebouw, zoals verwarming, koeling (airconditioning) en ventilatie. ‘GA’ bestaat uit hard- en software om het binnenklimaat te regelen. De controlesystemen (‘CS’) halen op afstand de data op voor analyse en benchmarking: hoeveel energie verbruikt je gebouw (of onderdelen daarvan), vergeleken met vergelijkbare gebouwen? Op basis van de analyses kun je de prestaties van de klimaatregelsystemen laten optimaliseren.

GACS en Europese wet- en regelgeving

Utiliteitsgebouwen die beschikken over een verwarmings- of airco-installatie vanaf 290 kW nominaal vermogen moeten vanaf eind 2025 voorzien zijn van GACS. De Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD III) – zoals opgenomen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) – schrijft voor dat in dergelijke panden sprake moet zijn van:

  • Permanente monitoring van het energieverbruik, waarbij bijsturing mogelijk is.
  • Toetsing op basis van de benchmark en daar de energie-efficiëntie op aanpassen.
  • Communicatie met verbonden technische bouwsystemen en andere apparaten in het gebouw.
Gebouwautomatisering

Gebouwautomatisering

Gebouwautomatisering omvat het geheel van technische installaties in een gebouw. De installaties voor HVAC en andere functionaliteiten worden aangestuurd en gecontroleerd door een gebouwbeheersysteem. Goed afgestemde regeltechniek kan energiebesparing realiseren en maakt optimalisatie van de klimaatregeling en gebruikscomfort mogelijk.

Checklist technische eisen GACS

Op basis van de checklist van RVO kun je vaststellen of de GACS in jouw gebouwen voldoen aan de technische eisen uit de EPBD III. Dat is het geval wanneer, bij toepassing van de norm NEN 52120, het hele systeem voldoet aan klasse C en de energiemanagementcomponent aan klasse B.

Gebouwen in klasse A zijn uitgerust met gebouwautomatisering- en controlesystemen die de energie-efficiëntie optimaal in kaart brengen en bijsturen. Dat zijn bijvoorbeeld gebouwen met automatische regelsystemen die (bijvoorbeeld via kloktijden) rekening houden met de werkelijke aanwezigheid van mensen in het pand.

GACS: dit levert het op

GACS zijn wettelijk verplicht, maar bieden bovendien veel voordelen voor jouw vastgoed.

  • Energie- en kostenbesparing: dankzij gedetailleerd inzicht in het energiegebruik van een pand kun je gericht sturen op een lager gebruik en dus kosten besparen. Die efficiëntieslag zal met de komst van AI in de nabije toekomst toenemen. Als er bijvoorbeeld een vergadering gepland staat, zorgen slimme GACS ervoor dat de vergaderzaal bij aanvang op de ideale temperatuur is. Ook anticiperen op de weersomstandigheden is straks mogelijk. Zo kan het AI-gestuurde systeem ‘besluiten’ een ruimte in de ochtend niet te verwarmen als de zon gaat schijnen.
  • Voldoen aan duurzaamheidsdoelen: GACS maken het mogelijk te meten of je op koers ligt om jouw ambities richting Paris Proof-vastgoed te verwezenlijken. Blijven jouw kantoorgebouwen binnen het maximale energieverbruik van 70 kWh/m2 per jaar?
  • Meer comfort: GACS kunnen het verblijfscomfort in een gebouw verhogen. Op basis van de ideale temperatuur, maximale lichtinval en voldoende frisse lucht creëer je een optimaal binnenklimaat.
  • Langere levensduur van installaties: warmtepompen die continu aan- en uitgaan, hebben het zwaarder te verduren dan warmtepompen die gelijkmatiger opereren. Je kunt de levensduur van je gebouwtechniek zo verlengen.
  • Efficiënt onderhoud: op basis van de inzichten uit jouw eigen controlesystemen, gecombineerd met een benchmarkanalyse (hoe doen vergelijkbare installaties het in vergelijkbare gebouwen van andere vastgoedbeheerders?) kun je nauwkeurig monitoren wanneer onderhoud van de installaties ingepland moet worden. Tijdig onderhoud kan bovendien reparatie of vervanging voorkomen.
  • Vrijstelling van keuring: gebouwen die beschikken over een GACS hoeven geen keuring van de installaties te laten verrichten.
The CubeHouse: GACS in de ontwerpfase

The CubeHouse: GACS in de ontwerpfase

Praktijkcase

The CubeHouse aan de Amsterdamse Zuidas bestaat voor 75% uit biobased materiaal. Alleen al door de veelvuldige toepassing van hout (13.000 m3 in totaal), slaat het groene gebouw 9.000 ton aan CO2 op. The CubeHouse is BREEAM Excellent gecertificeerd. DWA toetste in de ontwerpfase in welke mate The CubeHouse voldoet aan GACS-eisen.

GACS: zo pak je het aan

Je kunt in drie stappen aan de slag gaan met het implementeren van de verplichte gebouwautomatisering- en controlesystemen.

#1 Hanteer de checklist

De Checklist technische eisen GACS van RVO is een logisch startpunt om aan de gang te gaan met GACS binnen jouw vastgoed. De checklist is behoorlijk specialistisch; je kunt het beste hiervoor een expert inschakelen.

#2 Kijk vooruit

De Europese wet- en regelgeving achter GACS is flink in ontwikkeling. De verwachting is dat er in de EPBD IV nog meer nadruk zal liggen op energie-efficiënte gebouwinstallaties. Technieken en monitoringsystemen zullen bovendien slimmer moeten worden. Met de Smart Readiness Indicator (SRI), een soort quickscan van de EU, breng je in kaart in hoeverre jouw vastgoed gereed is voor slimme toepassingen en of het klaar is netcongestie te helpen tegengaan.

Vanaf eind 2029 geldt de verplichting voor GACS ook voor kleinere installaties vanaf 70 kW. Let daar bij nieuwbouw of renovatie dus op.

#3 Monitor

In de meeste gebouwen is de gebouwautomatisering op orde. In de controlesystemen is nog vaak een slag te maken. De monitoringstool Bright Building van DWA laat precies zien welke verbeteringen voor installaties mogelijk zijn. Onze afdeling monitoring en analytics werkt volgens de laatste standaarden, met onder meer WiredScore, SmartScore en Smart Building Certification. Nog een voordeel van Bright Building: de data van al jouw gebouwbeheersystemen worden centraal verzameld. Zo kun je makkelijker aantonen dat aan GACS-eisen voldaan wordt. De energiemonitoring-resultaten vormen bovendien een prima basis voor een duurzaamheidsrapportage.

DWA: jouw partner in GACS

Wil je meer weten over GACS? Als onafhankelijk adviseur bekijkt DWA graag samen met jou de mogelijkheden.

Neem contact op met Martin Groeneveld
Contact Martin
Contact Martin

Wij maken duurzaamheid werkend

Urgente vragen, duurzaam opgelost, vanuit expertise.

Portefeuilles

Het verduurzamen van vastgoed bespaart kosten, vergroot de waarde én verbetert de ecologische voetafdruk.

Utiliteit

Ontwerpen voor duurzame exploitatie. Energiezuinige, circulaire en slimme gebouwen met een gezond binnenklimaat hebben de toekomst.

Portefeuilles

Het verduurzamen van vastgoed bespaart kosten, vergroot de waarde én verbetert de ecologische voetafdruk.

Utiliteit

Ontwerpen voor duurzame exploitatie. Energiezuinige, circulaire en slimme gebouwen met een gezond binnenklimaat hebben de toekomst.

Stadsschouwburg Velsen
Project

Stadsschouwburg en filmtheater Velsen

Met het vaststellen van het Definitief Ontwerp is een belangrijke stap gezet naar een vernieuwde en gerenoveerde Stadsschouwburg in de gemeente Velsen. DWA is verantwoordelijk voor het installatieadvies. Het bestaande…

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet
Project

Betaalbare warmte leveren en duurzame investeringen binnen de Warmtewet

Dankzij samenwerking tussen Wonen Limburg, Wonen Limburg Accent, AKD, Triple P en DWA levert de corporatie betaalbare warmte binnen de Warmtewet en investeert ze in duurzame energie.

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn
Project

Duurzame renovatie clubgebouw v.v. Hellendoorn

Voetbalvereniging Hellendoorn kiest voor duurzame renovatie en ontvangt een ‘Duurzaam Compliment’ en wint tweede prijs bij Sportaccommodatie van het jaar 2023

Slimme systemen zijn per definitie onbetrouwbaar

Slimme systemen zijn per definitie onbetrouwbaar

Vanaf 1 augustus 2025 is de RED-richtlijn van toepassing. Fabrikanten van warmtepompen, omvormers en laadpalen, moeten al tijdens het ontwerp rekening houden met cybersecurity. Maar pas op, de verantwoordelijkheid voor…

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst

DWA en Jodan Boys tekenen samenwerkingsovereenkomst  Op zaterdag 9 november 2024 ondertekenden Wilfred van der Plas (directeur DWA), Farid Saif, (adviseur bouwfysica en duurzaamheid DWA) en Karel van den Heuvel…

CSRD: Kans of bedreiging?

CSRD: Kans of bedreiging?

Bij Breedweer Facilitaire Diensten, een bedrijf dat schoonmaak gebruikt als middel om impact te maken, was Smart WorkPlace te gast met een Round Table over de richtlijn CSRD. Experts discussieerden…

Daad bij het woord voegen

Daad bij het woord voegen

Voor Duurzaam Gebouwd zette Farid Saif, adviseur bouwfysica en duurzaamheid bij DWA en één van de deelnemers van de Klimaattop GO 2024, zijn belangrijkste inzichten op papier. Onlangs had ik…

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Jaap Dijkgraaf bekleedt nieuwe rol bij Futaro Groep

Met de uitbreiding van de directie van DWA is er ruimte ontstaan voor Jaap Dijkgraaf om nog meer invulling te geven aan zijn ambitie om Nederland te verduurzamen. Na meer dan…

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Koude delen en daar ook zelf beter van worden!

Warmte en koude delen op gebiedsniveau, hoe doe je dat? Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag (B30) deelt koude met Bezuidenhoutseweg 20 (B20) en wordt daar zelf beter van. B30 (Planbureau…

Marieke Olsthoorn, Ton Glashorst en John Lens

DWA tekent intentieverklaring voor de start traject WEii-licentiehouder

Tijdens de tweede dag van de Klimaattop Gebouwde Omgeving heeft Ton Glashorst, Managing Partner van Adviesbureau DWA een intentieverklaring getekend om een traject te starten om WEii-licentiehouder te worden. WEii…

Gebouwde omgeving Utrecht - DUMAVA

DUMAVA subsidieregeling

Op 31 oktober sloot de derde openstellingsronde van de DUMAVA. Een subsidieregeling die de verduurzaming van het maatschappelijke vastgoed stimuleert en zich richt op niet-commerciële vastgoedpartijen zoals (semi-)overheid, ziekenhuizen, veiligheidsregio’s,…

Parametrisch ontwerp

Parametrisch ontwerpen zorgt voor de democratisering van het ontwerpproces

Het klinkt even simpel als doeltreffend, maar toch is het bijzonder innovatief en heeft het veel potentie: parametrisch ontwerpen. De nieuwe vorm van ontwerpen van gebouwen is eigenlijk niet zo…

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

Dan doe je het als gemeente toch gewoon zélf

In de WcW moet een warmtebedrijf voor meer dan 50% in publieke handen zijn. Daarom nemen gemeenten steeds vaker zelf de regie in handen en richten een Publiek Integraal Warmtebedrijf (PIW) op. Maar hoe doe je dat?

Samenwerking DWA en Hemubo

DWA en Hemubo slaan de handen ineen voor verduurzaming van woningbouw

Om toekomstige ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid het hoofd te bieden, zijn DWA en Hemubo een strategische samenwerking aangegaan. De ondertekening van de overeenkomst op vrijdag 27 september luidt…

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

DWA verduurzamingspartner woningcorporatie Wonen Limburg

Wonen Limburg is Limburgs grootste woningcorporatie, actief in de hele provincie en in het aangrenzend Zuidoost-Brabant. Met 26.000 woningen en 3.000 panden voor overig maatschappelijk vastgoed werkt Wonen Limburg dagelijks…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming.
Markten*